Monday, April 17, 2017

Potret Saya, Wajah Siapa

Assalamualaikum.

It's Monday today and I am determined to do another post.

Last Thursday (13 April), when I was about to go back home, I was stopped by an acquaintance and she gave me a plastic bag with something wrapped inside. She told me to open it only when I reached home.

Once we were home, we opened the the gift and tadaaaa.....




Ha ha ha, sepatutnya gambar ini adalah gambar saya, tapi tidak serupa kan? Bukan senang sebenarnya nak melukis portrait gambar manusia ni, satu perkara yang jelas saya lihat adalah air muka. Gambar ini menggambarkan seorang wanita manis, baik hati dan lemah lembut...hiks...macam tidak melambangkan saya...

And this morning, I called my acquaintance to thank her. I must say that I am touched and appreciate her effort no matter how the outcome is. She was telling me that she has actually kept the portrait for quite sometime since she wasn't sure when to give it to me. It was supposed to be a present for my birthday, however I was not around on that day because I was not well and was on MC.

Melihat kenalan saya ni teruja menceritakan siapa yang melukis gambar ini dan bagaimana dia membeli frame dan bagaimana dia menyatakan "cantikkan puan, saya suka tengok gambar ini", telah membuat saya cair. 

Thank you A. Actually I have been telling her that all I want from her is her prayer, but I do appreciate the gift very much. I pray that she will have a blessed life, insyaa allah.

By the way, I do think that the title that I have for this post is the most interesting, what do you think?


Sunday, April 16, 2017

Welcome Muhammad Aqief Idris

Assalamualaikum.


This is a special post for the latest addition to the family, Muhammad Aqief Idris bin Muhammad Hazim.

The father, Ajim is my nephew who got married in August last year. Since I am in KK, I seldom met them but I have been following Ajim's facebook for updates on Camey's. I have also met them last year, when orang Ipoh came and their children who live in Kl came to visit us in Shah Alam.

On 7 April 2017, I received a message from my sister in Ipoh informing me on her concern on Camey's condition. 

Apparently the baby is growing but the mother's size is not (forgive me for not being able to put this into proper sentence ya).

That is where everything started. Being the noisy one, I asked everybody to pray for Camey and the baby. We were informed that Camey was supposed to go for operation (cesarean) at 9.00 pm on Friday, 7 April 2017 and Ajim has forwarded a photo of them getting themselves prepared.



When I looked at this picture I was like..."dah nak jadi ayah dah Ajim ni".

I went to bed early that night, and when I woke up at around 12.00 am, I received the news that Camey has given birth to a baby boy at around 12.05 am, 8 April 2017. Both mother and baby are safe and well, alhamdulillah.

Ajim posted this photo.....welcome to the world baby boy

Orang Ipoh went to to visit the next day..

My kakak and her 4th grandson. 

and on 12 April, I received another photo of the baby....


This time, he's smiling and he was named : Muhammad Aqief Idris.

Welcome to the world Aqief, Welcome to the family. 

Semoga Aqief akan menceriakan kedua ibubapanya, juga membesar menjadi hamba allah yang soleh, yang menyenangkan hati ibu bapanya. 

Buat Ajim dan Camey, semoga dipermudahkan semua urusan untuk menjadi ibu dan bapa Aqief. Semoga semua pengalaman akan menjadikan kita sebagai individu/hamba allah yang lebih baik.

Saya tahu juga ada anak-anak saudara saya yang juga sedang mengharap untuk mendapatkan cahaya mata. Insyaa allah, rezeki pasti akan datang pada masa yang tepat, teruskan usaha dan doa!






Random, 24 March - 12 April

Assalamualaikum.


Hari ini hari Ahad, 16 April 2017, jam 9.25 pagi. Kami masih lepak di rumah, walaupun terkesan sungguh apabila melihat Datuk Siti dan keluarganya dalam kegelapan pagi telah mula mengayuh basikal di instagram. 

Datuk Siti juga pernah meletakkan caption "sihat adalah pilihan". Yup..she is right. However, I just had my massage yesterday for my back and I am still recovering. I was advised to get more rest (I am not simply giving reason).


And you know what? I have an instagram account now, but I have not posted anything yet, ha ha ha.  I follow Lara Alana and Aisyah ig, and of course my anak-anak sedara's. 

Saya ikut juga kisah-kisah artis yang baru kahwin, dan asyik meletakkan kata-kata cinta mereka kepada pasangan masing-masing, Kagum dengan kegigihan mereka meletakkan kata-kata cinta setiap hari, moga mereka boleh istiqamah, dan cinta itu juga akan berpanjangan, aamiin.

I would also like to have a few things documented here :

i) Johan Nawawi, husband to Nora, passed away on March 24, Friday. I received the news when I was having my networking session in Labuan and even though I am not related in any way to them,  I was saddened by Johan's death (ye lah, Michael Jackson meninggal pun I sedih kan). Alfatihah

ii) ND dengan Nedim sudah kahwin...

iii) Kakak Lofa dengan pelakon tu pun kahwin


Hah, I could not get away of these 3 stories since it was all over IG. 

Selain daripada itu kehidupan diteruskan. I have also found out that my peers at the office are having a strong influence on me and I am prone on doing what they suggested me to do (alagasan), such as :

i)  Bought this huge ironing machine


Ha ha ha, actually this happened in February, when I was lying down with my back ache and my colleagues were discussing about buying this very effective and efficient set of iron and ironing board. Frankly, I have never thought of buying these since it is just a little too luxury for me and I simply hate doing ironing.


Tapi itu lah, akibat daripada peer pressure (alagasan), I decided to join the others and buy. However, I found out later that the other two did not buy...biar betul.


But I would say that it is not a bad decision to buy the ironing set since it simply ease and speed up my ironing job every morning, alhamdulillah. 

ii) These accessories



I saw one of my colleague wearing this shiny watch and I asked her where did she get it. She answered me by saying that, somebody will come to sell the watch later and you are welcome to buy. And I bought the watch, and those two swarovski stuff. Hmmmm...mengikut hawa nafsu sungguh.

iii) We had  movie night (26 March 2017)


After 2 years in KK, we finally stepped into one of the cinema and watched Beauty and the Beast. Ha ha ha. But I enjoyed it all the way. Of course we know the story line, but the way Disney presented it was just perfect.



And as the photo above, it was taken at the 2nd anniversary celebration for Imago, the shopping center which was opened on 27 March 2015, especially to welcome us to KK (we went to KK on 1 April 2015). For us Imago plays a very important part in our life. It's where we lepak most of the time.

What else? Oh, we discover another makan place at Imago. It's Hailam Kopitiam and it has existed there for quite sometimes but we never had any meal there. However, we have tried once and I think we will be going there more often after this since we are tired of going to Secret Recipe. Let's share the second meal we had there :


We had mihun goreng siam and vegetarian popia. Nice

As for our daily breakfast, hubby has finally agreed to try nasi lemak at the cafeteria recently and approved on the taste. I do not have the photo here but the nasi lemak served at the cafeteria tasted nice and not as sweet and he assumed it to be. Hubby has this habit of assuming that the food serve in KK do not fulfill his requirement and once he got something which he thinks is okay with his taste, he will stick to it until I got totally bored. Once, he's only choice in the cafeteria was nasi kerabu, but thank god we can east nasi lemak now...

I hardly done any cooking nowadays but recently I prepared ayam masak merah. We finally managed to go to this mini market owned by this company DESA (the same company who owns the famous Desa Cattle in Kundasang) and buy chicken. 

This is the view of my plate, and eh, hubby has broken one plate with this pattern recently. Actually this set of plate was given by my mother and I tried to google and find out if I could buy a replace for the pieces that were broken, unfortunately, I could not find one.


The next day, I prepared some nasi goreng, and we bring food to the office. However, hubby was more excited to eat the bubur kacang .

Hmmm....I would say that this is a random post of what has been happening from the third week of 24 March till 12 April 2017.

Happy weekend all!



Friday, April 14, 2017

Happy Birthday Suami

Assalamualaikum.

26 Mac baru-baru ini, kami telah menyambut ulangtahun kelahiran Ahmad Shukri....suami saya.

Kami tidak buat celebration apa-apa pun sebab Shuk tak nak kek, tapi dia nak aiskrim aja, dan bubur kacang.

Saya pun buat lah bubur kacang pada hari Sabtu, 25 Mac dan suami saya memang asyiklah makannnn saja.


Makan bubur kacang ni, sedap kalau letak biskut Jacobs sikit, baru ada rasa lemak-lemak masin sikit. Bubur kacang ni, suami saya telah makan sepanjang minggu.

Pada hari Ahad, 26 Mac, kami telah makan sup ikan di Alam Mesra..

Ini adalah antara a few shops yang kami boleh makan di KK. Sup dia sedap, tapi kalau nak lebih kow, kenalah ada cabai burung tuh.

Lepas tu, birthday boy minta Baskin Robbins. 

Dia punya request adalah macam ini "Saya pilih aiskrim, lepas tu saya nak duduk aja. Cikbib bayar dan layan saya kali nih".

Boleh baahhh

Happy Birthday wahai suami. Semoga sihat mental dan fizikal serta di dalam redha allah sentiasa. 

Aamiin



Labuan, 23-24 March 2017

Assalamualaikum.

Apa khabar semua? Saya sihat, alhamdulillah. Hari ini hari Jumaat, 14 April 2017 dan kami di Sabah cuti untuk Good Friday. 

Untuk pengetahuan semua, sakit belakang saya telah datang balik minggu lepas berpunca daripada aktiviti membuat kerja rumah dan mengangkat benda berat. Mungkin sudut yang di ambil sewaktu mengangkat barang tersebut adalah kurang sesuai dan menyebabkan keadaan badan yang kurang stabil itu kembali sakit. 

Saya hanya menyedari yang kesakitan itu telah kembali apabila saya keluar ke Imago untuk makan malam di mana saya tidak boleh berjalan/berdiri lama. Apabila berada di Supermarket, saya minta diri dahulu untuk mencari tempat duduk sehingga suami saya pelik.

Following that, I was again in constant pain and has no mood for other things, including blogging. Tapi tak pe sebab hari ini saya sudah rasa okay sikit dan memang sudah rindu untuk menulis.

Saya akan sambung sedikit mengenai lawatan saya ke Labuan pada 23-24 March 2017. Sebenarnya ini adalah lawatan kerja dan ianya adalah antara lawatan yang saya dan kawan-kawan daripada kumpulan agensi yang sama sudah lama nantikan untuk mendapatkan beberapa maklumat, lebih-lebih lagi mengenai pembangunan ekonomi di Labuan.

But of course I am not going to share about my work here, let me share with you a little bit more about Labuan. Sebenarnya Labuan ni kecil sahaja, kecil sedikit daripada Langkawi rasanya. Penduduknya pun tidak ramai, tidak sampai 100,000 orang. 

Harga barangan harian di Labuan adalah rata-rata lebih mahal kerana kos pengangkutan (bot/feri/kapal/udara) untuk membawa barangan daripada tanah besar. Memang ada permintaan untuk membina sebuah jambatan yang menghubungkan Labuan ke Tanah Besar, walau bagaimanapun ianya masih belum direalisasikan.

Aitt....jadi serius pulak, please find out more about Labuan from Wikipedia. 

Saya telah bertolak pada awal pagi Khamis kerana saya menaiki kapal terbang jam 6.30 pagi. Oleh kerana saya telah mengalami masalah muntah-muntah pada hari sebelumnya, suami saya telah mengarahkan saya makan dahulu di Mc D KKIA bagi memastikan perut berlapik.

Saya pun makan bubur nasi McD pada jam 5.30 pagi di KKIA. 

Sampai di di Labuan, kami telah dijemput oleh van berwarna kuning...ha ha ha

Saya pun tidak pasti kenapa van kami berwarna kuning tetapi warna van ini telah menjadi bahan gurauan kami pada sepanjang program. 

Kali ini kami bermalam di Billion Waterfront Resort. Saya suka lah hotel ni sebab ianya macam hotel lama yang di selenggara dengan baik dan di lokasi depan laut. Insyaa allah saya akan pergi dengan suami pulak selepas ini.

Ini bilik saya. Simple aja pun, tapi biliknya besar

di balkoni bilik...tengok kapal 

Jetty. Saya boleh tengok banyak kapal daripada sini...

Daripada sudut yang berlainan

Bagi mengisi masa lapang pada petang dan malam, saya dan seorang kawan telah ke kompleks membeli belah yang berdekatan. Kami telah beli cokelat untuk kawan-kawan ofis. Sebab kami tidak bawa beg besar, jumlah cokelat yang boleh kami beli pun adalah terhad.

Selepas itu kami telah main bowling. Sebab kami dua-dua pun tidak pandai, kami lebih banyak exercise perut sahaja sebab banyak gelak. Bola bowling pun lebih banyak "heghot" dan masuk longkang. Tapi itu lah pun yang kami perlu kan kerana kami hanya mahu bagi badan dan minda letih supaya kami boleh tidur nyenyak.

Selepas itu, kami berjalan balik ke hotel

pemandangan hotel pada malam hari. Jumlah pengunjung adalah agak ramai, mungkin kerana musim cuti sekolah

Saya juga telah keluar ke balkoni untuk tangkap gambar ini...

cantik sebenarnya, tapi sebab sorang-sorang, feel tu kuranglah sikit



Lagi satu, dari sudut yang berlainan

Esoknya, kami bangun pagi dan ada program lain

 Players di Labuan ni sebenarnya adalah terhad

Kami balik ke KK petang itu setelah program selesai dan saya rasa, walaupun tidak banyak benda nak di buat di Labuan, saya tetap suka Labuan...





















Sunday, April 2, 2017

Balik Kampung Mac 2017, Aktiviti Bebas dan Balik KK

Assalamualaikum

Saya sambung lagi cerita mengenai saya balik kampung baru-baru ini. 

Setelah pulang daripada majlis pertunangan Huda, kami sampai rumah dan masuk terus dalam bilik, pasang aircond, solat dan tdoq. Cuaca adalah panas lit lit.

Oleh sebab semua urusan kami telah selesai, aktiviti santai boleh diteruskan. Antara tempat yang kami pergi untuk makan adalah :

Hah...revisit jalan Bellamy sebab kawan suami saya, Man nak belanja...alhamdulillah rezeki.

Kami juga ada pergi pusing-pusing Shah Alam dan mendapati ada Restoran Nasi Lemak Royale  yang baru di buka di bangunan baru yang berhadapan dengan Hospital Darul Ehsan (saya tak pasti seksyen berapa tu). Hmmm, kami memang sering mendengar cerita-cerita hebat mengenai Nasi Lemak Royale ni, maka suami saya pun teringin sungguh lah ingin merasa nasi lemak ini.

Hah. restoran ini hanya menghidangkan nasi lemak warna kuning seperti di atas, tetapi anda boleh pilih lauk pauk yang anda mahu. Satu lagi, walaupun nasi lemak, tetapi tiada sambal di sediakan, maknanya, nasi lemak ini dimakan bersama kuah kari seperti di atas.

Suami saya kata sedap, dan boleh datang lagi. Saya pulak kata " boleh laaaa...rasa nasi kadaq laaaa". 

Di sebelah Restoran Nasi Lemak Royale, ada Me'nate, yang jual steak tu

Sebab kami dua-dua tak lapaq steak, kami simpan lah pengalaman untuk makan di Me'nate tu ke masa yang lain, insyaa allah.

Kami juga sempat lepak ke tempat-tempat biasa kami di Shah Alam seperti Plaza Masallam, Kompleks PKNS dan SACC Mall...juga AEON. Ada juga terbeli baju, terbeli brooch, hiks.

Seperti biasa kami cuba singgah di Teh Tarik Place...tapi hanya minum teh tarik roti bakar

Pada malam akhir (Selasa malam Rabu), kami telah makan malam di Restoran Syed Seksyen 4.  Bagi saya, tosei terbaik di Shah Alam hanya boleh didapati di Restoran Syed.

Suami saya makan roti telur

Kami juga suka makan masalode dan vadai di sini.

Esok paginya, sewaktu bangun untuk solat subuh, saya telah mendapati yang ada sesuatu yang tidak normal dengan diri saya. Saya rasa mual dan ingin muntah. Saya cuba menguatkan diri dan cuba melupakan rasa mual tersebut dengan mengambil sarapan pagi.

Walau bagaimanapun, apabila di dalam teksi untuk ke KLIA2, rasa mual telah kembali dan saya telah muntah sebanyak 3 kali di dalam teksi. 

Aduiiiii...rasa lemah longlai saya sewaktu itu.

Di airport, saya telah sekali lagi muntah di dalam toilet dan yang paling dramatiknya, saya sekali lagi mahu muntah selepas pemeriksaan imigresen (KLIA2) dan tiada tandas berdekatan di situ. Saya pun, apa lagi, cari tong sampah dan uwek uwek di situ, di depan orang ramai...hah.

Walau bagaimanapun, saya berasa agak lega kerana ada pegawai imigresen yang prihatin dan ingin membantu. Walau bagaimanapun, saya berasa sedikit lega selepas itu dan kami meneruskan perjalanan ke pintu berlepas.

Setelah sampai di pintu berlepas, saya telah duduk dan mungkin kerana terlampau penat, saya terus tertidur di atas kerusi. Dan, saya berasa syukur kerana walaupun saya berasa amat penat, saya tidak lagi muntah-mutah selepas itu.

Di dalam kapal terbang, setelah puas muntah, pastinya perut berasa kosong. Walau bagaimanapun saya agak takut untuk makan kerana mungkin makanan tersebut mahu keluar balik selepas dimakan, bahaya tu. 

Suami saya seperti biasa telah order nasi dagang untuk dirinya dan mee goreng untuk saya. Walau bagaimanapun, kerana takut kemungkinan mee kuning tu berangin, kami telah saling bertukar makanan. Ehh...bukan tukar pun, kira macam suami saya makan semuanya lah...cukup berselera suami saya kalau naik Air Asia, siap lepas makan, dia order teh tarik lagi konon untuk menemankan saya minum sebab saya memang dahaga dan ingin minum air panas.

Kami telah selamat sampai ke KK pada lebih kurang jam 4.00 petang. Saya cuba berehat sepenuhnya pada petang dan malam itu (Rabu, 22 Mac 2017) kerana pada esoknya, saya perlu menaiki pesawat ke Labuan kerana ada urusan kerja.

Insyaa allah saya akan bercerita mengenai Labuan selepas ini.

Selesai sudah cerita saya mengenai Balik Kampung Mac 2017. 




















2 April 2017, 2 Tahun di KK

Assalamualaikum.

Semalam, 1 April 2017, genap 2 tahun saya menjejakkan kaki di KK dan memulakan kerjaya saya di sini. 

Saya lihat kembali post saya pada 1 hb April 2015 dan 1 hb April 2016. Yup, that is the nice thing about having a blog, where you document stories about things that are happening for future reference. Walau bagaimanapun, apabila saya melihat kembali post saya untuk ulangtahun pertama di KK pada tahun 2016, saya terpaksa upload semula gambar kerana semua gambar tidak keluar (ada masalah teknikal yang telah di atasi, tetapi saya malas nak upload semula gambar-gambar lama).

Apabila saya lihat kembali post pada 1 April 2015, yang telah di buat di dalam bilik hotel Promenade di mana saya menceritakan detik sibuk/ cemas/ sedih/ tidak pasti saya untuk berpindah ke KK. Ada banyak kerisauan pada waktu itu kerana rumah untuk tinggal pun tiada. Anyway, we went through it and it wasn't that bad at all because we have friends who were more than willing to help. Saya juga pasti bahawa semuanya telah dipermudahkan kerana doa ibu bapa, adik beradik serta kawan-kawan, alhamdulillah.

Pada tahun 2016 pula, post saya banyak menyiarkan aktiviti masak-memasak saya dan suami. Kami juga telah membeli alatan baru untuk memasak. Bila teringat waktu itu, dan melihat gambar-gambar masakan yang saya telah masak, terasa seronok pula. Saya ada masak laksa kedah yang saya rasa memang sedap dan telah berpeluh-peluh mengepil kuih karipap....hebatnya saya.

Setahun yang lalu kami memang sentiasa masak dan makan di rumah. Walau bagaimanapun, keadaan sedikit berubah pada hujung tahun 2016 apabila kami mula mengenali Restoran Tokmi. Keadaan semakin serius apabila sebuah lagi gerai yang diberi nama Selera Pantai Timur telah dibuka di kafeteria ofis.

Cara hidup telah terus berubah di mana saya tidak lagi bangun awal untuk menyediakan sarapan, sebaliknya saya bangun awal untuk pergi kerja awal supaya dapat lepak untuk sarapan di Tokmi/Selera Pantai Timur lebih lama. Suami saya pula adalah pemilih orang nya dan dia tidak mahu makan di gerai-gerai lain. 

Sudah lebih 6 bulan cara hidup kami dan berubah sehingga ada kalanya saya rasa rindu untuk makan makanan yang dimasak sendiri. Saya juga kadang-kadang merasa tidak lalu untuk makan makanan yang disediakan di kedai.

Tapi kita bukan hidup untuk makan, sebaliknya kita makan untuk hidup. Menurut suami, ada kalanya dia sengaja menghalang saya dari memasak kerana sekiranya saya memasak, pasti saya akan berselera dan makan lebih banyak, dan ini pastinya tidak baik untuk diet saya. 

Saya tidak menafikan kata-kata suami saya dan pastinya kena akur...tapi ada masanya saya masak juga yang simple-simple, hmmm, memang berselera sungguhlah kami makan.

Ehhh...kenapa saya bercerita mengenai makanan pulak ni...walhal saya ingin bercerita mengenai kehidupan saya selama dua tahun di KK.

I am doing fine here guys, although I do miss Shah Alam. Kehidupan sosial mungkin sedikit terhad kerana kami masih tidak punya ramai teman di sini dan kebanyakan teman adalah kenalan sewaktu kerja sahaja. Pada waktu cuti, kami akan habiskan waktu bersama. Selalunya kami akan ke kompleks membeli belah. Kami mula mengenali satu-dua tempat makan yang menarik di KK, tapi masih tidak berapa menarik buat kami....untuk yang ini, memang kami rindu Semenanjung. 

Keadaan kerja pun baik, alhamdulillah. Pastinya ada cabaran di sana-sini seperti biasa, tapi saya positif dan kalau ada masanya saya jadi negatif, saya akan cuba kona ke positif juga akhirnya, insyaa allah. 

Saya tidak tahu berapa lama lagi saya akan berada di KK, mungkin lagi setahun, mungkin lebih lagi. Jauh di sudut hati, memang saya ada perancangan dan harapan mengenai hala tuju kerjaya saya...semoga allah berikan yang terbaik untuk saya, kerana dia lebih mengetahui.

Malam ini pula kami akan menonton "Beauty and the Beast"...kali pertama kami menjejakkan kaki di Cinema Imago tu.

Okay, cukup lah di sini. Doakan saya baik-baik saja di sini, insyaa allah.


Thursday, March 30, 2017

Pertunangan Huda, 19 Mac 2017

Assalamualaikum.

Mari sambung cerita balik kampung baru-baru ni, yup, aktiviti pada hari Sabtu, 19 Mac 2017, hari pertunangan Huda, penyebab utama kenapa kami balik Semenanjung.

Kami bangun awal dan keluar daripada rumah dalam jam 8.30 pagi. Kami berhenti minum dan makan kuih di Restoran Belanga sebelum terus ke Sg Buaya.

Apabila sampai, kami dapati orang sudah ramai....

Hmmm...ada khemah lagi. Bagi saya setting tempat ini adalah agak cantik, tetapi tetap panas lah kan...namapun iklim khatulistiwa

Masuk dalam rumah, saya nampak pelamin ni...simple aja pun, tapi cantik.

Saya terus lepak tengok Huda bersolek...depa bersolek sendiri ajapun....

Lepas tu biasalah, bising-bising kata rombongan lelaki sudah sampai, dan saya pun lepak lah di luar sebab nak tangkap gambar.

Hah, ini antara orang-orang penting...sedara mara bersama ibu Huda

Haaa...perbincangan....simple aja pun. 

Selepas itu, ada upacara sarung cincin..
Yup...bakal ibu mertua Huda aka bekas cikgu juga...

Huda dan Faiz, semoga dipermudahkan semua urusan mereka sehingga bertemu jodoh, dikurniakan anak-anak yang soleh/solehah dan kekal bahagia hingga ke jannah. Aamiin.

Huda dan keluarga, keluarga ni semuanya tinggi-tinggi.

Sesungguhnya ada banyak lagi gambar, tapi saya tidak mampu untuk masukkan semua

Yang ini dengan Malena, sepupu yang jarak umur dalam 1 minggu sahaja. Semoga allah temukan jodoh Malena secepat mungkin juga. Aamiin.

Huda and opah

aish...Mekyah, Huda and I...I look huge when seated next to these two petite

Tetamu wanita

Fokus...

Lagi gambar tetamu wanita

Selepas itu, upacara makan pun bermula.
Menunya memang menepati citarasa saya. Ada gulai daging salai dan nenas yang marvellous. Sebelah kanan tu adalah ayam masak merah. Saya sudah confuse untuk ambil yang mana.

Ada sambal udang, ikan masin, ulaman dan sambal belacan.

Dan ada kuih muih yang sangat banyak dan sedap-sedap belaka

kami makan....

Ini nasi saya, saya suka gandingan gulai nenas tu, dengan ikan masin dan sambal belacan...teringat-ingat lah pulak.

Banyak sangat kuih muih yang dihidangkan, nafsu makan pun besar, cuma perut tidak mampu untuk di isi banyak-banyak...

Kembo dan Sarah yang mewakili ibu bapanya

Selepas makan, kami semua mahu buat group photo, tapi tidak menjadi. Walau bagaimanapun, budak-budak tu sempat ambil gambar beramai-ramai.

Yang ini pun ada...mereka ini memang gang umur sama

Cousins perempuan bersama seorang jejaka macho...saya suka gambar ini.

Selepas itu, ada yang balik terus...
Ini gambar gang Shah Alam beratur berjalan ke kereta...saya suka juga gambar ini

Kami yang masih tinggal terus makan dan minum. Saya minum banyak sebab cuaca panas. Saya juga telah makan satu round lagi petang tu..hah. Konon nak rasa udang masak sambal tu, tapi gulai nenas dan daging salai masih terbaik bagi saya.


Akhirnya adalah satu gambar beramai-ramai sebelum emak/opah balik ke Chemor.

Saya dan Shuk pun balik ke Shah Alam selepas itu.

Selamat bertunang Huda dan Faiz, semoga impian untuk mendirikan rumah tangga akan menjadi kenyataan, insyaa allah.