Monday, July 17, 2017

Memori Raya 2017 - Part 1

Assalamualaikum.

Walaupun sudah lama berlalu, saya tetap ingin bercerita mengenai memori Syawal 2017. Saya akan cuba mencatat sebanyak mungkin memori yang ada di dalam ingatan saya walaupun ada juga yang telah hilang.

If it is not perfect, to have 70% of the whole stories documented here is still okay for me, therefore, let's start ...

Mula-mula, saya nak letak gambar ini...


Yup, gambar mempelam harum manis yang suami saya telah order online daripada Perlis. Entah apa yang berlaku, buah mempelam ini hanya sampai ke KK setelah 1 minggu dalam perjalanan dan hanya 3 biji ini sahaja yang selamat. Lebih separuh daripada buah yang di pos telah "benyek". Mungkin disebabkan oleh cara pembungkusan yang tidak sempurna. 

Sebelum balik ke KL, kami ada berbuka di luar sekali lagi...

Sewaktu menunggu waktu berbuka, suami saya excited untuk makan nasi beriani tu, dan minum air teh tarik itu juga.

My first round...saya lebih berhati-hati bagi mengelakkan keadaan kenyang yang melampau sekali lagi

Dan, pada malam itu, saya menghadapi masalah sewaktu pendaftaran kerana nama saya telah dieja sebagai "Wabibah"...ada ke.

Kami balik ke KL pada 17 Jun, hari Sabtu. Pada hari itu juga, pada jam 8.00 pagi, saya perlu menghadiri perjumpaan dengan YBM. Selepas perjumpaan, suami terus ambil saya dari hotel untuk terus ke KKIA.


Kami di KKIA, muka masih fresh walaupun sebenarnya kami sudah sangat penat.

Didalam kapal terbang sebelum berlepas, selepas itu, dua-dua pun lena sebab kami bangun jam 3.30 pagi untuk sahur, suami menyiapkan beg dan kemas rumah, sementara saya pergi jumpa YBM dan terus ke airport. 

Ada kelewatan flight pada hari itu, jadi kami sampai lewat lah sikit. Sampai di rumah, kami sambung tidur dan petang nya kami keluar mencari makanan berbuka.


Hmmm....banyaknye kuih. Di Shah Alam kami boleh survive tanpa dapur sebab ini adalah salah satu dapur kami.

 Suami saya sudah terketaq-ketaq nak makan kari kepala ikan kedai ini.

Malamnya kami bersolat tarawikh di surau berdekatan dan kebetulan pada malam itu imamnya adalah imam jemputan yang bersuara merdu (Imam masjid seksyen 14 kalau tidak silap). 


Saya pun tidak pasti gambar di atas di ambil di mana, tapi itu adalah antara aktiviti kami iaitu aktiviti mengukur shopping centre di Shah Alam. Saya ada beli tudung, tapi saya memang cuba berjimat sebab memikirkan panjangnya waktu di mana kami perlu survive sehingga dapat gaji semula.

Saya tidak beli baju raya langsung pada tahun ini tetapi saya memang terlebih awal menempah baju sebelum raya (kain sutera yang dibeli dari Brunei tu), tapi mana sesuai pakai sutera sewaktu raya. Jadinya, saya pakai jubah tahun ini, jubah yang saya tempah sudah lama, tapi belum/jarang pakai.

Ada banyak juga perkara yang perlu kami selesaikan di Shah Alam dan kami hanya balik ke Chemor pada hari Rabu, 21 Jun. 

Kami mula bergerak keluar daripada Shah Alam pada jam 4.30 petang dan oleh kerana itu, kami terpaksa menghadapi kesesakan jalan raya di dalam bandaraya Shah Alam kerana warga Shah Alam sudah mula pulang dari kerja. Walau bagaimanapun, keadaan trafik di lebuhraya adalah selesa, tiada kesesakan.

Kami sampai di Chemor pada jam 7.45 malam, sempat berbuka dan bersolat tarawikh di Masjid Chemor. Punye lah laju imam kat masjid Chemor tu bersolat....langsung tidak sempat nak feel...

Memang ada banyak perkara yang perlu di buat di Chemor sebab emak saya sudah tua, mata pun kurang nampak dan badan lagi lah tidak berapa larat. Saya tengok lantai rumah memang kena mop, peti ais memang kena bersihkan, dan beberapa perkara lagi yang perlu di buat. Saya buat mana yang saya larat dan sempat sahajalah, no stress.

Saya dan suami telah membuat perancangan bagi memastikan kami dapat membuat semua kerja dalam keadaan selesa dan tidak tergesa-gesa.  Pada hari Khamis, kami telah ke Ipoh untuk membeli belah. Kami beli barangan dapur juga barangan yang boleh dimasak untuk berbuka pada hari Khamis dan Jumaat.

Pada hari Khamis, kami telah menyediakan ikan siakap 3 rasa dan pada hari Jumaat saya telah masak sup ayam kampung, ayam goreng berempah dan sambal belacan.


Ehhh...ada pulak gambar bunga ini di taman emak saya. Taman emak saya sudah tidak berjaga sebenarnya sebab tiada siapa yang nak tolong maintain. 


Bila saya pos gambar ini di dalam group wassup family, kakak ipar saya tanya balik kenapa beli lagi tisu tu, hmmm, rupa-rupanya dia dah beli, tapi somehow saya tidak nampak di mana, mesti emak saya letak di tempat rahsia.


Aktiviti mop rumah yang besar itu...Allah sahajalah yang membantu memudahkan kerja kami kerana kami berjaya membersihkan seluruh rumah, walaupun melepek selepas itu, alhamdulillah.


Bagi mengelakkan stress untuk berebut membeli barang-barang untuk di masak waktu hari raya, kami telah ke pasar pada hari Jumaat. Kami beli ikan, beli udang dan beli petai.

Di pasar Tg Rambutan tu, petai dijual oleh orang asli dan ada sedikit kekeliruan dengan cara mereka meletakkan harga petai sehingga suami saya geram dan mengambil keputusan untuk mengurangkan kuantiti petai yang di beli. Walau bagaimanapun, kami rasa menyesal pulak selepas itu kerana kurang pulak rasa petai di dalam sambal udang yang saya buat...ha ha ha, anak sedara saya terpaksa kutip petai sebab kuantiti yang terhad.


Selepas itu, kami pusing-pusing pasar. Sebenarnya kami sampai awal, jadi banyak gerai yang masih belum di buka. Disini ada banyak gerai yang menjual barang-barang lama. Saya juga telah membeli sehelai kain batik di sini dan saya suka lah kain batik tu sebab lembut kain nya. Setengah kain batik yang saya beli, kainnya sangat keras..langsung kembang-kembang.

Selepas ke pasar, kami telah ke Ipoh untuk mengambil ayam yang telah kami tempah (ayam kampung/ayam organik). Kami telah order 5 ekor ayam.

Balik daripada Ipoh, saya telah pening kepala dan rasa meloya juga dan telah muntah juga. Hah..langsung tidak larat. Suami saya mop rumah lagi sekali dan saya hanya bangun pada jam 5.00 petang untuk memasak.

Pada hari Sabtu, saya telah memulakan kerja terus selepas sahur. Saya bersihkan peti ais, cuba buang barang-barang lama untuk kosongkan sikit peti ais sebab barang-barang baru pun banyak yang perlu di simpan.

Saya bersihkan juga gelas-gelas, pinggan mangkuk yang akan di gunakan sewaktu raya, maklumlah, bilangan rakyat jelata akan bertambah berganda-ganda.

Selepas mengemas dan mencuci, baru lah saya mula menyiapkan bahan-bahan masakan seperti potong bawang banyak-banyak, potong cili kering, blend dan lain2. Kami buat sambil lepak-lepak dan bersembang aja di dapur tu, no stress.

Pada hari Sabtu, Kakak saya dua orang,  Kakcik, Mekyah dan keluarga mereka balik untuk berbuka dan beraya di Chemor. Shuk pula telah pulang ke Ijok sebentar sambil mengambil bekalan bunga api juga mempelam harum manis. Yup, oleh kerana kekecewaannya kerana mempelam yang dibeli sampai lewat dan rosak sewaktu di KK, Shuk telah berurusan dengan anak sedaranya yang bekerja di Perlis untuk mendapatkan bekalan harum manis.

Shuk beli 21 biji buah (saya lupa berapa kg), dan di bahagi dua, Chemor dan Ijok. Alhamdulillah, ramai orang yang merasa untuk makan mempelam ni, barakoh.


Haaa...menu, saya masak tumis udang petai, mekyah masak daging halia dan saya goreng ikan merah yang besar tuu. Di kanan sekali tu adalah mempelam harum manis.


Saya kena letak juga gambar yang ini sebab nak tunjukkan gambar karipap tu, ada yang hangus sebab minyak terlebih panas. Haa, sebab ramai rakyat jelata, ada banyak jenis pinggan yang kami pakai.


And yeah, as always, gambar daripada atas tangga.

Malam itu, kami tidak buat takbir di rumah sebab yang lelaki semua pakat ke masjid. Sebelum tidur, saya telah siapkan ayam masak merah saya terlebih dahulu. 

Sebenarnya, ada masanya, saya rasa malas juga untuk menyediakan ayam masak merah ini, tapi suami saya pujuk dan cakap "Cikbib masak hanya sekali sahaja setahun untuk keluarga Cikbib...masak la, dapat pahala".

Tapi suami saya baik, dia temankan saya masak sampai selesai. Tapi di Chemor kami memang boleh lepak di dapur sebab ada tv di dapur tu. Sambil berborak, sambil minum kopi, sambil makan dan tengok tv...

Sesungguhnya malam itu saya tidur dengan nyenyak sebab penat. Saya bekerja tidak berhenti daripada subuh sehingga jam 1.00 pagi. Alhamdulillah, saya bersyukur kerana allah kurniakan kekuatan, semoga allah bagi saya kesihatan yang baik supaya saya bisa terus menyumbang untuk keluarga.

Okeh...di sini dulu ya..insyaa allah saya sambung lagi.

Friday, July 7, 2017

Rindu Ramadhan

Assalamualaikum.

Hari ini 7/7/2017, hari Jumaat dan saya sedang berpuasa (insyaa allah habis). Hari ini baru hari ke 2 saya berpuasa di bulan Syawal, semoga ada rezeki saya untuk sekurang-kurangnya menyempurnakan 6 hari berpuasa di bulan syawal tahun ini, insyaa allah.

Lama sungguh saya tidak menyapa blog saya ini. Haaa, sebenarnya hati meronta-ronta juga untuk menulis, tapi keadaan dan masa tidak mengizinkan.

Saya telah balik bercuti panjang sempena raya pada 17 Jun 2017 dan kembali ke KK pada 3 Julai 2017. Saya mula bekerja pada 4 Julai 2017 dan sesungguhnya banyak sungguh perkara yang perlu saya siapakan. 

Selain daripada kerja, saya juga perlu menyelesaikan "Blue Ocean Training Online". Haih, stress betul training ni sebab ada ujian di setiap chapter. Buat seorang pulak tu, tidak boleh meniru kan, haaaaaa, nasib baik la lulus, tetapi tidak lah cemerlang. 

Setelah bercuti lama, sebenarnya saya telah kembali bekerja dalam keadaan yang kurang stabil. Penat beraya secara fizikal tu satu, mental pun kurang bersedia untuk kembali bekerja juga (walaupun hati berlumba-lumba juga nak balik bila memikirkan banyak perkara yang perlu di selesaikan). Tetapi ye lah, sebab kerja memang banyak dan kerja tiba-tiba pun ada, kenalah tarik nafas panjang-panjang dan bertenang.

Saya juga mendapati yang saya merindukan suasana semasa di bulan Ramadhan. Saya rindu semua. Saya rindukan disiplin diri untuk bangun awal pagi, sediakan makanan sahur untuk suami, berkemas, solat subuh dan meluangkan masa untuk mengaji quran selepas subuh. Tiada masalah langsung untuk saya bangun sahur pada sepanjang ramadhan tahun ini, alhamdulillah.

Saya juga merindukan aktiviti memasak untuk berbuka puasa, termasukkan dessert yang tak berapa menjadi yang sering saya sediakan. Yang pastinya, skill saya untuk masak gulai kari ikan sudah sedikit meningkat pada bulan puasa ni. Saya juga masih terasa betapa nikmatnya berbuka dengan air teh sabah yang suam-suam. Saya boleh minum dua mug air teh panas sewaktu berbuka.

Seterusnya saya juga merindukan saat-saat saya meluangkan lebih masa untuk beribadah pada malam hari. Saya akan bersolat maghrib, isyak dan tarawikh setiap malam pada bulan ramadhan.

Tapiii, itu semua berlaku pada bulan ramadhan di mana syaitan diikat. Sekarang, setelah bulan ramadhan berlalu, hilang semua kekuatan yang saya ada.  

Pagi tadi, saya telah set alarm pada jam 4.30 pagi untuk bangun sahur (minum air saja pun), mak aiiii, susahnya nak bangun. Kalau dalam bulan puasa, kita boleh solat sunat masuk masjidlah, solat sunat rawatib lah, solat tarawikh lah, hmmm, bila habis ramadhan, terus solat kita jadi kurus, kita buat yang wajib sahaja.

Saya merindukan diri saya tanpa gangguan syaitan. Saya merindukan ramadhan di mana saya dapat merasakan kemanisan dalam setiap ibadah yang dilakukan. 

Semoga ada rezeki untuk saya, juga anda sekalian untuk berjumpa lagi dengan ramadhan pada tahun hadapan, insyaa allah.








Monday, June 12, 2017

RAMADHAN 2017

Assalamualaikum.

Hari ini sudah hari ke 16 Ramadhan (11 Jun 2017) dan saya sudah lama sungguh tidak update blog ini. Keadaan memang tidak menggalakkan saya update blog ini. Pada tahun lepas, saya sering update blog di dalam bilik, walau bagaimanapun, pada tahun ini, di rumah baru, laptop tidak boleh dibawah berjalan kerana sudah macam mahu patah. Untuk update blog di ruang tamu pula, adalah agak panas, langsung tak de mood..hah.

Walau bagaimanapun, ibadah di bulan puasa untuk saya dan suami tetap berjalan lancar. Most of the time, kami berbuka puasa dengan makanan yang dimasak oleh saya. Waktu cuti pulak, kami akan membeli ayam percik/ikan bakar dan baru-baru ini kami beli sup ikan juga. Seperti biasa, kami beli di kedai tertentu sahaja.

Mari saya kongsikan antara gambar makanan yang ada. Saya tidak masak setiap hari dan selalunya lauk yang dimasak boleh tahan 2-3 hari. Ada juga yang tidak habis-habis sehingga saya mengambil keputusan untuk let go. Walau bagaimanapun, sekarang ini, saya lebih bijak untuk menghadkan kuantiti yang dimasak supaya kurang pembaziran.

Jom tengok gambar...

Gambar ini adalah sewaktu awal-awal puasa, rasanya hari pertama. Saya masak gulai lemak udang, ikan bilis goreng, telur dadar dan sup sayur. Waktu itu seronok masak sayur sebab stok sayur yang dibeli di Ranau masih banyak (saya pergi Ranau dengan Gang Ipoh, cerita mereka akan saya sambung kemudian)

Lauk di atas adalah lauk gulai lemak petola, dengan ikan bilis, sambal belacan dan telur goreng letak kicap. Sambal belacan saya menjadi...alhamdulillah

Yang ini pula adalah tumis udang, timun dan dessert yang saya buat sendiri. Sebenarnya saya mahu makan buah melaka, tetapi kami tidak pergi ke bazaar ramadhan. Saya nak buat buah melaka sendiri, tiada pula kelapa parut untuk salut buah melaka tu. Oleh sebab banyak sangat cabaran, haaa, saya buat gabungan buah melaka dan badak berendam. Jadi lah macam kuih di atas tuh, boleh makan, sedap ajapun.

Lauk di atas adalah tumis ikan. Sedap, bukan apa, kita puasa ni, susah nak estimate garam, gula dan asam untuk mengharmonikan rasa. Dua ekor ikan tu boleh makan 3 kali berbuka dan 3 kali soq. Suami saya kata, "itulah namanya barakoh di bulan ramadhan".

Haaaa...yang ini paling best sebab saya buat kari dan suami saya kata sedap. Alhamdulillah. 

Sepanjang bulan puasa tahun ini, cuaca adalah panas dan ini memang cabaran buat saya sebab pada tahun-tahun yang lepas, kalau panas, saya akan ke bilik pasang aircond. Bila tiada aircond ni, saya terpaksa membiasakan diri dengan cuaca panas, lebih lebih lagi sekiranya saya membuat solat tarawikh di rumah.

Tapi ye lah, mungkin sebab syaitan semua terikat, maka saya menjadi lebih kuat dan determine untuk buat juga solat tarawikh...alhamdulillah.

Kami ada pergi makan/berbuka di luar sekali sahaja (so far) iaitu pada hari Jumaat 9 Jun 2017.

Hah hah hah...trafik boleh tahan kurang lancar, maka sempat lah kami bergambo...

Sewaktu di dalam kereta tu, ada pulak kawan hantar gambar menu berbuka dia hari itu...sambal udang dan petai...makkkkkk...ini adalah kelemahan saya. Saya tidak jumpa petai sewaktu bulan puasa ni, itu yang tidak berkesempatan untuk masak tumis udang petai....

Kami menunggu waktu berbuka. Kami dapat tempat duduk berdekatan kaunter air, bagusss, suami telah ambil teh tarik bercawan-cawan.

my first round, lepas tuh, hah, beriani ayam saya amik. Bila makan nasi, terus kenyang dan rasa nak pengsan...hah

Gambar orang-orang beriman yang kenyangggggg. Saya minum air tiga gelas besar tu, itu yang senak tuh.

Sewaktu di hotel, suami telah makan jeli kelapa yang di dalam kelapa dan dia kata "sedapnyaaaa".

Sebenarnya saya telah lama bagi tahu suami tentang jeli ini tetapi ia buat tak dengar saja, tapi bila dia rasa sendiri, haaaa, baru teringat-ingat. 

Esoknya, demi untuk mendapatkankan jeli yang sama, kami telah berazam untuk ke Salut, yang tidak jauh dari Sepanggar. Kami keluar selepas Zohor kerana ingatkan mahu singgah dahulu di Imago dan membeli biskut Geri yang di pesan oleh kakak saya.

Walau bagaimanapun, oleh kerana terlampau banyak kereta yang beratur untuk masuk ke Imago, kami mengambil keputusan untuk pergi keesokan harinya sahaja (Ahad, 11 Jun 2017).

Kami meneruskan perjalanan mencari jeli kelapa di Salut, walau bagaimanapun, oleh kerana masih terlalu awal, kami telah singgah di Teluk Likas. Hah, sudah lebih 2 tahun kami di KK, inilah kali pertama kami menjejakkan kaki di sini. Cuaca agak baik petang semalam, jadi kami agak gembira di situ. Kami dapati tempat ini dijaga dengan baik dan adalah bersih. KIPIDAP!


Gambar orang puasa di tepi pantai...

Kami lepak tengok orang sebab sewaktu kami ke pantai, kaki saya kena gigit semut pulak...

Kami lepak di situ dlam 30 minit dan meneruskan perjalanan ke Salut, juga Sulaman Central untuk mencari juada berbuka 

Haaa,,,jeli di dalam kelapa, sedapppp. Ianya sejuk, manis dan masuk licin aja ke dalam perut...


Kami beli juga yang macam ini sebanyak 6 bekas...buat stok sebab Salut tu jauh dan kami tidak boleh pergi on weekdays.

Untuk berbuka, kami telah beli ayam percik dan buah melaka, malangnya tiada gambar.

Hari ini pula, kami telah ke Imago lebih awal dan untuk berbuka, saya telah masak tumis udang sekali lagi....



Tak meriah langsung kan, tapi kami tidak boleh masak banyak kerana takut tidak habis. Ooo, untuk catatan saya, tahun ini saya berbuka dengan teh sabah hari-hari. Saya takut nak ambil kopi tenom sebab saya rasa cuaca terlalu panas... 

 
Tiba-tiba, abang saya telah post gambar di atas di dalam wassup keluarga kami. Mereka balik kerana di Semenanjung, esok (hari Isnin, 12 Jun) adalah hari cuti sempena Nuzul Quran. Meriah sungguh makanan yang disediakan di Kampung saya ni kalau mahu dibandingkan dengan juadah kami di KK.

Pada sepanjang bulan puasa ini juga saya lebih rajin untuk menunggu matahari naik...







Cantik kan...



Gambar bulan ini pula adalah malam ke 12 Ramadhan.

Hmmm...satu post ini sahaja sudah cover almost the whole of ramadhan 2017 in KK. Sepatutnya saya akan balik Semenanjung pada 17 Jun, tapi saya ada terima berita yang YBM akan ke Tawau on 16 June and due to that, we may need to fly to Tawau on Friday.... I may need to change my flight or my colleague can also represent Sabah Office....I haven't made up my mind yet.

ramai tak yang rindu untuk baca blog ini? Yang pastinya, saya rindu.

Kalau saya tidak sempat untuk update lagi blog ini sebelum saya pulang ke Semenanjung,  saya ucapkan selamat menjalankan ibadah puasa kepada anda semua juga saya mohon jutaan kemaafan sekiranya penulisan saya telah mengguris hati anda...

Tapi sekiranya penulisan saya boleh menceriakan anda, boleh menghilangkan stress, sila doakan saya boleh terus istiqamah berkarya...

Chow dulu

















Sunday, May 21, 2017

Orang Ipoh Datang KK - Day 1 and 2

Ahaaaa...Assalamualaikum.

Hari ini hari Ahad 21 Mei 2017. Saya di rumah dan saya ada tetamu yang datang dari jauh...

Saya baru lepas masak nasi goreng dan cuba untuk buat satu post hari ini mengenai kedatangan orang Ipoh ke KK.

Kakak saya, abang ipar dan anaknya Fatihah telah menyertai saya balik ke KK pada 15 Mei baru-baru ini. Rombongan dari Ipoh bertolak pada jam 7.30 pagi dan sampai di KLIA pada jam 11.30 pagi. Oleh kerana kami dijadualkan untuk bertolak pada jam 3.40 petang, rombongan Ipoh sempatlah makan dan solat dahulu di KLIA tanpa tergesa-gesa.

Kami dari Shah Alam telah sampai di KLIA lebih kurang pada jam 2.45 petang.

Kami sedang berjalan ke pintu A11, seperti biasa, flight ke KK selalu dapat pintu di hujung dunia.

Abang Hatta, Kakak dan Tiha

Alhamdulillah, perjalanan lancar dan kami sampai KK dalam jam 6.00 petang. Kami sempat menyaksikan matahari terbenam semasa kapal terbang mendarat.

Cantik...alhamdulillah

Sesampai di rumah, orang KK bersolat Maghrib sementara orang Ipoh berehat kerana mereka menjamakkan solat mereka ke solat Isyak.

Selepas itu, kami ke Grace Point untuk makan malam. Abang Hatta makan mee goreng sementara kami yang lain makan goreng pisang cheese dan keropok lekor. Kami lepak lama di sini, jam 9.00 baru kami balik ke rumah dan settle down.

Esoknya, 16 Mei 2017, aktiviti kami adalah pergi ke Pulau. Saya sediakan mihun goreng untuk sarapan dan kami bertolak ke Jetty pada lebih kurang jam 8.00 pagi.

Kena lah posing di sini kan...

Juga gambar sewaktu menunggu..

Juga gambar di dalm bot, kami ke Manukan dan Pulau Sapi

Sampai sudah di Manukan. Alhamdulillah air cantik dan cuaca cantik...langit biru

Yay....

Di sini pun kena lah ambil gambar kan

Selepas itu kami ke Pulau Sapi.

 Air di Pulau Sapi pun sangat cantik hari ini..

air sangat cantik...ikan pun boleh tahan banyak

Shuk dengan Tiha, these two can communicate well, they speak the same language


Haaaa...ada signage ini ye...

Kemudian, kami lepak....suami saya beli air minuman panas dan kami cicah roti...hiks...sedap

Lepas tu kami balik. saya snap gambar di atas sewaktu menunggu bot pulang ke Jeti

Petangnya, selepas berehat, kami keluar untuk mencari makan. Kami makan di Anjung Senja, tetapi saya lupa untuk tangkap gambar makanan.

Tapi saya tidak lupa ambil gambar di bawah...
Yup...again sunset di KK, kali ini di Anjung Senja...

Okay...saya akan sambung lagi kemudian ye...