Monday, December 31, 2012

Last Post in 2013

It is almost midnight, I hope my laptop will behave so that I am able to write this post, yup, it is going to be the last post in 2013.

I wanted to write a longer one, yup, to recap everything that happened in 2012, unfortunately, this laptop sudah buat hal, sekejap on, sekejap off...huh

Sebab macam takut laptop ni tiba tiba boleh off...saya sudah hilang mood lah...anyway, wishing all of you out there happy new year....nanti saya try buat post on my new resolution ye...bye for now

Wednesday, December 26, 2012

First Solution for 2013

Last Sunday, hubby and I went to Pavillion Kl..hiks...kali pertama pergi maaaa.

Kami guna GPS..alhamdulillah telah sampai secara terkejut, tiba tiba dah sampaiiii....ha ha. Sebab sampai agak awal, dapatlah parking di B3, berdekatan dengan lift, alhamdulillah.

Sampai je kat kedai kedai tuh, haaaa, ada kejutan budaya pulak laaaa, rasa diri ni berasal dari ceruk mana ntah...yup...kedai kedai di Pavillion tu sungguh bergaya rupanya, orang orang yang datang tu pun, boleh tahan up nya...hmmmm, saya pulak hari tu pakai bag Vincci yang telah tertumpah kuah rojak atas nya...haaaaaa....nasib baik tak de bau belacan.

Tengok kiri, tengok kanan, hmmm, ramai yang datang adalah orang yang lebih trendy...yup, handbag nya pun...yeah, GUCCI ke, LV ke...

Ramai Chinese....

Saya juga belajar banyak jenama baru...yang tak pernah saya dengar.

Hmmm....rasa macam ngeri...hiksss...mungkin sebab sudah terlampau selesa di Shah Alam kut. Selama ni, tempat saya shop hanyalah di SACC Mall, atau Plaza Masallam....atau Kompleks, atau Alam Sentral. Kami memang jarang pergi KL.

Waktu mula mula sampai, saya macam tak mampu nak masuk kedai kedai yang saya lalu tu, lagi pun, plan awal memang hanya nak beli perfume, nak ambil kesempatan sempena Christmas Sale kan.

Makanya kami lalu sajalah di tepi kedai Gucci, Tods, LV dll...tapi saya rasa macam boleh masuk ke kedai Coach aja..rasa comfortable sikit.

Dalam kedai ni, saya terdengar conversation seorang perempuan Melayu ni nak beli handbag harga RM3 K...huk aloh, tak mahu den belanja banyak tu untuk handbag, baik den g Bangkok ke, Bali ke..den suko travel lagi daripada handbag mahai gitu

Tapi saya browse la juga...ada lah berkenan satu tu, harganya dalam RM1,800.00. Saya tak de lah nak beli pun, tapi tunjuk lah kat hubby, tapi hubby terus kata, " Mak kan dah pakai Coach, tak kan Cik Bib nak beli Coach jugak?"...haaaa? hush, sampai ke situ suami saya ni berfikir...saya window shop aja lah beb.

Anyway, lepas masuk kedai Coach, baru lah berani nak masuk kedai lain, kira butik Coach tu jadi kedai warming up la...lepas tu intai lah juga ke TODs ni, tapi depa kan suka tak letak harga, kalau serious nak beli, kena tanya sendiri harga tu...eiiii...malasnya

Lagi satu saya perasan yang banyak betul model beg di TODs tu sebenarnya telah ditiru..yup, banyak modelnya boleh dibeli dengan harga yang murah di Guangzhou..yang ciplak lah.

Hmmmm...lepas tu masuk Braun Buffel..ada yang berkenan..hiks..harganya pun lebih murah dari yang kami tengok di kedai Coach tadi, and believe it or not hubby terus bagi approval.. Yeowwww...biar betul beb...hubby kata, beli untuk hadiah diri sendiri, sebab naik pangkat...saya biarkan aja idea tu...kami terus berjalan.

Sebenarnya sebelum pergi Pavillion, we did our morning walk meaning that we have already walked for more than 3 km. Jadinya, sambung di Pavi, maknanya kami telah berjalan lebih kurang 5 km hari tu, alhamdulillah...tapi mesti masih ciput kalau di comparekan dengan distance yang anak sedara yang sorang ni buat...si cik hajah nur amalena nih...jgan compare kan cikbib dengan you ye kakak, cikbib dah tua, gemss pulak tuh...kira boleh jalan banyak tu pun dah okay lah.

Sebab dah jalan banyak tu agaknya, hubby jadi ngantuk dan lapar. Kami cari lah tempat yang macam kami biasa, heee....macam tak de kecuali KFC...saya cadangkan de Tandoor, baru lah rasa macam kat Tokyo sikit kan, tapi hubby tetap pilih KFC.

Lepas ngap ngap, kami pergi Parkson, beli perfume...beli dua botol tau...sebab dah beli dua botol, dapat lah pula kupon untuk RM100...hubby pun guna untuk beli tshirt.

Lepas keluar dari Parkson, hubby ingat balik kat Braun Buffel tu ghopenya...saya pulak macammm.... rasa bersalah nak beli...tapi hubby beriya.

Mula mula cari kedai tak jumpa, sebab sesat, saya sempat lah berdoa. Saya doa supaya kalau yang terbaik untuk saya adalah untuk tidak beli, tolong la jangan jumpa kedai tu...jauh kan lah handbag tu dari saya...haaaaaa....tapi jumpa lah pulak...hmmmmm

Kami beli, pergi bayar, pergi ambil hadiah la bagai dan cepat cepat keluar dari parking untuk cari masjid sebab tak solat zohor lagi. Lupa pulak nak cari surai di Pavi tu.

Hmmmm...balik rumah kami jadi a little letih...hikkkssss...ini lah kali pertama kami shopping sampai 4 jam. Hubby lagi bersemangat untuk pergi Berjaya pula lepas ni, sebab sampai sekarang, kami memang belum pernah sampai lagi.

Tapi best jugak la, ye lah, beriya nak pergi Harbour City di Hong Kong la, atau nak g Singapore lah, tengok tengok Pavi pun baru sampai, haaaaa, Berjaya pulak tak pernah g. Rupanya sekeliling Pavi tu pun ada banyak shopping mall...haaa, cuma sebenarnya bukan apa, barang barang yang dijual tak relevant sangat dengan diri ini kut...hiks, tak de size
______________________________________________________________________________

2013 Solution: Setelah pergi Pavi ni, dan shopping, saya telah terfikir, adakah saya ni terlampau mementingkan dunia? ha ha ha...boleh terfikir ni. Adakah saya ni hanyut dengan keseronokan dunia. Sebenarnya kalau compare dengan orang lain, saya tahu saya tak lah spend banyak sangat, tapi saya juga kenal ramai orang lain yang susah, yang harga satu handbag yang kita beli tu, kadang kadang lebih banyak dari gaji sebulan mereka, serious.

Tapi solution yang saya buat bukan lah tak beli handbag baru lagi, tapi saya rasa saya nak stop guna perfume yang berjenama lah, saya nak patah balik guna Johnson & Johnson aja lah...harganya murah, dan baunya pun sesuai...itu adalah solution 2013, tapi saya mungkin akan beli juga kalau saya travel, heeeee...selalunya kalau sesuatu tu di buat solution, dia tidak akan berjaya, kita tungguuuuu









Friday, December 14, 2012

Nikmat Sihat

Saya rasa macam demam hari Selasa lalu. Tekak rasa perit, batuk dan badan rasa panas. Saya boleh menghadiri mesyuarat, tapi saya tak boleh fokus untuk check paper officer saya...

Balik rumah, saya bersemangat bawa paper officer saya balik, yup, ingat boleh clear. Sampai rumah, demam saya makin teruk. Saya kata makin teruk sebab saya boleh selesa pakai sweater. Haaaa, kalu tak demam soheh la menggelupur kepanasan.

Malam tu juga kakak saya dari Ipoh sampai. Kami bawa mereka makan dan lepas tu saya ambil panadol, minum air asam jawa dan ambil ubat batuk. Lepas tu tidur pakai baju sejuk juga...haaaa, berpeluh...bangun esoknya, rasa elok sikit...tapi masih rasa tak larat.

Hubby macam risau dan volunteer to hantar pergi office...legaaa.

Di office, saya masih seperti semalam. Boleh participate in meetings but cannot focus to clear my officers' proposals...rasa tak larat sesangat...

Balik rumah, jadi macam semalam, yup, demam malam, rasa sejuk dan pakai sweater. Tidurnya, saya tak makan lah pulak panadol tu. Rupanya, setelah saya tidur, hubby saya rasa badan saya...dia kata, panasssss..haaaa...memang saya rasa tak selesa pun. Dalam pukul 3 pagi, saya bangun dan makan panadol, sambung tidur berselimut..yup, berpeluhlah saya.

Bangun esok, hubby insist to send me to work...

Saya dah risau sikit sebenarnya, sebab saya jarang demam. Saya juga rasa risau sebab fail sudah melambak atas meja...takut tak terbuat kalau disimpan banyak-banyak.

Petangnya pulak, ada fire drill. Tu dia, turun tangga, 23 tingkat. Bengkok kaki..ha ha ha. Dalam demam tu, saya tetap turun tangga, berpeloh gue.

Tapi alhamdulillah, berkat exercise turun tangga 23 tingkat tu kut, saya rasa lebih sihat malamnya, walaupun keputusan bolasepak agak menyayat hati.

Saya tertidur depan tv sampai pukul 2 pagi. Tak solat isyak lagi pulak tu. Hubby suruh pergi solat dulu, lepas tu saya iron baju. Saya dah janji nak pergi kerja awal esok supaya sempat nak breakfast sama hubby dekat office nanti.

Malangnya, lepas solat, saya dan hubby bersembang pulak lagi...huh..pukul 3 lebih baru tidur. Saya tak pe juga sebab dah tidur awalnya.

Esoknya, oleh sebab mengantuk, hubby request saya drive...tak pelahhh, sian kat dia. Kami sempat sampai awal, jadi kami pergi breakfast dulu.

Hari ni adalah hari terakhir hubby hantar kerja, ha ha. Next week, usah harap lah hubby nak hantar lagi..

Tapi saya perasan, saya lebih positif bila sihat. Bila sihat, tengok fail yang bertapok tu pun, saya relax...itu lah nikmatnya sihat.

Semoga saya, suami, keluarga dan kawan kawan saya juga para pembaca yang budiman (sesi perasan ada ramai pembaca lah ni) dikurniakan kesihatan yang baik, insya allah.

Tuesday, December 11, 2012

Semalam dan Hari Ini

Semalam, Isnin, 10 Disember 2012.

Saya bangun awal, pergi kerja pun awal sebab perlu hadir mesyuarat bersama CEO saya sebab boss tak ada. Meeting ni, minister yang chair, so, perlu lah bersedia lebih sikit, tambahan pula, ini adalah kali pertama.

Saya sampai awal, lepas tu pergi toilet. Saya tunggu CEO saya di lobby, tapi tak sampai jugak, jadi, saya decided to naik ke bilik mesyuarat dahulu.

Sampai di sana, saya telah ditunjukkan tempat duduk saya yang jauh dari CEO saya, ha ha ha. Sebab meeting dengan minister kan, setting table pun hebat lah sikit, dengan buah nya, dan nasi lemak. Hmm menyelerakan betul nasi lemak tu.

Tapi kan, sebab malu, saya tak la makan dulu...tunggu satttt

Tiba tiba CEO saya sampai...haaaaaa....saya pun kejar lah dia, ye lah, CEO saya mana kenal saya kan. Saya siap pakai nametag lagi supaya dia senang tahu nama saya.

Saya pun cakap lah dengan CEO yang saya rep my boss, bla bla bla. Tapi dia kata, dia tahu, dan suruh saya duduk belakang dia.

Sayapun duduk lah...dan mesyuarat berjalan dengan lancarnya..lega alhamdulillah.

Tapi kan saya sedih sebab tak dapat makan nasi lemak tuh...ha ha ha...tak de rezeki. Sebab sedih, saya turun ke cafe dan cari kut ada, tapi memang lah dah habis, dah pukul 9.30 kan.

Lepas tu, saya balik ofis, sampai ofis, setelah habis meeting di M, saya dapat seorang clerk saya tu belum sampai lagi...huk aloh...

Tak pe lahh..itu aja
_________________________________________________________________________________

Hari ni pulak, saya bangun tidur, badan rasa panas dan suara macam tak de...rasa tak larat lah...semoga sihat cepat sebab saya ada meeting esok...

Sunday, December 9, 2012

Hari yang agak Zzzzz

Sorry, saya belum solve lagi masalah tak boleh upload gambar di blog saya ni...yang memotong mood saya untuk update post saya.

Hari ini hari Ahad, 9 Disember 2012...sudah lebih seminggu saya tak update blog saya nih..

Anyway, some updates lah ye..

Isnin, 3 Disember 2012, saya, hubby, mak dan keluarga kakak saya telah bertolak ke Penang. Kami di sana selama 2 malam, 3 hari...saya tak nak elaborate dulu boleh? Mungkin kemudian saya akan update bersama gambar ye.

Saya balik ke Shah Alam pada hari Khamis, dan mula bekerja semula pada hari Jumaat. Pada hari Jumaat juga, iaitu pada 7 Disember, ada Dinner Jabatan saya. Sudah hampir 10 tahun saya tak pergi, tapi sebab kali ini sebab Sham adalah naib Presiden dan sudah promote suruh saya pergi, saya pun pergi lah. Okay lah juga, sebab kali ni hubby ikut kan...dia kata, lain kali kalau nak pergi boleh aja, dia boleh duduk aja tengok orang, ha ha ha. Hmmm, ada artist tau, ada Adira dan Hafiz, hubby siap ke depan pentas nak ambil gambar dan tengok macam mana putihnya Adira tu. Dia kata, memang sangat sangat sangat sangat putih....betullll!

Semalam, Sabtu, saya pergi swimming class pada pagi nya. Tiba tiba cikgu biasa tak de dan saya terpaksa belajar basics balik breast stroke saya. I was not happy at first, tapi lepas tu cikgu tu ada bagi tips baru yang saya tak tahu..yay...langsung suka. Lagi satu, cikgu tu pun bila tengok saya swim, dia kata, ehhh, akak ni dah boleh swim la...haaaa...dia acknowledge kan...buat saya ada rasa sedikit confident lah...ha ha...

Semalam juga saya tak masak, dan kami lunch/dinner di Pelita yang terletak di Plaza Massalam. Lepas tu, kita orang pergi shopping di Giant Plaza Massalam juga...

Hmmm....hari ni, Ahad, pagi pagi lagi kami pergi exercise sikit di Taman Tasik Shah Alam....lepas tu kami breakfast di Belanga Shah Alam. Lately kami dah jarang pergi Cili Merah sebab kalau hari Sabtu dan Ahad, orang ramai sangat. Balik, mandi, dan saya rasa amatlah mengantuk. Akhirnya kami dua dua terlena sampai pukul 1 tengahari. Hmmm, saya sebenarnya dah janji nak masak, tapi sebab hubby dah lapar sangat, dia kata, jom la makan kat luar aja.

Kami pergi Viccuda Seksyen 7...kami order tomyam, ikan kembung sambal dan kailan ikan masin.

Hmmm...baliknya langit dah gelap sungguh...dan hujanpun turun...dan kami jadi mengantuk balik..ha ha ha...ntahlah kenapa ye...kata tak cukup oksigen, pagi tu dah exercise dah, semalam pun, dah swim dah...adoiiii...tak pe, saya dah buat nescafe, insya allah akan kurang lah mengantuk ni.

Malam ni, saya kena check paper officer dan buat some preparations untuk meeting awal pagi esok.  Saya kena ganti boss untuk pergi meeting bersama CEO...yup, meeting dengan minister lagi ...aih...semoga semuanya akan berjalan lancar/baik, insya allah.

Okay, have a nice week ahead everyone...

Saturday, December 1, 2012

Sabtu Sudah Datang....1 December 2012

It's Saturday, 1 December 2012, 8.20 am. Dah seminggu saya tak update blog ni.

Blog saya sudah tidak boleh update gambar, it seems that I have utilized all the free space given and if I would like to continue updating photos, I need to pay a little amount of money, dalam USD2.45 per month. I am thinking about it now.

I have two options, they are :

1) pay, yup, the amount is not very big anyway
2) create a new blog. Yup, so that I can utilise the free space given for new bloggers...tapi rasa sayang dengan blog ni....walaupun tak ramai yang baca kan.

Hubby suruh saya bayar aja...maybe I'll do that later.

As for now, ramai orang (dua orang aja sebenarnya) tanya what's the good news kan? Sebenarnya saya naik pangkat, sekarang saya kan DD (48), saya dapat naik Senior DD (52). Orang yang kerja kerajaan tahulah. Alhamdulillah.

Sebenarnya organisasi saya sedang buat restructuring, jadi ada beberapa jawatan baru telah diwujudkan, jadi adalah ruang sikit untuk naik pangkat, dan alhamdulillah, saya terpilih.

Okay, enough about that, minggu lepas, kakak suami saya serta keluarganya datang bermalam. Kakak suami saya ni ada 8 orang anak dan 6 daripadanya adalah lelaki...so, the rumah became so meriah lah.

Saya kerja, jadi saya jumpa depa depa ni waktu malam aja. Hari pertama, suami telah request kakak dia masak kari...yup, marvellous. Ada banyak lebih tau, so, the next day saya telah excited nak ulang makan kari. Tapiii...hubby saya telah terlebih rajin, walaupun kakak ipar saya dah perangat gulai tu pagi pagi nya, hubby pi perangat lagi sekali, tapi dok ghalit tengok tv lepas tu, sampai rentung gulai tu dibuatnya...soooo....kami semua pun dok frust tak dapat ulang makan gulai kari yang sedap tu. Itu lah namanya tak de rezeki, redhoooo.

Malam pertama, kami pergi ICT. ICT tu dah berubah laaa....dia jadi tempat orang main game pulak...so, nak feel feel tengok lampu tu dah tak best dah.

Tapi ada banyak benda lain lah kan, banyak game, tapi kena bayarlah. Kami juga masuk ke Trick Art Museum. Tempat ni dia sediakan 3dimension punya gambar so that bila bergambar nampak macam real. Not bad. Kena bayar rm5 bila nak masuk...tapi saya tak boleh nak post gambar kat sini, maybe later.

Sebenarnya saya ada baca mengenai museum yang sama yang ada di Korea..baca kat blog orang lah...so sekarang, tak yah g Korea, pergi ICT pun boleh dapat benda yang sama...

The next day, anak kakak ipar saya ni konvo..kat ITM.

Malamnya, pukul 12 malam, mereka bertolak balik...so...habis satu benda.

Boss saya tak de seminggu, dia pergi Bangkok. So, saya dan Sham jaga ofis lah.

Minggu depan, insya allah, kami akan ke Penang dengan Kakak dan keluarga...excited. Semoga semuanya berjalan lancar...dan semoga kami semua happy, insya allah.

Lagi...sebenarnya ada banyak benda yang saya nak tulis...tapi tak sempat...nanti saya tulis lagi ye...

Okay lah, saya chow dulu...have a nice weekend everyone





Tuesday, November 27, 2012

What a nice surprise

Saya rasa serba tak kena.

Saya mula rasa semacam sejak minggu yang banyak cuti tuh..yeah, mula rasa moody, malas nak buat kerja dan lebih stress sebab Sham + Boss + ramai officer tak de. Saya terpaksa handle semua lah...dari kerja boss, kerja Sham hingga kerja officers...huhuhu...sedih.

The week after that, Boss and Sham and 2 of my officers went off to Terengganu...stress lagi gue.

Minggu ni pulak..boss pergi Bangkok dengan NH, lepas tu semalam Sham cuti...adoiii

Hari ni, Sazzy Falak pulak EL, sebab emak dia sakit gigi...ishk...rasa nak gelak pulak dengan alasan tu, tapi ye lah, memang kakak ni kena jaga emak dia yang tua tu

Saya perasan saya sangat negative, sangat tak bersemangat...lepas tu period pulak kan..hmmm.

Hari ni, saya cuba yang terbaik, cuba buat report, update kerja, bla bla bla...bila tak larat, blog hop kejap...

tiba-tiba dalam pukul 11.30 saya dapat call...saya kena pergi ambil surat/envelope...yup...berita yang mengharukan betul!

Saya call hubby, dan saya menangis kali ni, terharu. Rasa bersalah sebab asyik malas aja baru ni. Lepas ni, saya kena improve kan commitment saya...

Alhamdulillah, syukur ya allah atas rezeki yang ekau berikan.

Sunday, November 25, 2012

Hukum Karma?

Saya baru baca satu blog hiburan ni, saya baca fasal aktres A.Aida yang telah membuat lapuran polis mengenai kes dia didera oleh suaminya ...yup, secara fizikal.

Penulis blog juga telah menambah statement mengenai hukum karma, yup, sebab menurut pemilik blog, aktres ini juga pernah mengenakan suaminya Ameng...(saya tidak pasti dengan ketepatan berita ini).

Baru-baru ini, telah keluar juga berita mengenai Ameng, ex-hubby A.Aida yang telah memenangi pertandingan lagu nasyid di dalam penjara.

Kenapa saya berminat dengan cerita ini? Haaaa...kerana saya suka suara Ameng. Saya tak suka lagu tangkap sayu yang banyak disampaikan oleh kumpulan rock kapak satu masa dulu, tapi kalau Ameng yang nyanyi, lagu tu jadi sedap...bagi saya lah.

Heee, sebab mereka celebrity, gambar mereka dulu memang selalu keluar majalah. Heeee, pernah satu ketika dulu, mereka ni sangat suka pergi gym, jadi keluar lah gambar mereka untuk dengan kedua duanya memakai baju yang sleveless untuk menunjukkan muscles masing masing ... haaaa...tapi memang waktu tu saya rasa A.Aida macam tak sesuai pakai macam tu. Waktu tu they have one beautiful daughter, sekarang mesti dah besar dah.

Lepas tu, mereka bercerai. Saya ingat ada satu statement Ameng yang berkata dia menyesal kerana terlalu memanjakan A.Aida semasa mereka senang, kerana apabila mereka susah selepas itu, A.Aida tidak lagi dapat menyesuaikan diri, lalu meminta bercerai.

Saya juga ingat A.Aida kemudiannya kahwin dengan polis, lepas tu dia ada cerita yang kurang enak tentang Ameng....lepas tu tu, Ameng masuk penjara...

Sekarang ni, A.Aida tinggal di luar penjara, berjaya dalam kerjayanya, tapi adakah dia gembira/tenang?

Juga Ameng, dia duduk dalam penjara, sentiasa merindui isteri dan anak kecilnya, merindukan kebebasan, dan berazam untuk menjadi lebih baik pada masa hadapan? Adakah dia kurang gembira/tenang dari A.Aida?

Hmmm...mana kita tahu kan? Tapi sebab saya minat Ameng, saya buat conclusion yang bias lah...ha ha ha..

Tapi tuhan tu adil kan, dan setiap perkara itu terjadi mesti bersebab...Ameng duduk di tempat yang hina, tapi tempat yang hina itu mungkin boleh mengangkat dia menjadi seorang yang lebih baik, insya allah.

Itu saja, untuk renungan bersama...sebenarnya saya nak upload gambar, ada cerita yang ceria ceria sikit, tapi google kata kapasiti saya untuk upload gambar is fully utilised. Apakah maknanya itu? Nanti minta Mr Hubby tengokkan...okay, chow chin chow







The weekend has again ended

Lamanya saya tak update blog ni...sorry. I have been busy and no doubt the existence of my new Samsung Notes II has limited  the urge to use the laptop and update this blog...sorry.

It's Sunday today and tomorrow I got to work. Last week, my boss and Sham left me for almost the whole week to handle the Division alone. Next week, boss will be off to Bangkok together with my important officer, NH...hmmm....but after that, insya allah I'll be off to Penang, yahoooooooo. Huh, I simply love going off for a holiday...it is what keeps me going.

Lately I was not very happy with work. I felt weak and could not cope with the challenges. Really. Many of my officers were not around including my boss and Sham. There were so many outstanding  applications, reports etc. And of course, when this happened, I wish I am a rich person, who do not have to work, owned a bungalow with swimming pool, able to travel everywhere, healthy and happy with hubby...is that too much to ask? ha ha ha

Adoiiii...now I have to work all over again, convince myself that this is what is best for me, stay strong, stay positive, all the outstanding tasks..there must be a way to handle/clear them....hmmm...doa cikbib doa.

Hari ni pun, saya ada bawa kerja balik, ada report yang perlu di lunaskan...banyak sebenarnya, saya rasa, kerja saya ni sepatutnya di buat oleh 2 orang DD, serious.

Okay lah...enough with my not so cheerful story, I hope for a more productive week ahead, insya allah.

Monday, November 19, 2012

Semalam di Avilion PD

Yuppp, last week, on Thursday, we went to spend a night at PD.

It was always my dream to stay at Avilion PD, but since the price is a little bit expensive, we usually opt for another cheaper hotel. But this time, hubby has chosen Avilion...yay...mahai...tapi tak pe lah, sekali dalam hidup kan...

So, on Thursday (15 Nov 2012) morning, I woke up early, solat subuh, main bubble defence sekejap dan terus masak. Saya masak ayam masak merah, goreng keropok, potong timun dan nasi. Saya juga telah dihadiahkan dengan sebekas agar agar buah oleh kakak sorang ni, alhamdulillah, saya bawa juga agar agar ni. Hubby said, since  we will only spend a night at Avilion, it is better to bring along some food so that we do not have to waste time looking for food outside. Bila bawa makanan ni, kami boleh habiskan masa di hotel aja.

Kami bertolak selepas solat zohor. Sampai PD dalam pukul 3.00, check in dan lepak di bilik. Saya sempat tidur sekejap while hubby baca paper. Lepas tu, kami solat asar, makan pulak dan lepas tu pergi jalan jalan.

Saya suka dengan landscape Avilion. Well kept! Tamannya cantik, rumputnya kemas, daun daun kering dibuang...saya sangat sangat suka.

Pantai Temasiknya cantik, dan kami juga pergi melihat swimming poolnya. We found out that the swimming pool is open 24 hours. Haaaa, saya pun apa lagi, lepas Maghrib, ajak lah hubby pergi swimming pool malamnya. Saya practice berenang...ye lah, tak pandai pandai jugak kan...

Lepas mandi kolam, kami balik, makan malam lagi....alhamdulillah, semua habis tau, nasi, ayam masak merah, keropok, timun dan agar agar tu....rasa seronok makan walaupun nasi tu sejuk, ha ha. Tapi kan, hubby bersemangat suruh saya beli thermos untuk nasi, so that kalau kami bawa bekal nasi, we can keep it warm. Dah beli dah pun....semangat.

Malam tu saya tidur dengan sedapnya...alhamdulillah.

Esoknya, kami bangun pagi, solat subuh, pergi breakfast dan pergi swimming lagi....

lepas tu kami balik bilik, bersiap dan balik!!!!...tapi macam best lah, lain kali boleh pergi lagi!

Enjoy the photos ye

yup, hubby sedang check in. Oh ye, kami dapat bonus point sebanyak USD49 dollar dari AGODA, haaa, sebab tu lah kami pilih Avilion ni, ye lah, dapat lah kurang sikit bayar kan


bilik kami kat atas, room 210.

haaaa.....dari bawah, inilah bilik kami

ini adalah di balkoni kami

haaaa, dari sudut lain...itu pintu bilik kami

haaaa, katil nya tinggi

ada macam ni kat tepi tingkap...kalau ada anak, depa boleh tidur kat sini

tv...hotel kat malaysia ni, programme tv tak best langsung. Part yang ni lah yang membuat kami rindu dekat rumah...yup, tv kami kan best

haaa, pintu ke bilik air, bilik air nya adalah super besar

belah kanannya ada macam wardrobe

shampoo, sabun dll di letak di atas meja di tengah tengah bilik air tu

belah kirinya, ada sink..yup, dua sink, supaya boleh memberus gigi secara berjemaah

tub....

kami bergambar dulu sebab lepas ni mesti bilik berselerak punya kan

tengok saya...perasan tak saya lebih 'tan'? saya jadi lebih 'tan' sejak attend swimming class 

suami nak posing jugak sama sama


yup, hubby requested ayaq kopi...dia nak baca paper. yang tu bekalan kita orang

yang ni agar agar yang kakak tu bagi...sedap....kami berdua makan sampai habis...

yup, menu nya, nasi, ayam masak merah, keropok goreng dan timun....

balcony kami...nampak laut, best

kami pergi jalan/exercise sikit petangnya...sunset tepi laut

ini swimming pool untuk adult...heee....takut nak g sini, kut dalam sangat kan

The next day....kami dah siap pack nak balik. Check out pukul 12.

Shuk sempat lagi main buble defence....nak completekan level 30

posing sat before balik

check out time...

Conclusionnya : best....elok untuk release tension.

Lagi satu, the next day, untuk swimming class saya, cikgu kata saya dah boleh buat breast stroke...alhamdulillah, berkat usaha gigihnya practice sepanjang di PD...usaha tanda kejayaan



Sunday, November 11, 2012

To proceed or not

I am about to complete my 1 month swimming class.

How do I progress? Ntah la, rasa nak give up ada. Macam sangatlah mencabar kan...

On Sunday morning, when I was doing my warming up before the class started, I decided to call it a quit la, after this one month session finish. Yuppp....I thought that was the best thing to do.

While I was practising my breast stroke, the teacher asked me to go to the pool inside...yeah the deeper one, Olympic punya standard.

And I was like..OMG...again....dislike!!!

I have already tried the pool the day before and it was really scary. Your legs are hanging because the pool is too deep, therefore you must always hold on to the wall, to make sure that you are safe, ha ha.

We were asked to familiarised ourselves and was asked to do our breast stroke there, with the help of the noodle (macam pelampung la).

And you know what, I failed. I could not even float myself...haih....

So, to be asked to use the pool inside again is not a happy news for me. Adoiiii.

Just like yesterday, I make sure I am very near the wall. Done some breathing exercise and was again asked to do my breast stroke with the assistance of the board...yikes.

I could not do it, really!

The cikgu realised that I was scared. She asked me to relax first and ask me to float and glide, without the assistance of the board...alhamdulillah, I did dengan jayanya. After that, she asked me to do the complete breast stroke exercise...yeow...alhamdulillah...jadi lah juga...Jauh la juga saya berenang.

Hmmm...agaknya kalau saya pergi lagi minggu depan, mungkin saya akan pandai kan...tu lah, bila saya kata kat cikgu tu saya dah give up, dia kata, jangan give up...kena try lagi.

Sekarang ni...saya tengah fikir lagi, nak give up ke, nak teruskan?...hmmmmm

Next Week Comin!

Now is Sunday, 10.00 pm. Yup, the weekend is almost over, but for the first time I really look forward for next week, yeah, banyak cutinya dong, mana tidak saya gembira.

As for the weekend, nothing extraordinary happened. Ouch...I did not tidy up the house, plan to do so next Tuesday.

I cooked on Saturday and Sunday. Yup, received Tomyam paste from Amway recently, and got really excited to try. While cooking, I realised that it is not as per my expectation, but served it anyway, with hope that hubby may like it. But hubby commented that my usual tomyam  tasted better...and I could not agree more. I have another two sachet of the tomyam paste, and I am not sure of what am I going to do with it.

To complement the tomyam, there were also sambal udang petai, leftovers from the day before and telor dadar. Yuppp....berselera saja kami makan. As for today, again there was telor dadar, and I fried the prawns with oyster sauce, cabai burung and serai...masakan orang malas...but hubby loves it.

As for tonight, since we have been spending the days at home, we decided to have dinner outside, at Kedai Kopi Shah Alam. Rasanya orang kedai tu memang dah kenai kami dah sekarang, ye lah, dalam seminggu, tak sekali, dua kali kami pergi situ...kalau nak entertain orang pun, kami selalu bawak ke kedai tuh...hiks.

Anyway, I have ordered white coffee with garlic bread while hubby ordered nescafe, nasi goreng Melayu with rojak buah...hmmmm

Since dah lama tak letak gambar kan...so saya letak lak gambar abang misai saya ni kat sini. Waktu ni, the nasi goreng has not arrived yet.

heeeee....lepas ni, saya nak habiskan fail fail yang saya bawa tu, insya allah. Saya juga nak tengok report yang NH buat, kena finalise kan esok sebab lepas ni NH nak pergi Bangkok, bergumbira.

Okay lah...itu saja dulu...enjoy next week guys...

Friday, November 9, 2012

Orang Berbudi, Kita Berbahasa

Hmmm, untuk bulan November, pegawai kerajaan semua telah menerima gaji mereka. Gaji diterima lebih awal sempena Deepavali, supaya pegawai kerajaan yang beragama Hindu dapat menggunakan duit gaji untuk perbelanjaan Deepavali mereka.

Waktu hari raya aidil fitri baru baru ni pun, gaji dapat awal juga. Penerimaan gaji awal ini memang ada baiknya, ye lah, memudahkan sikit untuk berbelanja sempena hari raya, tetapi kalau tidak kena caranya, haaaa banyaklah cabarannya di kemudian hari, seperti kehabisan duit sementara menunggu gaji bulan selepasnya.

Ada seorang dalam ofis saya ni, waktu akhir akhir raya aidil firti baru baru ni, asyikla tanya saya macam ni "Cikbib, gaji kita masuk Selasa minggu depan kan?"..haaa, dia tanya tu, hari Jumaat, waktu lunch.

Pada hari yang sama juga, saya stayed back. Waktu nak solat Maghrib, dia tanya lagi soalan yang sama kat saya "  "Cikbib, gaji kita masuk Selasa minggu depan kan?"...saya pun tanya lah balik..."awat asyik tanya aja? dah habis duit ke?"

Pegawai ni pun malu-malu mengaku. Saya tanya, "nak pinjam ke?"  dia kata "tak pe, nanti dia minta dari mak dia, mak dia banyak duit sebenarnya"

Ha ha...kelakar. Waktu saya nak balik kerja malam tu, saya pun bagi lah pegawai tu RM50. Saya kata kat dia, duit raya.

Dia terima tau...mesti dia memang tak ada duit betul tu, sebab saya tahu dia ni sebenarnya kalau bukan sebab betul betul tak de duit, mesti dia akan tolak atas bawah...buat side kick.

Minggu depannya, selepas semua orang terima gaji, saya dapat satu angpow atas meja saya. Rupanya pegawai ni ganti duit saya tu. Sayapun bagi lah balik duit tu kat dia, saya kata, yang saya bagi tu, duit raya, tak boleh bagi balik.

Dia terima aja balik...so, saya ingat, dah settle lah...

Tapi sekarang ni saya dapati dia bagi macam macam la dekat saya. Dia masak special sikit during weekend, dia akan simpan bagi kat saya. Masalahnya, straight from the fridge tu...sejuk...ha ha ha. Bila bagi pulak, dia akan alert saya supaya jangan bagi tahu orang lain, ye lah, mana lah dia mampu nak buat untuk semua orang kan.

Baru baru ni, saya ada puji pen dia yang saya pinjam, sedap pakai. Tengok tengok the next day, ada tiga batang pen dia belikan untuk saya.

Hari ni juga, bila masuk bilik, apabila habis meeting, saya dapati ada kuih atas meja saya...alhamdulillah, tak payah la saya pergi lunch.

Hmm, banyak benar ke yang saya bagi RM50 tu? Saya rasa tak banyak, tapi ye lah, mungkin pegawai ni rasa terharu sangat, sebab waktu tu dia mungkin tak de orang lain yang dia boleh mengadu. Ha ha, tiba tiba, boss dia yang besar dan garang ni bagi dia duit tu....hmmmm...

Saya dengan dia ni sebenarnya, kalau saya nak tegur, saya tegur aja, dia okay...tapi tak de perubahan pun, ha ha ha, sudah tegar...sudah menjadi buluh.

Tapi tak pe lah, perangai perangai pegawai yang macam macam adalah cabaran untuk saya...macam boss saya yang takut kat saya sebab saya lagi brutal dari dia...haaaa.






Tuesday, November 6, 2012

Roti Marie

Rasa macam nak menulis, tapi seperti biasa, saya tak pasti apa yang nak ditulis.

Saya tengah makan roti marie...heeee...orang Perak panggil biskut tu, roti, jadi, roti marie tu sebenarnya adalah biskut marie.

Orang Perak juga panggil gula-gula to cokelat. Jadi, kalau mak saya cakap nak cokelat hacks, maksudnya dia nak gula gula hacks lah...jadi, jangan terkejut.

Mak saya juga panggil IC dia passport, ha ha...mak saya juga panggil pasar tu, market, tapi sebutannya adalah M A R K E T lah, macam ejaan Melayu.

Bila balik kampung, emak saya selalunya ada stock 'roti kepala lutut'...ha ha ha...tahu tak apa menda nya tu?...haaaa....alah, roti/biskut yang besar besar tu. kalau nak makan, kena rendam dalam air teh dulu ke...walaaa...sedap dan kenyang.

Dulu dulu, kami boleh beli biskut marie ni dari kedai runcit dengan harga 2 kupang (20 sen la tu). Kadang-kadang, kami adik beradik pergi beli dan makan ramai-ramai.

Kami juga suka makan atas pokok rambutan. Hmmm, kami dulu mana ada peluang nak pergi tepi laut ke, tepi sungai ke, so, kami kenalah cari hiburan sendiri. Berkelah atas pokok, pergi rebus/bakar jagung kat belakang rumah. Main slide kat bukit belakang rumah dan macam-macam lagi.

Abang saya yang sorang ni, suka memancing. Tapi dia berlagak, tak nak bawak kakak/adik dia sama, sebab yang lain semua perempuan kan. He he...tapi ntah lah sebab apa, satu hari tu, abang saya telah bersetuju membawa saya memancing. Perasaan saya waktu tu? ntah laaa, tapi saya seram juga kut tengok lombong yang macam dalam tu, haaa, mula la fikiran pergi ke mana mana, what if saya jatuh dalam lombong tu...haaa, sape nak selamatkan.

Tapi yang paling tak laratnya adalah bila ada pacat di celah jari jari kaki saya. Adoiii, sebenarnya saya takut sangat, rasa nak menangis...tapi sebab takut dengan abang saya tu, saya pun tarik la pacat tu, tapi tak boleh juga sebab pacat tu melekat.

Hmmm....saya memang anak bongsu, tapi saya rasa saya tak dimanjakan langsung la. Abang saya yang sorang lagi tu, lagi la, dia asyik cakap, 'Abang lebih suka orang jahat dari orang yang mengada-ngada'...haaaa....bayang kan kesan kata kata tu ke atas seorang budak yang berumur 6 tahun...normal la kan budak 6 tahun mengada ngada sikit, manja sikit...kesan nya...sampai sekarang saya kejam dengan orang lain juga...miahaaaahhh...ye mari salahkan orang lain.

Hmmm...itu dia, sesi merapu saya untuk malam ini..chow la dulu, ngantuk dah niii






Monday, November 5, 2012

Minggu Baru

Sudah hari Isnin balik. Saya berjaya bangun awal, pergi kerja awal dan sampai tempat kerja awal hari ni, hari Isnin, 5 November 2012. Alhamdulillah.

Ada panggilan telefon awal juga, saya malas nak jawab...tunggu pukul 8.30 nanti saya jawab.

Hmmm...sekarang ni setiap hari hujan. Baju pun susah nak kering. Kadang kadang, pagi sudah kering, tapi sebab tidak berangkat dari tempat jemuran, baju tu jadi basah/sejuk semula. Hmmm...tak pe lah, cabaran sikit kan. Cuma kalau dibiarkan kering dan basah terus terusan, baju tu akan berbau. Itu yang tak best sikit tu. Kalu di rumah boleh juga bawa keluar kejap ke, bagi kena matahari, tapi tak pe lah, Insya allah kalau ingat saya nak angkat juga baju baju ni malam nanti dan letak dalam satu bilik tu, dan pasang kipas...

Semalam and the day before, saya ada swimming class lagi. Adoiii, rasa nak give up aja kadang kadang...senang nak swim sebenarnya, tapi susah untuk perfectkan...mencabar sungguh.

Lagi?...saya tak kemas rumah pun hari Sabtu dan Ahad baru ni. Saya nampak rambut dah banyak atas lantai tu...tengoklah, kalau larat/sempat, malam ni saya try buat sikit. Saya nak ganti cadar juga....hmmm, dah sebulan kan, tapi kalau basuh, nak fikir macam mana nak keringkan pulak....macam la masalah besar sangat, nanti saya fikir macam mana.

Lagi?...kerja banyak. Menimbun...tak pe, bertenang dan buat sikit sikit.

okay...nak baca doa dah....di ofis saya ni, setiap pagi ada bacaan doa sebelum kerja....alhamdulillah.

Lagi satu, baru ni saya beli majalan dan dapat foundation free (sample la). Pagi tadi saya pakai dan sekarang saya rasa macam tepung gomak aja...haih...

Okay, saya nak mula kerja...have a productive week everyone!

Friday, November 2, 2012

Hari ini...1 November 2012

Saya tulis blog ni pukul 1.20 pg, setelah bangun balik dari tidur dan mandi dalam pukul 12.00 malam ....

hubby dah lena, saya pulak terpaksa bangun sebab nak habiskan fail fail yang saya bawak dari ofis. Saya tak de pilihan sebab kalau tidak dihabiskan, bila lagi saya nak tengok.

Hari ni, pagi pagi lagi saya sudah ke sungai buloh. Saya sampai semula ke ofis dalam pukul 1.30. Since saya ada another meeting at 2.00, saya pun gosok gigi, basuh muka dan prepare myself for the next meeting.

Lepas meeting yang tu, saya ke dewan di tingkat 10 pulak, yup, saya committee untuk hari Q. Sibuk la pulak sebab upacara pembukaannya esok. Saya berada di situ sampai jam 6.15...lepas tu sneaked out...nak balik maaaa, sudah letih pulak tu.

Sampai bilik, tengok fail dah bertimbun...decided to take home some of them...

Esok pun saya tak nampak ruang untuk fokus buat kerja. Pagi lagi saya akan terlibat dengan hari Q, lepas tu ada dua meetings...petang pulak, saya ada 2 meetings lagi di M...semoga saya kuat.

Hmmm...saya kembali bercerita tentang kerja, bosan kan?...tak de apa ke yang fun?

Saya suka juga bila bekerja untuk hari Q tadi sebab berkesempatan untuk jumpa kawan lama...yup, jumpa Min, Shim, Zali..dll...Cik Z tu, saya memang jumpa hari hari..hikss.

Okay lah, saya nak habiskan epal hijau saya ni, nak habiskan kerja dan tidur...saya perlu sihat dan kuat untuk esok...

Wednesday, October 31, 2012

Pssstttt

Mari gossip!

saya ada baca banyak blog orang lain sebenarnya...tapi saya perasan yang ada beberapa blog yang saya baca ni sangat suka lah meng up diri sendiri...

Salah tak untuk memuji diri sendiri? apa salahnya ye...tapi bila saya baca, saya macam bosan aja, tak payah puji diri sendiri la kan...tapi saya tetap juga follow blog blog tu, ha ha. Ye la, takkan nak bagi tahu orang mengenai cerita cerita yang tak baik pulak kan, tak betul juga tu.

Antara perkara yang suka diperkatakan adalah mengenai kecekapan pemilik blog untuk buat kerja, multi tasking la, energy level tinggi la, sangat efficient la, menantu yang bagus lah, disayangi boss la, disayangi kawan la, ...haaaa...yang macam macam tu la.

Saya juga perasan, depa depa ni, bila post gambar, they will choose only those yang cantik cantik aja, yang buruk depa simpan, tak post, ha ha, kecuali Peej...dia ni, gambar cantik ke, buruk ke, semua keluar.

Yang sorang ni pulak, jual kolagen lagi..haaa....semua gambar yang keluar mestilah yang cantik je kan. Cerita pun, mesti fasal macam mana orang puji kulit dia...bla bla bla...ehhhh, tapi yang ni Peej pun ada buat tau, tapi caranya nampak okay somehow...

Sekali tu, ada pulak sorang budak ni buat komen negatif and claimed that tuan punya blog is actually very 'NORMAL'. Tak lah hebat sangat seperti yang dia kerap war war kan kerana dia makan kolagen tu kan...macam orang muda umur 25 tahun walaupun dia sudah berumur dalam 45 tahun kut.

Haaa, terkejut dengan komen tu, sipenulis telah buat post khas untuk membincangkan komen negatif tersebut. Tu diaaa...a special post tau. Mula mula penulis kata dia tak tergugat pun...tapi lepas tu nampak defensive pulak, lepas tu menyerang pulak, kata budak tu mak dan ayahnya tak ajar sopan santun...lepas tu compare dengan diri dia pulak, katanya anak anak dia memang bersopan santun berkat didikan dia.

Tapi saya rasa dia sangat silap bila bertindak menghighlight kan komen negatif itu di dlam salah satu postnya. Kalau dia tak buat macam tu, saya mesti tak tahu sebab saya memang tak pernah pun baca komen orang di blognya. Tapi sebab dah di hebohkan, saya pun lepas tu bacalah komen komen yang keluar. Hanya 20% sahaja yang negatif, 80% lagi semuanya menyokong tuan punya blog...

Saya sebenarnya tak kisah sangat pun, tapi kenapa saya pun siap buat post khas untuk isu ni ye? Inilah contoh mengata orang dia yang lebih, ha ha

Hmmm...sebenarnya dia memang cantik pun, dan tidak dinafikan anak anak dia pun memang cantik dan bersopan...tapi mengapa saya rasa macam 'haaa, amik kau'....bila ada orang yang komen begitu? hikssss....saya ni pelik kadang kadang




Bekerja Kembali

After the long break, I am finally back working.

There are files piling on my table. That is an indication that my officers have all been very rajin doing their work during my absence.

There was also some makan makan...yup, another officer is going to Sabah...best of luck to her.

And I must say I am feeling better.

I was not well when I went back to my kg last week. Yeah, I was having a bad cough and my ear was infected. I managed to buy ear drops and another stronger ubat batuk from the pharmacy.

The cough and an infected ear effected my mood. I did not prepare anything at all for the hari raya. I was determine to have a good rest and get well, that's all.

But you know what, miracle happened when I was having my holiday back home. Tau kenapa? Yup, no work stress...my head was clear, I was happier and my antibody become stronger. My batuk slowly becoming less, so does my infected ear.

Saya beraya di kg suami. Kami ada aktiviti mengemas rumah sebenarnya. Being seorang menantu yang paling 'tidak rajin', saya tetap join...saya selalunya buat kerja mengemas, menyapu, mengemas, mengemas dan mengemas. Saya tidak masak, sebab ada orang lain yang lagi pandai masak...ha ha..

Tapi buat kerja rumah kan sebenarnya adalah cara yang bagus untuk de-stress? hmmm...berpeluh lagi...dengan statement statement maut dan kelakar dari ipar duai..dengan cerita-cerita sensasi..tidak lupa 'mengumpat'...yang niiiiii....kami kata tak nak buat...tapi tak boleh tahan...insya allah akan improve selepas ni.

Saya selalunya ada assignment yang lebih fokus seperti :'Bib tolong gantung semua baju mak dengan hanger'...haaaa...yang ni saya akan buat dengan kusyuk dan tawadduk...not knowing that my MIL has got sooo many baju kurungs/jubah...haaaa, lagi banyak dari baju I tau.

Tapikan...saya rasa saya ni dah jadi orang lain la...saya boleh get along lah dengan ipar duai saya...saya fit in lah orang kata...hmmm...where is the stubborn me? (siapa yang kenal saya, mesti tahu kenapa saya buat statement ni)

Dan saya rasa relaxed and happy and healthy...alhamdulillah.









Tuesday, October 30, 2012

first post using my new samsung notes II

Hubby is using the laptop,  therefore I am left with my new     Samsung notes. It's not easy to update the blog using this new machine,  so, this is going to be a short one.  Huh....

Monday, October 22, 2012

Impian Tercapai?

Entah apa sebabnya, tadi saya terbuka blog jejari runcing, owned by ex-makwe si Khairul Fahmi...he he.

Dia menulis mengenai impiannya untuk memiliki camera nikon pink tu tercapai, mak dan ayah dia belikan.

Ramai orang suka camera pink tu kan? Fasha Sandha pun dapat gak baru ni, Jejai bagi. Saya rasa, anak sedara saya Azimah pun hantu pink juga, walaupun tengok dari luar dia tu macam brutal...dalam hati tetap ada taman, ha ha.

Saya dan pink?...suka juga, saya suka soft pink...tapi bila dah dewasa ni, rasa tak serius lah kalau semua pink kan...jadi saya prefer earth colour, tapi ada waktunya, kalau hati rasa mahu sesuatu yang menceriakan, yup, I will choose something pink to wear.

Anyway, back to impian tercapai...hari Sabtu baru ni, ada dua impian saya tercapai.

i) Saya pergi gunting rambut. Saya ni sebenarnya dah lama teringin nak gunting rambut macam Liyana Shamsudin yang berlakon "isteri ku gangster" tu. Tapi ye lah, saya tak berharap sangat pun sebab saya selalu cakap kat tukang gunting rambut macam mana nak gunting rambut, tapi depa selalu cakap yang mereka tak tahu..so...no high hope.

Baru ni, bila pergi kedai tu, saya pun cakap la dengan kakak tu, nak gunting macam Liyana Shamsudin. Kakak tu selamba jawab, "saya tak tahuuuuuu"...isk

Saya pun, diam je la, redho...ha ha ha. Decided to enjoy the moment when she massaged my head...sedap.

Lepas tu, tiba tiba tukar orang. Adik yang potong rambut tu, muda sikit dan dia senyum senyum tanya " akak nak potong macam Liyana Shamsudin ye?"...saya pun..."betulll....alhamdulillah, makbul doa dan impian saya".

Saya rasa cantik juga adik tu potong...tapi jadi macam Liyana Shamsudin tak? mungkin juga, jadi macam Liyana Shamsudin yang overweight la.

ii) Lepas gunting rambut, saya telefon hubby. Hubby drop saya pergi gunting rambut, bila habis, dia datang fetch. Best juga tau arrangement ni, rasa macam ber cinta pulak...ha ha ha...kami ni okay aja, jangan start bergaduh sudah.

Anyway, hubby kata, jom makan dulu. So, kami pun makan. Saya ingat lepas tu terus nak balik sebab saya belum solat zohor, dia kata jom pergi beli 'Samsung Galaxu Notes II"...yippie.

Ini bukan pembaziran ye, kami beli sebab handphone Nokia Express Music yang lama telah kong...out totally.

Kami juga rasa macam perlu untuk selalu get connected walaupun bila balik kg, outstation dll. Hmmm, ye lah kan, budak budak yang belum bergaji pun dah ada facilty tu, inikan pulak kami berdua. Infact, kami akan share guna...tak ke berbaloi??

Tapi saya lupa pulak bawa simcard dalam phone lama tu...so, masih kena balik, solat zuhur dan asar dulu, petang nya baru lah keluar beli.

Hmmmm, excited? boleh la, tapi saya belum guna lagi pun...slowly...semalam banyak hal nak diuruskan.

Conclusion? : Hmmm...kita kadang kadang tak perasan, tapi sebenarnya ada juga impian kita yang tercapai kan?Saya ni selalu asyik ingat impian yang tak tercapai aja, yang tercapai, selalu tak hingat.

Okay lah...ada cita cita untuk 'change the world'? Maybe we can start by starting the day with a smile..have a productive week everyone.

Saturday, October 20, 2012

Nothing...

Yoooohoooo...it's Saturday morning, harinya sejuk , makanya hubby terus tidur...

Saya bangun, solat subuh, menung panjang dulu, basuh cadar dan selimut ie. letak dalam washing machine la, buat telur setengah masak, buat air teh dan had breakfast infront of the laptop.

By the way, our laptop is okay already, alhamdulillah. If not, bertambahlah perbelanjaan hidup kami lagi.

Hari ini juga ada banyak perkara yang perlu di settle kan. Saya sepatutnya perlu pergi dentist, lepas tu pergi swimming class dan kalau sempat, slot kat mana mana lah, nak g gunting rambut. Saya adalah seorang yang selesa berambut pendek...

Lagi?....I hope I would be able to catch up some sleep. Yup...really need that.

Saya tertanya tanya juga sama ada something wrong dengan cara saya membawa hidup saya ni. Whether saya kurang competent ke, tak berapa cekap ke? Atau simply sebab memang terlampau banyak kerja di pejabat tu, maka memang saya sebenarnya tak terbuat.

Yang saya tahu, saya cuba buat yang terbaik. Kalau tak sempat buat di pejabat, saya cuba bawa balik, tapi saya tak pernah push myself to do the job even if I have brought it home...sebab I think I do deserve a break also.

Saya juga tidak bawa kerja ke kg..ha ha ha..mana sempat kan? Kat kg we have better things to do..a lot to catch up bersama sama adik beradik.

Baru baru ini, saya ada melawat anak sedara saya di kolej...dia kelihatannya begitu sibuk, sampai tidak ada masa untuk saya yang melawat ni. Sebenarnya fenomena ini bukan berlaku dengan anak sedara saya yang satu ni aja, tapi ramai remaja lain.

Saya tidak pasti sama ada mereka memang benar benar sibuk, atau tak pandai handle masa, atau mungkin dia tidak selesa dengan saya (saya faham, saya pun selalu juga tidak suka dengan apa yang saya buat)...tapi saya hanya diberikan kurang sejam untuk bersama dia, dan mungkin fikiran dia terganggu ke apa, saya tidak menerima senyuman pun dari dia...the body language shows that she wasn't happy.

Hmmm, rasa macam mana ye? Saya sedih..ha ha ha..tak pe la, siapa saya kan, hanya makcik dia yang selalu complain dan tidak membawa kegembiraan...ehhh, ke situ pulak, tapi yang nak saya bincangkan di sini adalah, kalau waktu student dah sibuk sampai tak de masa nak jumpa sedara mara, macam mana bila dah bekerja nanti, naik pangkat tinggi sikit pulak nanti, mesti lagi sibuk, kahwin pula dan beranak pinak..haaaa, masa ni, ada dua keluarga yang perlu kita bahagikan masa...

Hmmm tu lah, kalau diikutkan semua ni, memang kita tak de masa sebab dengan masa yang ada tu, rasa macam nak tidur lebih baik kan? Hmm, priority yang macam ini lah yang menyumbang kepada kurangnya ikatan mesra sesama saudara mara.

Saya pun sebenarnya kadang kadang ada juga perasaan macam itu, tapi saya tengah set mind ni untuk menjadi lebih ceria, lebih bertenaga untuk balik kg raya haji ni..ha ha ha.

Yup...saya nak enjoy, buat kerja di kg tu sebenarnya boleh release stress juga, berlabun dan melupakan KL dan kerja buat sementara...I need that dan saya rasa keluarga saya pun deserve that...let's catch up guys, jumpa nanti di hari raya haji.




Monday, October 15, 2012

Monday Update : a short one

Laptop di rumah saya sudah buat hal, screen sudah kosong..kesannya adalah : no update pada hari Sabtu dan Ahad semalam.

Minggu lepas juga adalah minggu yang amat meletihkan mental saya. Ada macam macam mesyuarat/event/dateline yang semuanya menyerabutkan. Semua ini menyebabkan saya tidak boleh fokus untuk clearkan file officers saya. Saya cuba juga bawa balik ke rumah fail fail tersebut, tapi sebab penat, saya tak tengok pun, saya tidur aja.

Saya juga telah mungkir janji dengan anak sedara saya Athirah..sorry kakak, cikbib memang down betulla, nanti lain kali cikbib ambil kakak ye.

Janji dengan Anas juga belum ditepati...

Hari ini, hari Isnin...ada banyak progress...semoga saya sihat untuk melunaskan kerja yang banyak ni.

Lagi?...filling gigi tercabut lagi...kena jumpa dentist...semoga ada masanya saya boleh jumpa dentist ni, insya allah.

itu lah dulu ye...ada keroje...

Thursday, October 11, 2012

Rahsia RE part 2

Saya dah beli majalah NONA..hari Selasa saya dah beli, tapi sebab penat, saya put aside dulu, I only managed to read about Raja Ema last night, before I went to sleep.

Well, I know what is the secret of RE to loose weight. She takes rice only 2 times  a week and other than that, she takes wholemeal bread. She does aerobics too.

Lagi satu tu, dia ada buat masukkan benang kat muka dengan tangan dia...haaaa, macam mana tu? I have read this somewhere..it prevents the kenduran kenduran from berlaku...ho ho ho. That's why dia tak de double chin and all

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Semalam juga saya telah menghadiri satu function di Istana Hotel. During lunch, I shared my table with my few friends, several Division's Directors from my organisation a few others including this one good looking Japanese lady.

We were served course by course food.

 The first course was black mushroom soup plus one piece of bun...yumsss, love it. Everybody loves the soup, the Japanese lady infact asked the waiter whether it is possible to have another bowl of soup, he he.

After that, the main dish. We can choose whether to have fish or chicken. It took quite a long time for the waiter to serve us therefore my friends and I took another piece of bun, to fill the time la konon. Nothing wrong with taking another piece of bun, but I realised that the ones who took extra bun were all having this overweight problem. In fact, the lovely Japanese lady stared at us as was trying to tell us..'please stop consuming that extra carbo'..hiks

After finishing up our main dish, we were served pemanis mulut lah..apa ye...it's like a jelly. It was really delicious and I finished up all...when I looked around, the Japanese lady plus the slim directors only consumed a small slice of the jelly...

Hmmm, conclusion? : you makan banyak, that's why you put on weight babe...jangan menyalahkan orang lain.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

A friend of mine was admitted to IJN recently, the doctor suspected that there's blockage. They tried to install (I am not sure of the right work ya, so, pardon me) the stent, but the exercise failed. The doctors then carried out another test and found out that location of the blockage was actually at the main artery. My friend was actually like a walking bomb which can explode anytime.

My friend went for a by pass surgery, and thank god she is fine now. She called me and said that she is thankful that god has given her another chance to live.

Pengajaran untuk diri sendiri :...kena jaga makan dan kena exercise...it comes together...Insya allah, encik suami, kita buat sama sama ye.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Okay lah...itu aja, saya banyak kerja ni sebenarnya



Tuesday, October 9, 2012

Break!!

Saya baru habis 3 meetings...rasanya hari ni stress terlebih, rasanya blood pressure pun mesti tinggi sikit...kalau boleh, rasa nak balik aja ke rumah, tidur sat, lepas tu boleh clear files...tapi boss tak de pulak, Sham pun tak de, so, saya kena stay.

Saya try nak tidur tadi, tapi rasa heartbeat sangat aktif, over excited kut. Decided to tengok blog sat...la ni baru rasa normal balik, kalu boleh tidur, lagi bagus.

Anyway, beginilah kehidupan bekerja kan..banyak cabarannya...bukan senang nak senang...tak pe, nanti saya pergi bercuti..ha ha...penting untuk release stress.

Anyway, mari kita bercerita tentang sesuatu yang fun ye, untuk hilangkan stress yang ada.

hmmmmmm...siapa tengok Keluarga Iskandar? Saya suka rancangan tu.

Ada satu siri tu, salah satu pasangan dalam keluarga ni, ingin membuat kenduri di rumahnya. Mereka beria ia nak buat kenduri tanpa menyedari yang semua ahli keluarga telah bercakap di belakang mengenai keadaan rumah mereka yang kotor dan ahli keluarga sebenarnya agak keberatan untuk datang.

Ironinya, pasangan ini tidak sedar yang standard kebersihan rumah mereka agak kurang kerana mereka agak sibuk dan kurang mempunyai masa untuk memastikan rumah mereka bersih. Keadaan menjadi agak kecoh apabila salah seorang abang ipar mereka telah sengaja menumpang mandi di rumah pasangan ini dengan tujuan untuk membersihkan bilik air, juga membasuh kain yang sudah lama berendam..haaaa....tak ke pelik bila ahli keluarga datang semata mata untuk membersihkan rumah kita...bukan saja pelik, malah tuan rumah tercabar kerana secara tak langsung itu adalah statement yang mengatakan bahawa tuan rumah adalah seorang yang pengotor.

hmmmm..cara saya cerita ni macam serius kan, tapi cerita tu sebenarnya kelakar aja...tapi akhirnya pasangan itu sedarlah yang mereka perlu membaiki keadaan rumah mereka...ahli ahli keluarga yang lain pun rasa lega dan tumpang gembira...

lepas tengok cerita ni, saya pun tengok dapur saya...lamanya saya tak sentuh dapur saya...sian dapur saya. Dapur saya tak lah teruk sangat, sink tu kosong aja, dan saya try untuk pastikan semuanya bersih...tapi ye lah, di sinilah masa menjadi musuh utama. Kalau hari biasa saya sibuk kerja, hari cuti pulak ada aja aktiviti yang ada...saya balik kg la, pergi visit anak sedara saya la...tidur memanjang la, lepas ni pulak, raya haji.

Hmmm...apa apapun, sebenarnya pada masa ini saya lega sebab hari ini, iaitu meeting day of the week sudah selesai...saya akan fokus untuk buat kerja lain lepas ni...saya penat..




Monday, October 8, 2012

Banyak nya Kerjaaaa

Banyaknya kerjaaaa....rasa nak pengsan..kena bertenang, tulis blog kejap.

Officers pun memang tengah put pressure ke atas saya sebab they need to submit their papers for tabling by this afternoon, therefore I need to clear their papers ASAP. Adoiii, rasa sesak nafas.

Petang ni pulak ada meeting....pendeknya masa yang adaaaaa

Calls pulak memanjangg...

tiba tiba ada email dari M.. minta ditable kan satu paper ni di dalam mesyuarat esok...macam lah kami tak de task lain...officer pun sudah bising..rasa tertekan la tu, dia tak tau yang boss dia lagi tertekan sekarang ni.

dan yang paling buat saya stress, esok saya kena table saya punya outstanding applications...hmmm, kena evaluate tang tang tu is not a nice thing...hiks

Semoga dipermudahkan semua urusan ku Ya Allah..semoga walau apa pun berlaku, fasihlah lidah ku untuk berkata kata..dan walau apa pun kesusahannya, semoga aku tabah, bijak dan dapat bertenang...Aamiiinn.

Sunday, October 7, 2012

Kurus macam R. Ema

Esok Isnin, kerjaaaaaaa.

Saya tak la rajin nak update blog ni sebenarnya, tapi kalau saya tak update, takut tak sempat pulak nak update sepanjang hari bekerja nanti...lagi lah tak best kan.

So, what's up...haaaaaa, ni tengah berfikir nak tulis apa nih.

Saya ada baca dalam blog mengenai Raja Ema yang menjadi cover girl untuk majalah NONA. Saya belum beli lagi, tapi melalui gambar yang saya tengok di dalam blog tu, saya lihat Raja Ema sudah kurus...hooo, saya rasa saya nak beli lah, dan tengok rahsia dia, macam mana dia boleh kurus.

Siapa ada tengok Azalina...bekas menteri tu...baru ni saya tengok video dia tengah berdebat di Parlimen, mak aiii, dia dah gemuk balik la...dulu kan di dah kurus sekejap. Dia kurus waktu dia jadi menteri. Pada waktu kurus tu, bila dia pergi lawatan ke mana mana, dia akan request untuk dihidangkan hanya Diet Coke. Waktu jadi menteri, dia kan sibuk, mungkin setelah tidak lagi jadi menteri dan kurang aktif, haaaa, tu yang dia put on weight balik tu. Yo yo effect namanya.

Waktu saya di Sabah saya ada jumpa dengan Timbalan Menteri Kesihatan, Puan Rosnah tu. Saya rasa, dia pun gemuk lagi dari saya lah. Tak pe lah, agaknya adalah mana mana orang di Kementerian Kesihatan yang boleh bagi solution untuk dia to loose weight kan. Anyway, she is still young.

Saya ada seorang kawan ni, di juga agak berisi, walau bagaimanapun, pada satu masa tu, dia telah diarahkan untuk menghadiri kursus di Jepun selama sebulan. Sepenjang kurus dijalankan, pihak penaja tidak menyediakan makanan halal, and being orang Melayu/Islam, perut/mulut dia terus reject semua meal yang disediakan. Dia tak makan sampai jatuh sakit.

Selepas balik Malaysia, perut dia telah reject semua 'solid' food. Dia kena makan makanan seperti nestum, bubur nasi dll. She lost weight, which is almost 50% of her original weight..haaa, itu lah namanya blessing in disguise kan.

Kawan saya ni kurus betul waktu tu, dah nak potong saya dah...lepas tu dia kahwin, dapat anak dan berpindah ke tempat lain. Setelah hampir 5 tahun tak jumpa, baru ni saya jumpa dia balik dannnn...mak aiiii, she put on weight again...adohhhhhh...YOYO la lagi tu.

Anyway, I alway like to connect myself to Raja Ema sebab dulu ada orang kata muka saya ni lawa macam Raja Ema (silaaaaa lah muntah)...ha ha ha ha ha ha ha..

Tak pe, kalau untuk benda yang positif, tidak salah kita berangan kan. Hmmm, since Raja Ema dah kurus, saya rasa adalah amat patut saya mencontohi dia, oleh itu, saya akan membeli majalah dan menyiasat macam mana dia boleh kurus ye, dan kalau boleh dicontohi, apa salahnya saya mencontohi dia kan, maklumlah, muka pun sama kan (uweekkkkkk....sendiri pun nak muntah juga).

Hikkkks....ceria ceria kan diri anda...have a productive week everyone

Friday, October 5, 2012

Rasa Bersalah?

I woke up at 5.30 this morning. Both hubby and I slept on the carpet last night. I have fallen asleep very much earlier and hubby must have faced some difficulty to wake me up that he decided to join me sleeping in our living room.

After waking up, since it was still early, I decided to check my facebook and blog hopped, but somehow my mind was very much occupied.

I could not help thinking about work. About the outstanding applications..too much work but very few officers, adoiiii...gua stress juga sikit sikit.

Naik kereta, seperti biasa saya pun mulakanlah apa yang selalu di buat...baguslah saya punya budaya ni sebab saya terus teringat yang stress tu tak bagus, saya set balik fikiran jadi positif, set juga fikiran supaya relax, dan cuba buat yang terbaik dan terus juga ingat lagu Maher Zain, yaaa, 'pasti ada jalannya' kan??

Hmmm, saya juga doa semoga semua tugas dipermudahkan...kepada siapa lagi saya boleh mengadu kan?

Dannn, sampai ofis, tengok tengok ada dua paper yang saya tunggu tunggu sudah siap...alhamdulillah. Saya juga rasa, clerk saya yang baru ni adalah lebih cekap/positif...thank you allah.

Haaaa....sekarang nak terus bekerja..semoga boleh fokus...ye lah, siap kejar kejar officer suruh cepat, tengok tengok kita pulak yang lambat...haihhhh....

Thursday, October 4, 2012

Down the memory lane

Baru baru ni saya ada kerja sikit di Penang, yeah, dari hari Isnin hingga ke Rabu.

Lepas kerja, kami adalah round pulau tu, kami juga ada lalu di depan jeti, tempat feri berlabuh...

Sesungguhnya tempat ini membuat saya teringat zaman zaman saya bersekolah di Balik Pulau semasa saya di tingkatan 2 dan 3, dalam tahun 84-85.

Yeah, zaman tu, sekiranya saya balik daripada bercuti di rumah, saya akan naik bas dari Ipoh dan berhenti di stesen bas butterworth. Dari situ, saya akan hangkut bag saya untuk naik feri. Jauh juga saya berjalan. Selepas sampai di pulau, saya akan hangkut lagi bag saya keluar dari jetty dan akan cari bas ke Balik Pulau, saya tidak pernah pun naik teksi sebab rasa macam membazir.

Mmm, saya cerita kan cerita lama saya tu kepada pegawai saya...dia tengok saya dan cakap...beraninya puan..

Hmmm...saya pun pelik, berani? Pada zaman itu, sesungguhnya itu semua adalah biasa sahaja, semua kawan kawan saya pun buat perkara yang sama. Kami semua angkat bag ramai ramai, naik bas ramai ramai...ada juga kawan saya yang kaya sikit akan naik kapal terbang, tapi mereka selalunya adalah dari KL ataupun Kelantan, yang dari Ipoh, akan naik bas...atau ada juga yang parents hantar.

On weekends, saya jarang pergi Georgetown, sebaliknya pergi ke Pekan Balik Pulau saja. Hee..kami kena jalan kaki dalam 1 km, lepas tu baru lah ada bas...

Selepas pindah ke Kulim, saya tidak lagi naik feri, tapi saya masih naik bas ke Butterworth. Selepas itu, saya akan naik lagi satu bas ke Bukit Mertajam, dan naik satu bas lagi ke Kulim...

Waktu mula mula bekerja, saya naik bas mini. Yup...lepas tu, bas mini diganti dengan bas biru...bas Serijaya ke Serikota, macam tu lah nama bas nya....saya hanya mula memiliki kereta sendiri dalam tahun 1997 dan mulai tahun itu, saya tidak lagi naik bas...dah tak berapa tahu pun nak naik bas..

Tapi saya rasa saya bersyukur sebab pernah merasa kesusahan naik bas...

Saya juga bersyukur sebab walaupun dengan menaiki bas, saya tetap berdiri di atas kaki sendiri, dan tidak menyusahkan orang lain...

Saya juga bersyukur sebab dengan mempunyai kenderaan sendiri, selain memudahkan pergerakan, saya juga berupaya untuk membantu orang lain sekali sekala...

Dan yang tidak kurang pentingnya, bila mengenangkan zaman zaman ini, saya boleh tersenyum sorang sorang...apalah hidup ini tanpa kenangan kan?







Sunday, September 30, 2012

Saya yang emosi

Duluu, kalau saya bergaduh dengan kakak saya, kami bertumbuk/gusti...jangan tak percaya, sampai koyak koyak tilam kekabu kami, sebab saya kecik lagi, kakak sayalah yang terpaksa menjahit semula tilam yang koyak tu.

Kami juga ada bergaduh mulut..yang ni selalunya dengan abang saya yang sorang tuh...haaaa, memang asyik bergaduh mulut....abang saya yang sorang tu ada taik lalat kat tepi mulut dia, saya panggil taik lalat bisa...ha ha ha..saya cukup sakit hati dengan dia ni dulu, mulut bisa betul

Adik beradik kan, kami memang selalu bergaduh...kalau bersama tu, hari hari bergaduh...infact sekarang pun kami selalu juga bertengkar. Saya pernah juga rasa yang keluarga saya ni teruknya, asyik nak bergaduh aja...haaaaaa....tapi mana saya tahu keluarga orang lain macam mana kan?

Bila dah besar sikit, asyik selalu tak sependapat la plak...hmmm, macam macam, pernah satu masa tu, sorang abang ipar ni tak sama parti politik la plak dengan abang yang sorang ni...asyik berbincang aja kononnya, tapi saya dengar macam bertengkar memanjang aja...haih..tension betul saya sebenarnya, tak boleh ke bila sokong mana mana parti politik pun, tak yah la emosi sangat kan..tak larat tul..tapi sekarang dah tak de lagi, semua kat rumah tu dah macam sependapat dah tentang politik.

Abang saya yang sorang lagi tu pulak, cepat panas...especially fasal makan, ha ha...ingat balik geli hati, fasal makan, kalau pergi kedai, baiklah jangan pergi dengan yang ni, takut ada silap sikit, dia sudah panas, kita pun hilang mood pulak nak makan, malu dengan orang pun ada...heeee...unless kalau ada kesabaran yang tinggi...tapi sekarang ni..haa, dah lama tak makan dengan dia dah, dah berumur ni, mungkin berubah sikit kut, mellow orang kata

Sekarang pulak..haaaa...kalau nak tengok masalah, memang lah masih ada, tapi sampai bila pun tak kan habis kan, namapun manusia.

Tapi sebenarnya keluarga saya okay juga....kami tak sependapatpun selalunya pasallll...semua benda, ha ha ha...hmmm, yang ni rasa macam ni, yang lain pulak rasa macam tu...banyak...macam tu, macam ni...yang ni rasa kena disiplin semua, yang ni pulak rasa, relax laaaa, buat apa stress stress....haaaaa...

Tapi alhamdulillah, kami belum lagi sampai tahap memutuskan tali silaturrahim...belum lah sampai declare perang, aku tak nak jumpa kamu lagi, atau putus saudara...atau sampai aku tak nak balik kg dah...semoga tuhan jauhkan.

Infact, saya perasan, abang saya yang garang tu pun, akan lebih rasional dan akan berhenti marah bila adik adik perempuan nya pula start emosi..haaa, takut dia, ha ha ha...bukan takut, tapi dia nak mengelakkan bergaduh adik beradik lah

Lagi satu, sebab abang abang saya jarang masuk facebook, belum la lagi terjadi di mana di 'unfriend' kan mana mana adik beradik dia kan...among adik beradik kami laaa..

Hmmm, semoga dengan umur yang bertambah ni, kami semua akan jadi lebih dewasa, lebih menerima pendapat orang lain juga dapat improve kami punya communication skill, lebih lebih lagi saya...semoga saya pandai untuk lebih berseni dalam berkomunikasi, semoga saya hanya bercakap sesuatu yang baik, sesuatu yang menggembirakan...I wish I could change...really



Life is not easy

I found this in my draft box...decided to post it anyway..

Saya saja nak share benda ni, mungkin ditujukan khas kepada anak anak sedara saya kut.

I have known this girl before, she used to be the receptionist at my division. She actually has got a degree from UUM, in Business Admin if I am not mistaken.

To be frank, I like her attitude. She is jovial, she handles situations well, visitors love her, in fact there are those who offered her a position at their co. but was rejected since most of them came from out of KL, her hubby is in KL, so she wants a job in KL

With her degree, she tried to find a permanent job in my organisation. Recently she was involved in the recruitement process until the final round where her name was suddenly dropped. Shocked, she went to seek clarification and was informed that even though she performed well in all the evaluation programmes, her name was dropped because he CGPA was only 2.99, it must be 3 and above if she is interested to join the organisation.

Hmmmm...she came to see me, and we talked...yeah, what can you do when you face such problem? Hmmm, since she is a Muslim, the word I used was 'Redha' or accept/believe that whatever happened, must be for a reason.

Personally I disagree with the idea of evaluating a person solely on their academic status. I have worked with many and if I were to select my own officer, I will select the one with the right attitude...especially with the ones that you have worked with before.

But for my anak sedara, you guys better work harder and whatever you do, make sure you do it well. The world is becoming more and more challenging nowadays..Good luck.

Saturday, September 29, 2012

My Saturday Post - Merdeka

Waduh waduh, lama bangat saya tidak ber blog ini...teheee, saya sibuk sikit, ada pertambahan kerja.

I am sure non of you out there would like to hear about my not so interesting work right, so, let's skip that.

So, let's talk about...Merdeka...ha ha ha..apa rahhh

Hmmm, saya baru baca post Anas, anak sedara saya yang saya masih hutang untuk belanja Baskin Robbins tu. Anas was just sharing about he feels when he was able to talk to Allah...

Why am I interested with that post? Because that is what I always do, especially when I am in trouble. In fact, I have segregated my time during my morning drive to work every morning.

i) The moment I started driving, I started with the 3 Quls...yeah, saya ni pemalas untuk hafal doa, tapi memang jadi amalan saya dari kecil untuk baca 3 Quls sebelum tidur, dan sebelum keluar rumah/balik kerja atau sebelum memulakan sesuatu.

ii) Setelah itu, saya akan baca surah al-ikhlas, untuk disedekah kepada ibu bapa dan semua orang yang saya kenal/sayang...saya akan baca surah ni sehinggalah saya sampai ke traffic light yang pertama di depan pintu belakang ITM tu. Haaa, macam pendek sangat ye? macam tak berapa rajin kan? Tapi saya kena buat lah, kat tanggungjawab juga tu..sikit sikit, lama lama jadi bukit...dan ikhlas

iii) After that, saya akan ada sesi berdoa/cakap dengan tuhan...sekejap aja pun...tapi adalah. Syukur sikit sikit, doa sikit sikit...ingatkan diri untuk tidak makan banyak banyak sangat, minta dilancarkan percakapan, dicerdikkan otak nya, di sabarkan hati, semoga bijak menghadapi semua masalah, dipermudahkan segala urusan dan semoga saya redha dengan apa apa cabaran yang diberikan ..motif?...supaya saya lebih positif...yang ni saya buat sehingga saya sampai ke Shell di Federal Highway tu, ha ha ha ha....macam panjang sangat kan?

iv)  Lepas tu...haaaa....tukar tukar channel radio lah....adoiiii.

Tapi, looking from the positive side of it, ye lah, adalah juga kan saya buat sikit sikit, daripada tiada langsung.

Hmmm, kadang kadang terkenang juga, nanti bila saya meninggal dunia, ada tak sape sape yang sudi nak doakan saya, sedekah al fatihah untuk saya ke. Walau bagaimanapun, saya cuba lah menjadi positif sebab saya tengok, acu saya, yang juga tidak mempunyai anak, disayangi oleh semua orang, lebih lebih lagi anak anak sedaranya. Saya tidak nafikan yang Acu saya ni pleasant orang nya, ceria dan tidak banyak songeh, tapi saya ni tak la pula macam acu saya tu, saya ni tak plesant pun, muka pun garangggggg...huh

Walau bagaimanapun, ada sebab lah kut tuhan bagi saya perangai macam tu..rezeki masing masing kan, yakin dengan kerja Allah, yakin dengan perancangan Allah untuk hidup kita, redha dan buat yang terbaik dengan apa apa jua yang telah diberikan, saya cuba lah nak jadi cool, looking at things from the positive side and try to take things lightly...and be happy...

Huuu, sebenarnya saya nak cerita fasal Merdekaaaa, adoiii. Saya pernah merasakan diri saya sudah merdeka sewaktu saya mula pandai untuk membawa kereta..yeah, whoever who has experienced this will surely understands. Zaman dulu, saya terpaksa bawa kereta kancil saya yang manual tu membelah traffic jam di KL...lebih lebih lagi apabila naik bukit di Bukit Damansara tu...fuuhhh, berpelohnya nak balance clutch dengan minyak..

But I managed to overcome and come to think of it now, hmmm, berani nya lah saya...ha ha. Sekarang ni, saya dah tak nak dah bawa kereta manual...stress kalau naik bukit.

Sekarang ni saya rasa saya akan rasa merdeka sekali lagi kalau saya boleh berenang...teringin nak berenang...doakan saya boleh pandai berenang ye...insya allah.

Have a nice weekend everybody! dan jangan lupa untuk SENYUM!!






Monday, September 24, 2012

Bandung 2012 : Day 3 Sambung

Selepas makan di Kampung Daun, kami pun terus keee...

Haaaaa...rumah Mode....tapi saya tak beli apa apa pun, tengok la saya kat bawah ni, mana ada saiz...kalau nak beli baju, kena la pergi kedai khas..hikkkssss

Shuk...shuk nak minum air panas

yup, Java beans, macam starbuck lah sikit sikit

lepas tu jumpa encik man..tengah lepak

yeah...cendol Bandung...hangus la pulak

one for the camera

yup...ke Aria Jeans untuk ambil seluar yang ditempah tadi...lepas tu, terus ke airport

di airport kami kena susun balik barang supaya tak lebih muatan...huru hara jadinya

gambar ni, lepas check in dan solat maghrib di airport

yeahhhh....balik Malaysia

di dalam flight, konon dah makan banyak sangat tadi kan, so we decided to have a light meal only

Shuk makan kacang...ngappp

Encik Man duduk belakang sekali...Man beli nasi lemak pak nassir yang terakhir....alolo...langsung kita orang tak boleh beli...ha ha ha

Itu sahajalah cerita kami di Bangkok Bandung laaaa...doakan semoga dimurahkan rezeki kami supaya dapat kami mengembara lagi ke seluruh dunia, insya allah


Bandung 2012 : Day 3

Saya telah mengabaikan hari terakhir saya di Bandung...mana boleh kan? Perkara ini perlu di postkan sebagai rujukan saya pada masa hadapan...

Okay, hari ke 3, hubby, man dan pah semuanya telah sakit kaki sebab pergi ke Tangkuban Perahu semalam...tapi tetap bersemangat untuk melabur di Bandung ni...we started our day early...yeah had breakfast di Hotel. Semua hotel di Bandung menyediakan makanan halal ye, unlike Jakarta ataupun Bali. Di sini makanan tidak halal hanya boleh dijual di sediakan tempat khas yang isolated, so, tempat yang lain nya boleh la makan tanpa ragu ragu

ini breakfast kami...lately hubby cukup suka omelet tuh..kat langkawi pun makan omelet hari hari

heeee...apa ke he nya muka jadi camni ni?

waktu tunggu pak dengdeng (bukan daging masak deng deng ye), hubby ternampak satu proton wira, so snap

tempat pertama persinggahan kami adalah Aria jeans, boleh tempah jeans di sini, ianya boleh disiapkan pada hari yang sama juga...

mula mula pilih material, lepas tu tailor tu akan buat ukuran, lepas tu kami g jalan jalan, dan akan datang balik dalam pukul 3 petang

pak deng deng...supir kami

lepas tu kami ke toko tas...jual beg tangan...sape sape yang pernah pergi Guangzhou akan mendapati yang produk yang dijual di sini banyak yang datang dari sana...

Daripada sini, kita orang balik hotel, solat zuhur dan check out. Lepas tu Pak Deng Deng dengan bersemangatnya nak membawa kami ke tempat makan ni...jauh tempatnyaaaaa....naik bukit tinggi tinggi...nasib baik berbaloii

Nama tempat ni Pasar Kampoeng Daun...lebih kurang...he he

Kena jalan dalam dua ratus meter untuk ke tempat makan...

haaaa....kena pilih pondok yang sesuai


haaa, begini keadaannya...istimewanya adalah kerana terletak dipinggir bukit batu kapur dan aliran anak sungai...tengok sebalik pondok tu itu adalah bukit batu kapur yang ada air mengalir ke dalam anak sungai di bawahnya....sejuk tempat ni, macam hari hujan aja...kalau rumah kita macam ni, soheh asyik tidur aja

nak order...sila ketuk benda ni

Encik Man mengorder makanan

yeah, Tuan Man ingin berehat

haaaa, tengok bukit batu kapur kat belakang tu

haaaa, macam ni keadaanya


kat atas sikit, ada macam ni pulak

ada macam ni juga, to cater bigger group of guests

yeah, tempat basuh tangan, facing the sungai/bukit batu kapur juga

kasir...cashier laaaa

yeah, Encik Man telah mengorder





saya stop awal, tak larat, banyak sangat makanannya...tapi saya suka latte tu, sedap

haaaa, ada rupanya gambar stream tu saya tangkap...

dah kenyang...Shuk berkawat ke kereta

ada pentas...mungkin ada show bila malam kut

berehat sat sebelum terus ke kereta

waaa...pandei bergaya depa nih...

lepas ni kami singgah di rumah mode, lepas tu pergi ambil jeans....bersambung ye