Friday, December 23, 2016

23 Disembe 2016, Sebelum Bercuti

Assalamualaikum.

Hah, esok pagi, saya akan balik ke Semenanjung. Kami akan bercuti sehingga 4 Januari, insyaa allah.

Sebab mencari harga tiket yang paling murah, flight kami esok adalah pada jam 6.10 pagi. Maknanya kami kena bangun awal sebab kami nak check in luggage. Nowaday, the general rule for local flight, saying that you must check in one hour earlier is no long longer relevant. You better check in earlier to avoid having a heart attack for having to haste...hiks...

Dan esok, kami perlu bertolak ke KKIA pada jam 4.30 pagi. Semoga semuanya akan berjalan lancar, insyaa allah.

Dan seperti biasa, sebelum bercuti, kita akan di hadapkan dengan cabaran-cabaran yang lebih hebat daripada biasa dan kali ini YBM datang KK. Untuk menambah perasa kepada cabaran kali ini, kawan-kawan daripada agensi lain ramai yang sudah mula bercuti. Keadaan ini telah memerlukan saya untuk ke hadapan lebih sedikit daripada keadaan biasa. 

Semalam, saya perlu pergi ke KKIA untuk sambut YBM. Flight YBM pulak delay 40 minit menyebabkan ETA adalah pada jam 1.40 pagi. Bila sampai rumah pula, saya menghadapi masalah untuk menenangkan diri untuk tidur, langsung tidur hampir jam 3.00 pagi dan apabila bangun esok paginya,  dunia saya memang sedikit berputar.

Alhamdulillah kami hanya terlibat dengan satu program pada jam 11.00-11.45 pagi hari ini. Setelah program tersebut tamat dan laporan sudah di hantar, hanya tinggal satu aktivit terakhir malam ini iaitu menghantar YBM pulang. Alhamdulillah.

Dalam saya sudah excited mahu balik esok, tiba-tiba saya telah menerima email yang mungkin memaksa saya untuk berfikir pada sepanjang cuti nanti. Haihhhhhh. But I am determine not to do that of course. I deserve some break lah kannn.

Okay lah people, this may be my last update for this year. Or it may not be if I suddenly become very excited to write while I am away...it depends.

Okay...saya nak solat dan start kemas ofis. Panjang umur, kita jumpa lagi..



Wednesday, December 21, 2016

Rabu, 21 Disember 2016

Assalamualaikum.

Hari ini hari Rabu, 21 Disember 2016. Di ofis ni hanya ada saya, Saf dan Asmah. Yang lain-lain tidak ada sebab ada yang cuti, ada yang sakit. 

Mati kutu juga saya bila ramai yang tiada. Selalu kalau buat kerja, ramai aja yang membantu, tapi minggu ni memang hampir-hampir jadi lone ranger. Hari Isnin, sibuk cari feedback, semalam pula, ada visitor terkejut datang dan hari ini juga sibuk buat preparation untuk hari Jumaat. 

Bila ramai yang tidak hadir, banyak juga perkara yang terpaksa ditangguhkan, haaaa, begitulah pentingnya rakan sekerja, tanpa mereka, buntu kita jadinya. Tiada siapa yang boleh buat kerja berseorangan di dunia ini, therefore, appreciate your colleagues.

Hari ini juga, mesti ramai yang terbaca mengenai seorang Dato' ini yang telah pergi ke Bangunan SUK Selangor dengan hanya bertuala, kononnya ingin tumpang mandi kerana di rumahnya tiada air. Saya tidak mahu membuat apa-apa komen mengenai isu ini tetapi suami dan saya baru sahaja berbincang mengenai masalah air di Selangor (Malaysia) semasa perjalanan ke ofis pagi tadi.

Perbualan bermula apabila saya bertanya sama ada Shah Alam terlibat atau tidak dalam masalah catuan air yang telah di umumkan baru-baru ini. Suami saya jawab "ya". Adoiii, kami kan nak balik hari Sabtu ni.

Makan keluarlah statement "Negara kita ni, kata nak jadi negara majulah, nak jadi negara yang mempunyai rakyat berpendapatan tinggilah, itu lah, ini lah, tapi masalah yang asas iaitu masalah air pun masih belum selesai".

Di Sabah masalah bekalan air ini memang biasa. Dalam 2 minggu itu, adalah sekali tidak ada air, tetapi, sebab kami 2 orang sahaja, kurang lah sikit masalah yang dihadapi. Tapi di Sabah ni mungkin lah kita boleh kata yang memang masih banyak sangat ruang yang perlu di sempurnakan, tapi bila cakap Semenanjung, haihh...where are we heading man, kalau masalah air pun tidak dapat diatasi.

Lepas itu, keluar pula isu mengenai kenyataan YB Timbalan Menteri Pendidikan mengenai isu fasal keputusan PT3 dan juga mengenai pelbagai pembaharuan yang dibuat. Saya tidak tahu mood apa saya hari ini tapi saya terus rasa yang sampai bila kah yang kita akan terus mencari sistem yang terbaik? Rasaya terlampau banyak tenaga dan wang yang telah diperuntukkan, tetapi kita masih belum nampak "result". Masih tercari-cari sistem yang terbaik. Kalau saya, hantar sahaja pakar kita ke negara-negara yang sudah yang sudah diakui mempunyai sistem pembelajaran yang baik, buat comparison dan pilih yang terbaik, kan senang. Pasti tiada satu sistem yang sempurna, but just choose the best. Penat saya mendengar sekejap ada PT3, sekejap tak de...

Ha ha ha, apa ke hal nya saya ni...

Anyway, hari ini juga saya sempat ke Pasar Filipina untuk membeli ole-ole untuk di bawa balik ke Semenanjung. Kami beli sikit-sikit aja pun, maka siapa ada rezeki, dia dapatlah, saya tidak boleh janji sebab adik beradik saya ada 8 orang, adik beradik suami pun 8 orang juga, dengan anak sedara lagi...heee....

Esok hari Khamis dan sekiranya iman saya kuat, saya akan berpuasa. Kalau iman tidak kuat, saya akan puasa pagi, buka tengahari. Jika iman saya solid, saya akan berpuasa cukup sehari, insyaa allah. Saya juga berhasrat untuk menjadikan puasa pada hari Isnin dan Khamis sebagai resolusi tahun 2017 saya. Itu saja resolusi saya...semoga tercapai, insyaa allah.

Ok lah you alls...dah nak tidur ni. 



Monday, December 19, 2016

19 Disember 2016 - Sebelum bercuti

Assalamualaikum.

Apa khabar? Salam hari Isnin semua. Semoga semuanya sihat, dan dipermudahkan semua urusan kita, di dunia, juga akhirat.

Hari ini adalah hari yang mencabar, juga menarik. Kami mendapat kerja baru pada jam 10.50 pagi dan perlu memberi feedback pada jam 11.00 pagi. Saya perlu mendapatkan 3 feedback walau bagaimanapun, sehingga saat ini saya baru mendapat satu feedback yang sempurna. Lagi satu syarikat berjanji untuk bagi response petang ini sementara yang lagi satu masih belum dapat di hubungi.

Lebih menarik lagi adalah bila topik yang perlu kami tanya adalah satu topik baru yang kami tidak berapa faham. Hah..new measures yang dikeluarkan oleh Bank Negara. Semacam perlu membaca satu perkataan ke satu perkataan dan setiap perkataan tu kena google translate semula sebab tidak faham. But that's where the challenges are, just keep trying and leave the rest to Allah.

Cabaran ini sebenarnya semakin menarik sebab salah seorang kawan saya sedang bercuti dan saya perlu buat kerja seorang diri. Ha ha ha ha ha ha...semoga Allah permudahkan. Aamiin.

Okay, sudah-sudah fasal kerja, mari bercakap mengenai cuti kami semalam.

Saya tidak tahu kenapa tetapi mood saya untuk shopping memang meningkat lah sekarang. Rasa teruja aja nak pergi shopping mall. Banyak juga saya beli kali ini, tapi semuanya barang keperluanlah (konon), tapi memang ada benda yang saya kena ganti baru seperti kasut kerja. Saya memang jenis guna satu kasut sampai kasut tu lunyai dan sudah tidak berapa sesuai untuk di bawa ke mesyuarat, kalau bawa ke lawatan kilang, masih lagi sesuaiii...

Jadi, saya telah beli kasut dan baju dan seluar. Saya ada juga ternampak handbag cantik daripada tingkap cermin di salah satu buti handbag di Imago. Tapi, bila masuk dan check harga, saya terkejut beruks sedikit (konon juga, what do you expect kan, butik tu). So, kami mengambil keputusan untuk tidak membelilah kan, lagi pun saya baru saja beli handbag baru pada bulan Mac baru-baru ini dan selalunya setiap handbag boleh tahan 3-4 tahun sebab saya jenis tidak berapa bertukar handbag, pakai yang tu aja (semoga kuat iman).

Dan yang menariknya adalah apabila saya ditanya oleh adik kedai handbag itu mengenai asal usul saya. Bukanlah bertanya secara detail, tapi dia tanya macam ini "akak asal dari mana? dari Brunei?"

Haaa....dari situ baru lah saya faham yang sesungguhnya pada setiap hari minggu, KK adalah dipenuhi oleh warganegara Brunei. Maklumlah, nilai RM pun turun, maka rakyat Brunei memang lebih berkemampuan untuk membeli belah. Baru lah saya faham bagaimana butik2 mahal boleh hidup di KK, yup, rakyat Brunei rupanya yang membeli. 

Selepas itu, apabila kami melihat wanita Melayu yang simple, pakai tudung, dan tidak lah glamour sangat, tetapi pergi ke butik-butik mahal dan melihat barang, rupa-rupanya mereka orang Brunei.

Sewaktu kami minum di salah satu cafe di Imago, kami juga telah menyaksikan dua buah bas kecil yang bernombor plat Brunei. Rupanya mereka datang naik bas dari Brunei....

Kami pun ada berfikir-fikir untuk ke Brunei sebenarnya, saja nak berjalankan. Kami ada pilihan sama ada untuk naik kapal terbang (yang mahal giler), ataupun naik bas, ataupun drive sendiri. Kami tengah fikir-fikir yang mana satu pilihan hati.

Secara peribadi, saya teringin naik kereta sendiri, tapi suami saya mungkin mahu naik bas. Nanti kami bincang balik (atau bertekak) dan buat keputusan.

Okaylah people, saya akan balik ke Semenanjung pada 24 Disember nanti. Doakan selamat dan mudah perjalanan  saya nanti. 

Okayyy...assalamualaikum  







Thursday, December 8, 2016

8 Disember 2016

Assalamualaikum

Hari ini sudah hari Khamis, 8 Disember 2016. Saya rasa seperti baru semalam saya menyambut tahun 2016, pejam celik, sedar-sedar, tahun 2016 semakin hampir meninggalkan kita.

Saya mengantuk sebenarnya sekarang ini jadi, mari tulis blog sekejap. Saya dapati, saya boleh menulis blog dalam masa yang singkat, tapi kadangkala, untuk menulis email yang hanya mengandungi 4-5 ayat, mungkin habis satu jam...hah, kadang-kadang tu, bila idea habis, saya perlu pergi solat dulu untuk berdoa supaya di berikan idea...hah, lemah nya kita ni kan. Semuanya dari Allah, kalau Allah kata jangan bagi idea kepada cikbibcome, maka tiadalah idea yang akan datang...maka untuk itu, stay humble people.

Ooo...seperti yang anda semua tahu, saya ada menerima lawatan daripada HQ minggu ini. Pada hari Isnin dan Selasa, ada dinner juga, jadi kami kena balik lambat sikit. Di KK ni, sebab hari gelap cepat, makan malam boleh bermula lebih awal iaitu pada jam 7.00 malam dan selesai pada jam 9.00 malam.

Walau bagaimanapun, oleh kerana salah seorang daripada tetamu telah sampai lewat pada hari Isnin, iaitu lebih kurang pada jam 8.00 malam, kami terpaksalah selesai lewat sedikit iaitu pada jam 9.40 malam. Hmmm...saya kan jenis orang yang tidur awal, makanya balik aja daripada dinner tu, saya terus mandi, solat dan lena.

Hah...itu nikmat juga ye di mana kita tidak perlu bergolek-golek lama untuk lena.

Dan hari ini, malam nanti, saya akan terbang ke KL, tidur di Sama-Sama hotel kerana esoknya ada meeting pada jam 9.00 pagi. Selepas meeting, saya akan pulang ke KK dann cutiiii....yippie.

Semoga cuti kali ini lebih best, atau kami dua-dua akan spend masa tengok handphone masing-masing. Yup, ini adalah contoh di mana kita ni dekat, tapi jauh. Both of us are equally guilty fasal sangat obses dengan telefon ni, so we cannot blame sape2.

Tapi yang eloknya, kalau kami not in a good term, kami tidak lah rasa sunyi sangat sebab we could just continue spending time with our handphones, hah, that is just the way we spend our days kan.

Ok people, doakan saya selamat pergi dan balik ye. Saya penat sikit sebenarnya, can't wait for the long weekend.




Monday, December 5, 2016

5 December 2016

Assalamualaikum.

How is your Monday people? I am okay here, feeling fresh after having a lot of rest yesterday. Yup, yesterday was a lazy day and was spend lying around watching tv. 

This week we are going to have two teams coming from HQ, meaning we will be quite busy. This time, we have to arrange for dinners with stakeholders, of which some group would choose not to.

After the visit, I will be flying to KL on Thursday night because I have a meeting to attend on Friday morning. I will fly back to KK on Friday afternoon. Let's pray that everything will go on smoothly.

Ah, how was my weekend? Hah, nothing much actually. On Saturday I woke up early, and went for my morning walk. I climbed one of the hill which is located near my current house. I was wishing that there will be a proper place to exercise, like a proper trail for me to go round the hill. There's none though, but I could enjoy the sunrise from top of the hill. I was also very curious and climbed to the other side of the hill and found a cemetery. Since I wouldn't dare to go down using the same trail I climbed which was slippery, I decided to go down the stairs at the cemetery. Alhamdulillah selamat.

I ended up on the opposite side of the hill and walked back to my house. Bila sampai, I buat aktiviti mencangkul sikit, mandi dan baring depan tv,  terus tidur sebab malam sebelumnya saya tidur jam 2.30 pagi, tengok you tube.

On Sunday, at first I thought of going for my morning walk at Perdana Park, but I was just feeling lazy. That's when my movie marathon starts. It was fun anyway.

Oklah people, saya ada meeting lepas ini dan dalam jam 11.30 akan ke KKIA. Selamat bekerja semua. Bubaiii

Thursday, December 1, 2016

Hari Minggu Kami, 26-27 November 2016

Assalamualaikum,

Hari ini sudah hari Khamis, 1 Disember 2016. Saya sebenarnya sudah plan mahu update blog ni pada hari minggu, 26-27 November, tapi tidak terbuat pulak...sooo...mari cuba curi masa dan update sekarang.

Bercerita mengenai hari minggu, kami telah menyambung kerja mencangkul kami pada hari Sabtu, sehinggalah kerusi kecil tempat duduk saya sewaktu bekerja telah patah. Kejadian itu adalah satu lagi bukti mengenai betapa seriusnya isu berat badan saya ini. Ehh..ada gambar kerusi patah itu...jeng jeng jeng...


Tapi tak pe, saya telah ganti dengan kerusi baru, iaitu kerusi kecil yang di letakkan di dalam bilik mandi. Kerusi itu adalah lebih kukuh, lebih selesa dan lebih sesuai untuk saya buat merumput. Itulah yang di namakan Allah bagi yang lebih baik, alhamdulillah.

Selepas merumput, kami telah mandi dan pergi ke Suria Sabah. Mungkin sebab gaji baru masuk, terasa nafsu untuk shopping adalah membuak-buak ketika ini. Teringin nak tuala baru lah, teringin nak beli itu lah, nak beli ini lah. Tapi saya telah mengelak daripada pergi ke bahagian beg, takut terbeli samsonite sebab saya memang sudah lama asyik tengok aja satu beg ni. Semoga allah bagi kekuatan untuk saya...ataupunnnnnn...kalau ada sale gila- gila waktu Krismas ke...hmmm. Anyway, sekarang ni KK memang sudah gila-gila sale...tu yang terjebak tu.

Kami juga pergi ke satu kedai yang menjual seribu satu macam benda. Kedai ini bukan kedai hardware, tapi dia ada jual cangkul kecil seperti di bawah :


Hah...hubby was skeptical at first when I told him that I want to have that cangkul, but once he tried it himself, he fall in love with it right away. Saya juga ada beli kerusi kecil baru untuk ganti kerusi yang telah diambil untuk menggantikan kerusi yang patah itu.

Kami juga ada beli benda-benda lain yang saya sudah tidak boleh ingat. Cumanya, bila balik ke rumah dan membuat kiraan, kami terkedu sedikit dengan jumlah yang telah dibelanjakan...semoga kami akan insaf selepas ini.

Sebab ada cangkul baru, kami pun lebih bersemangatlah untuk membersihkan rumah kami. Tapi cuaca di akhir tahun di mana hujan turun hampir setiap petang menjadi cabaran kepada kami kerana rumput yang di kumpulkan tidak boleh kering. Kami mengharapkan supaya rumput itu boleh kering cepat untuk dibakar...

Selepas merumput pada pagi Ahad, saya telah sediakan cucur udang untuk sarapan. 


Selepas sarapan, saya tdoq...

Selepas Asar, kami keluar ke Imago untuk berjalan-jalan tanpa berbelanja langsung walaupun hanya seketul ais krim sebab kami insaffff...ha ha ha ha ha.  Tapi kami ada juga buat marketing, beli beras, beli jagung dan lain-lain barang keperluan.

Solat Maghrib buat di Imago sahaja hari itu dan sebelum balik, kami dinner di sebuah gerai ini dan bila sampai di rumah, kami bersiap untuk menonton GV. Hah...itulah sahaja aktiviti kami hari minggu lalu.

Saya ada masak gulai lemak cili api dengan udang pada hari Jumaat malam Sabtu. Saya juga goreng ikan dan buat sambal belacan/timun. Rasa sudah lama sungguh saya tidak masak sebegitu sehingga selera menjadi berganda. 

Okaylah you alls, sampai di sini dulu. Sekarang ni, saya tak larat sunggu nak tengok berita TV3 sebab asyik berita mengenai Perhimpunan UMNO kan...malas nak tengok.




Sunday, November 20, 2016

Our Weekend, 19/11-20/11, Mencangkul

Assalamualaikum.

Apa khabar semua? Kami sihat di KK, cuma kami sakit tangan sedikit kerana melakukan aktiviti mencangkul....maklumlah, saya ni dekat 30 tahun tidak mencangkul maka terkejut lah sedikit.

Sebenarnya saya sudah memulakan aktiviti  ini pada minggu lepas dengan menggunakan pisau potong ikan suami saya. Pada masa itu, dapat lah saya merumput lebih kurang keluasan 10 kaki x 10 kaki. Melihat saya menggunakan pisau pemotong ikan, suami telah mengajak saya mencari cangkul, tetapi tak jumpa lah pula. Walau bagaimanapun, kawan sepejabat saya, Saf, telah memberi pinjam cangkul dan pencakar tanah kepunyaan mak dia, maka bermula lah aktiviti mencangkul kami.

Sebenarnya suami saya telah melakukan aktiviti mencangkul ni terlebih awal iaitu sewaktu hari bekerja. Beliau hanya memotong sahaja rumput dan telah meninggalkannya berselerak, supaya saya boleh menyelesaikan kerja seterusnya.

Oleh kerana itu, pada pagi Sabtu, saya telah memulakan aktiviti saya lebih awal daripada suami iaitu pada jam 6.30 pagi. Lebih kurang jam 8.00 pagi, saya sudah penat, masuk rumah dan berehat sedikit (terbaring sebenarnya, macam boleh lelap waktu tu). Walau bagaimanapun, suami saya pulak keluar memulakan kerja. Haihhhh....

Haaa...untuk menaikkan  semangat suami, saya ambil satu gambar ini...waktu ini suami saya tidak sedar

Bila dia perasan, semangat terlebih lah pulak....isk isk isk

Dan hasil nya adalah lebih kurang seperti di atas ni. Walaupun nampak macam kemas aja di dalam gambar ni, tapi kalau tengok di luar gambar, masih banyak lagi yang perlu kami buat. Selain daripada membuang rumput, kami juga perlu mengasingkan banyak batu. Saya letakkan sahaja batu-batu tersebut ke tepi (berdekatan dinding pagar).

Kami juga perlu meratakan tanah supaya kelihatan kemas. Berat juga kerja ini sebenarnya, tapi kami tetap bersemangat untuk melakukannya dan berdoa banyak-banyak supaya dipermudahkan semua urusan. Saya juga berdoa supaya ditunjukkan cara yang lebih mudah untuk kami melaksanakan kerja-kerja kami.

Kami selesai melakukan kerja lebih kurang pada jam 10.30 pagi. Setelah mandi, saya sediakan sandwich sardin untuk sarapan..sebenarnya inti sardinnya adalah lebihan pada hari sebelumnya.

hmm...nampak sedap la pulak...

Selepas itu, kami menonton tv dan tanpa disedari, kami dua-dua terlelap dan bila bangun, suami suruh saya bersiap untuk pergi makan nasi beriani sebab dia lapaq. Walau bagaimanapun saya telah mencadangkan supaya saya masak kari kepala ikan...

 Hmmm...boleh laaa...cumanya ikan itu jadi kenyal, kenapa ye? Over cooked ke? Tapi suami saya kata sedap.

Malamnya kami tidur awal jugak...asyik mengantuk aja kami berdua ni.

Esoknya, bila bangun kami, kami dua-dua rasa badan sakit, kih kih kih. Tapi kami tetap bersemangat untuk menyambung kerja mencangkul kami.

Tapi, sebelum itu, saya nak kongsi gambar matahari naik yang saya ambil dari tingkap bilik tidur saya. 

Cantik kan you all...gunung Kinabalu pun jelas kelihatan. Saya bersyukur kerana di beri rezeki untuk menikmati keindahan ini, alhamdulillah.

Kami melakukan kerja-kerja merumput kami, tapi kedua-duanya adalah sedikit capek. Kami bermula pada jam 7.30 pagi dan berhenti pada lebih kurang jam 9.30 pagi. Selepas berehat sebentar, saya telah memanaskan nasi goreng yang telah saya masak sebelum saya ke Sandakan pada malam Selasa sebelumnya.

Heee...kami makan di luar, tapi sebab kami dua-dua sudah memang melengas, tiada gambar manusia di dalam gambar ini. Sewaktu makan, kami seakan lebih faham kenapa kami mahukan halaman ini bersih...

Selepas itu saya mandi, dan bila saya turun semula ke bawah, saya dapati suami saya sudah lena. Saya pun apa lagi, join ajalah tidur.

Setelah bangun, saya telah makan buah nenas....dan suami ajak keluar makan. Kami ke Hotel TH KK sebab suami suka makan nasi beriani di situ.

Balik daripada makan, saya sempat singgah melihat halaman saya...

 Heee...saya balik-balik kan rumput tu supaya cepat kering

Sekejap aja pun saya buat benda tu, sebab baju pun tak tukar kan. Selepas itu saya termenung tengok halaman tu. Baru lah saya perasan yang Allah bagi saya peluang duduk kat rumah baru ni dengan halaman yang boleh tahan besarnya dan kalau Allah sudah bagi tu, maksudnya pasti kami boleh jaga halaman itu bagi bersih dan sedap mata memandang, insyaa allah.

Dan sekarang, hari Ahad malam, kami sedang menonton Gegar Vaganza. Esok pulak, kerja...Semoga semua urusan kita dipermudahkan dan akan berakhir dengan baik. Aamiin.

Thursday, November 17, 2016

Short Update - 17 November 2016

Assalamualaikum

Adoii, sedihnya saya menengok blog ini diabaikan oleh tuan blog, sunyi senyap langsung.

Atas rasa sedih itu, saya nak cuba meluangkan sekejap masa saya untuk mengupdate blog ini sekarang. Saya tidak pasti lagi apa yang akan saya tulis sebenarnya, tengoklah kut ada idea datang dalam masa terdekat ini kan.

Oh, terlebih dahulu saya ingin bertanya khabar semua kepada anda semua. Apa khabar? Saya doakan semoga semua pembaca blog ini di dalam keadaan sihat walafiat. 

Semasa kita adalah lebih muda, jarang benar kita bertanya tentang kesihatan kenalan kita, walau bagaimanapun,  semenjak umur meningkat, kesihatan memang menjadi tajuk utama perbualan dan saling mendoakan kesihatan masing-masing memang sering kita lakukan.

Baru-baru ini, pada pagi Sabtu, 12 November 2016, sewaktu bangun untuk solat subuh, suami saya telah memaklumkan kepada saya yang sahabat beliau, Encik Mat, telah meninggal dunia.

Sewaktu saya baru mula ingin mengenali suami saya, Encik Mat adalah antara sahabat pertama yang di diperkenalkan. Saya tahu suami saya sangat menyayangi Encik Mat dan sentiasa merujuk kepada Encik Mat sebagai sahabat, sahabat dunia akhirat, sahabat semasa susah dan senang.

Pastinya ada banyak kenangan yang suami saya kongsikan bersama Encik Mat, malangnya, sewaktu akhir hayat Encik Mat, mereka gagal untuk berhubung kerana pertukaran telefon/no telefon serta Encik Mat telah berpindah rumah. Walau bagaimanapun, berkat adanya teknologi zaman kini, suami saya telah dapat menjejak kembali keluarga Encik Mat dan kami telah di beri rezeki untuk melawat Encik Mat pada bulan Oktober lepas, sewaktu keadaan Encik Mat sudah agak kritikal.

Kami akur dengan perancangan Allah dan apa yang mampu kami lakukan adalah mendoakan yang terbaik untuk Encik Mat dan keluarga. Semoga isteri dan anak Encik Mat tabah dalam menghadapi cabaran hidup seterusnya, dan semoga dipermudahkan semua urusan akhirat Encik Mat, insyaa allah.

Selain daripada kisah kawan suami saya itu, pastinya kita semua perasan yang semakin ramai telah meninggalkan kita dan ramai daripada mereka adalah di dalam umur yang lebih muda. Baru-baru ini, Arab, seorang penyanyi yang popular dengan lagu Bila Bulan Berwarna Biru juga telah meninggalkan kita akibat serangan sakit jantung.

Hari ini, saya telah menerima panggilan daripada kawan daripada HQ yang ingin sekali lagi menangguhkan program yang sepatutnya di adakan di Sabah kerana salah seorang "speaker" telah terkena serangan jantung. Apabila saya tanya umur "speaker" tersebut, kawan saya itu telah menjawab begini "dah tua kak bib, dalam 40 lebih kut".

Saya terus rasa ?#@$%&. Heyyy, saya pun 40 lebih kut. Aduhhh, insafnya saya.

Tapi ye lah, kehidupan perlu diteruskan. Semoga kita semua dikurniakan kesihatan yang baik, dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki. Semoga kita sentiasa di dalam rahmat allah. Aaamiin.

Thursday, November 10, 2016

Dia Menang?

Assalamualaikum.

Hari ini hari Khamis, 10 November 2016.

Semalam, pada 9 November 2016, seluruh dunia telah dikejutkan dengan kemenangan Donald Trump sebagai Presiden baru US. Sesungguhnya saya pun terkejut juga.

Secara peribadi, saya ini bukannya peminat politik, malah sehingga sekarang saya masih keliru siapa yang mewakili parti Democrat dan siapa pula yang mewakili Republican. Tapi semenjak Trump menjadi salah seorang candidate, tumbuh lah sedikit minat saya untuk mengambil tahu.

Buat pertama kalinya dalam hidup saya, saya telah bersusah payah (google aja pun, tengok youtube) untuk menonton debat bersiri antara Clinton dan Trump.

Bila menonton tu, kira kita jadi tahu lah juga sedikit sebanyak tentang isu-isu yang didebatkan dan kebolehan kedua-dua calon berhujah. Kebolehan berhujah pula hanya akan datang secara natural sekiranya setelah ilmu penuh di dada.

Setelah saya menonton siri debat ini hati kecil saya berkata   yang Trump memang tidak sesuai untuk menjadi Ketua Negara. Saya nampak ilmu Trump adalah terhad dan lebih menjurus kepada ekonomi golongan yang sepertinya sahaja. Dan apabila Trump kehilangan idea dan topik untuk bercakap, dia telah mengambil tindakan untuk menyerang pihak lawan dengan isu-isu yang kadang kala adalah tidak berkenaan.

Sekiranya debat tersebut di tonton oleh semua pengundi di US, saya adalah 150% yakin yang Trump akan kalah, walau bagaimanapun, secara jelasnya, apa yang saya fikirkan adalah tidak selari dengan apa yang para pengundi di US fikirkan kerana Trump telah menang dan bakal menjadi Presiden selama  4 tahun.

Sesungguhnya saya keliru sungguh macam mana rakyat US boleh memilih Trump. Saya pun main agak-agak lah apakah penyebab kenapa Clinton boleh kalah dan antaranya adalah, mungkin sebab di perempuan (masalah gender ini tidak pernah selesai di US) dan mungkin Trump lebih dikenali di kalangan mereka yang masih muda dan suka menonton rancangan realiti/hiburan. Mereka mungkin bukanlah suka sangat dengan Trump, tetapi mereka kenal dengan Trump (awareness).

Oleh kerana tidak berpuas hati, saya telah google "Why Trump Win the Election" dan saya telah terjumpa dengan blog yang membuat diagnosis ini sebelum pengundian dijalankan. Penulis telah menggariskan 5 sebab kenapa Trump akan menang dan antara sebab yang digariskan adalah seperti sebab yang saya telah sebutkan sebentar tadi, cuma dengan cara yang berlainan.

Penulis telah menggunakan perkataan " the Last Stand of the Angry White Man". Maksudnya, hampir sama di mana mereka tidak mahu seorang wanita menjadi presiden.  

Saya juga mendapat maklumat yang hanya 50-51% daripada rakyat Amerika yang boleh mengundi telah keluar mengundi dan bilangan yang telah keluar mengundi adalah sebanyak 124 juta orang. Malah, salah satu strategi yang telah digunakan oleh Trump adalah dengan memberitahu para pengundi bahawa "adalah tidak salah sekiranya mereka tidak mengundi Trump, asalkan mereka juga tidak mengundi Clinton.

Walau bagaimanapun, itulah kenyataannya di mana sistem demokrasi membenarkan rakyat memililih pemimpin mereka dan rakyat Amerika telahpun membuat pilihan.

Let's move forward, mari kita sama-sama tunggu sama ada Trump mampu atau tidak memenuhi janji-janji yang telah dibuatnya sewaktu berkempen.

Berbalik kepada Clinton yang gentleman dan mengucapkan tahniah kepada Trump dan seterusnya menawarkan khidmatnya untuk bersama-sama menyumbang kepada US patutlah dipuji. Memang itulah perkara yang paling sesuai di lakukan. Keputusan mengenai siapa yang patut mentadbir negara telahpun di ambil dan oleh kerana itu, mari bergerak ke hadapan dan bersama-sama menyumbang kepada negara.

Dan seterusnya, bagaimana pula keadaan Malaysia di PRU seterusnya. Saya doakan semoga dikurniakan negara ini pemimpin yang baik, yang bisa membawa negara/rakyat ke arah kemakmuran. Aamiin





Wednesday, November 9, 2016

Pindah Rumah 2016

Assalamualaikum.

Semoga semua orang sihat walafiat diluar sana. Saya dan suami sihat di sini, alhamdulillah.

Hari ini, saya ingin bercerita tentang kisah kami berpindah rumah pada hari Sabtu, 28 Oktober baru-baru ini. 

Walaupun kami pindah pada 28 Oktober 2016, kerja-kerja persediaan telah berlaku lebih awal dan lebih banyak dilakukan oleh suami saya. Semuanya dilakukan secara perlahan untuk mengelakkan daripada tekanan akibat melakukan kerja pada saat akhir.

Sepanjang minggu terakhir itu, setiap kali saya balik dari kerja saya akan pasti melihat ada benda baharu yang telah dilakukan/selesai, sebagai contoh, perkara pertama yang telah di buat adalah un-installed salah satu daripada katil kami. Hari-hari seterusnya suami telah memasukkan barang ke dalam kotak. Kami ingatkan barang-barang kami tidak banyak, tapi akhirnya, jadi banyak jugak, lebih-lebih lagi barang-barang dapur lah. 

Mari tengok gambar ye...

 Fortunately, hubby has kept the old boxes used when we moved from KL last year...

The next day, everything in our kitchen were packed and that forbid us from having our meal at home

On the day we moved, I woke up at 5.30 am and started packing my stuff right away. I completed everything by 8.00 am, had my bath and waited for the lorry to come. The lorry came at around 9.30 am and the work began.

Haaa, tengok tu, penuh tau lori tu, infact dua kali juga lah lori tu kena berulang ambil barang kami.

Selepas semua barang dipindahkan, kami solat zuhur dulu buat kali terakhir di rumah lama kami dan kemudiannya telah pergi makan tengahari dan terus ke rumah baharu kami.

 Saat bersejarah iaitu sewaktu membuka pintu rumah baru kita orang...



Masuk-masuk sahaja ke dalam rumah...tadaaaa....macam ini lah berseleraknya keadaan waktu tu...menengok sahaja sudah penat...belum buat lagi. We managed to get somebody to re-install our astro disk on that day itself which was quite a relief. Yup, at least we could watched tv right away.

Of course we prioritized on the thing that we want to do. Our focused was on the place where we want to sleep that night, yup, the master bedroom. We cleaned the room and installed the bed. After that we were having some difficulties to look for our stuffs..hah, nak cari tuala tak jumpa, shampoo tak jumpa, sabun tak jumpa. Kami pun kumpulkanlah apa yang ada, mandi, clear kan sikit-sikit barang dan berehat. Kami tidak buat banyak sangat perkara selepas itu sebab sudah penat.

But somehow, I was having some difficulties to sleep that night. Mungkin sebab bertukar tempat tidur, dan mungkin juga suasana baru yang agak bising sebab rumah kami terletak di tepi jalan besar jadi kami terpaksa membiasakan diri untuk tidur dengan bunyi kenderaan lalu lalang.

Tapi, pemandangan daripada bilik tidur kami adalah superb...sangat cantik. Sebelum tidur, kami boleh menikmati keindahan malam seperti ini...


Bangun pagi pula, kami boleh menikmati keindahan sunrise dan sekiranya cuaca baik, puncak kinabalu akan kelihatan..



Yang ini boleh nampak gunung Kinabalu


Gambar di atas di ambil pada hari yang berbeza, tapi memang cantik, alhamdulillah.

Pada pagi Ahad, iaitu pagi pertama di rumah baru, saya telah bangun dahulu dan mengemas ruang tamu. Saya susun balik kotak-kotak supaya kemas walaupun belum sempat nak unpack semua barang. Saya juga mop semula lantai rumah ada dalam 4 kali kut, sehingga saya memang rasa penat dan macam mahu tidur semula.

Saya dapati rumah ini menerima cahaya matahari yang banyak dan sebagai penyelesaian sementara, saya telah menggunakan selimut busuk kami sebagai kain langsir, cukuplah untuk menapis sedikit cahaya matahari yang memancar-mancar itu.


Hari Ahad juga adalah hari yang sibuk di mana kami uruskan pemindahan Unifi, juga membeli sedikit perabut.

Pada hari Isnin, saya telah ambil cuti kerana ada banyak urusan lain yang perlu di lakukan. Antaranya adalah membersihkan rumah lama kami sebab kami perlu memulangkannya kepada tuan rumah semula


Yang ini adalah gambar dapur yang telah dikosongkan. Sedih pulak saya bila melihat dapur yang telah jadi tempat saya masak selama lebih daripada setahun. Walaupun tidak sempurna, saya tetap sayang dapur ini.

Keadaan rumah setelah kami kosongkan dan bersihkan. Melihat gambar ini membuat saya teringat semasa rombongan emak/makcik/pakcik saya datang ke KK tahun lalu di mana mereka akan beratur naik/turun tangga ini secara perlahan-lahan...

Terimakasih Allah sebab pinjamkan kami rumah ini selama lebih daripada setahun. Ada macam-macam memori kami di rumah ini, ada sedih, ada gembira...kami sedih sebenarnya untuk meninggalkan rumah ini.

But life has got to go on. Kami sudah berpindah ke rumah ini....



Semoga kehidupan akan menjadi lebih baik di sini. Semoga lebih banyak memori indah akan kami catatkan di rumah baru ini, insyaa allah.






Monday, October 24, 2016

24 Oktober 2016 - Puasa

Assalamualaikum.

Apa khabar you alls. 

Saya sihat sahaja hari ini dan agak okay juga mood saya walaupun hari ini hari Isnin dan sebenarnya saya tidak puas cuti. Tahu tak kenapa saya tidak puas cuti? Hah, sebab Jumaat malam (21 Oktober) ada program dan hari Sabtu petang (22 Oktober) juga ada program. Oleh sebab ada program, maka kurang lah masa yang dihabiskan bersama suami saya. 

Satu lagi sebab cuti tidak puas adalah kerana suami kurang sihat dan kurang mood. Bila suami kurang sihat, dia pun jadi macam tidak larat dan lebih banyak berihat. Bila keluar, buat pertama kali sepanjang saya duduk di KK ni, saya drive ke semua tempat. He he he, serve me right lah, sebab kalau tidak, hidup ni macam senang sangat. 

Suami saya boleh tahan la juga memanjakan diri waktu dia tidak sihat. Sebagai contoh, apabila kami di shopping mall dan terjumpa Baskin Robbins, dia terus pergi duduk di kerusi dan request "saya nak ice cream". Uwaaaa.....Apa-apa pun, saya doakan semoga suami saya cepat pulih, aaamiiin.

Dan sekarang ini, cuaca di KK adalah gelap dengan hujan turun. Semalam pun cuaca adalah berangin, bukan angin sikit-sikit, tapi semua siling pun macam terangkat-angkat bergetar. The monsoon is here indeed.

Dan hari ini juga, jam 4.08 minit petang, saya masih berpuasa...tadaaa. You all mesti tahu betapa nipisnya iman saya ini untuk berpuasa di luar bulan ramadhankan? Tapi pada hari ini, alhamdulillah saya masih berpuasa....insyaa allah habis lah tu kut.

Sebenarnya saya hampir sahaja berbuka puasa sewaktu menemankan suami bersarapan pagi tadi. Hmmm...alangkah eloknya kalau saya boleh terus istiqamah berpuasa seperti ini pada hari Isnin dan Khamis setiap minggu. Ada sebab juga kenapa saya mengambil keputusan untuk berpuasa pada hari ini iaitu :

i) saya banyak makan pada hari Sabtu dan Ahad
ii) minggu ni ada banyak sangat program makan, ada 2 lunch and 2 dinner
iii) memang sunat pun puasa hari Isnin kan
iv) ada seorang kawan itu memang asyik puasa Isnin Khamis aja, jadi saya sudah jealous

Lagi satu, you all ada akaun istagram tak? Saya sebenarnya telah terbuka akaun instagram tanpa sengaja dan saya dapati sekarang, followers saya ramai juga, tapi saya tiada satu post pun di situ. Saya tiada post sebab saya tidak tahu macam mana nak buat post...haiyaaa...memang ketinggalan sungguh saya ni.

Okay lah people, I better stop now...insyaa allah nanti saya update lagi ye...bubaiiii





Wednesday, October 19, 2016

Kena Pindah?

Assalamualaikum,

I am sorry for not updating this blog for so long guys . There are so many things that I would like to share here, unfortunately I am/was not in the mood. 

It has all started on 19 September 2016 when hubby received a wassup message from the owner of the house that we are renting now requesting us to move to another house. 

I simply lost my mood after that and was stressed out while hubby was a little bit more relaxed. He consoled me of course and was telling me that everything will be all right. He kept on telling me that Allah must have a better plan for us.

We started our search for a new house right after that. We started googling and went around the area we are staying looking for a suitable house. We decided to stay within the same area that we are living now mainly because it is under UNIFI coverage and also a few other reasons. 

The search went on for like 2 weeks when we finally have narrowed down our list into having only 2 houses. And you know what, that was among the most confusing and critical period because both of us could not communicate. 

Hubby has made his decision right away while I just want to browse other houses first. 

It wasn't easy for me because it was actually the time where I need somebody to talk to, to discuss things over and to make decision together, but hubby was certainly not the one. I was lost and under a lot of stress. But alhamdulillah, Allah has helped us simply by having someone else renting out one of the  two houses and that has leave us with no choice.

For me it was a great relieved. Alhamdulillah, we have decided on the house that we are going to move into, and my kepala terus jadi lebih ringan. However, I just found out during dinner tonight that hubby is now feeling the pressure about moving by the end of the month. 

I understand his feeling of course since moving into another house is such a hassle process. There's a lot of things that need to be done and not forgetting the amount of money that you need to use. 

But I guess it is just a part of a process kan...cabaran sikit-sikit sebelum kami dapat yang lebih baik. Semoga semuanya dipermudahkan untuk kami, dan semoga semuanya akan berakhir dengan baik. Aamiin




Friday, September 16, 2016

Eid ul Adha 2016

Assalamualaikum.

Hari ini hari Jumaat, 16 September 2016, cuti hari Malaysia. Saya di rumah saya di Sri Kepayan, sambil update blog dan sambil menonton tv.

Saya ingin berkongsi mengenai pengalaman kami berhari raya haji di KK baru-baru ini kerana kami tidak balik kampung. Ini adalah kali pertama kami tidak balik berhari raya di kampung setelah 10 tahun berkahwin, walau bagaimanapun, untuk diri saya sendiri, ini adalah kali ke 4. 

Kami okay aja pun cuma secara peribadi saya agak sedih dengan diri sendiri kerana mengabaikan pengisian sebenar hari raya haji. Dengan adanya banyak maklumat yang disebarkan mengenai makna sebenar hari raya haji ini dan ibadah-ibadah sebenar yang sepatutnya dilakukan selain daripada solat hari raya, memakai pakaian baru serta makan, saya merasakan diri saya ini amat kecil dan terlalu mementingkan perkara-perkara yang lebih trivia.

Semoga saya boleh membaiki diri selepas ini, juga semoga ada rezeki saya untuk mengerjakan haji tahun hadapan, aamiin.

Berbalik kepada cerita hari raya haji saya di mana saya mahu mulakan cerita pada hari Ahad, hari di mana persediaan dilakukan. Saya dan suami berpuasa pada hari itu dan kami mula menerima berita-berita dari kampung kerana keluarga Chemor dan Ijok memang berkumpul.

Alhamdulillah kedua-dua keluarga ada buat qurban. Di Ijok, lembu diletakkan di rumah awal-awal lagi dan oleh kerana itu, sessi berkenalan dapat lah di adakan. Gambar di atas adalah salah satu gambar perkenalan dengan lembu tersebut.

Ibu mertua saya juga telah memasak halwa maskat. Bukan senang nak masak halwa maskat ni dan kami hanya dapat melihat gambarnya sahaja.

Oleh kerana kawan-kawan ofis saya akan datang beraya pada esoknya dimana semua orang kena bawa makanan (potluck) dan saya masak tumis ikan bilis petai.

Suami saya baik, walaupun letih puasa, dia tetap tolong saya proses petai tu walaupun masih peluk bantal

menu berbuka puasa kami adalah ikan bakar, gulai lemak kacang buncis dan air asam (ala jalan Bellamy yang tak jadi)

Yang atas ini pula adalah juadah berbuka puasa keluarga di Chemor. Tak boleh la compare dengan menu kami di KK kannnn

Esok paginya, kami bangun awal, solat dan saya terus turun untuk vaccumn rumah. Lepas tu kami pergi ke Masjid Negeri untuk solat Raya.
Ini gambar Masjid Negeri

Ini gambar hubby solat. Kami datang lambat rupanya sebab orang KK solat raya awal. Depa solat raya jam 7.40 pagi. Saya sempatlah menyelit celah-celah orang kat luar masjid tu dan sewaktu solat tu, tiba-tiba bau lembu, kih kih kih, rupanya kat belakang kami ada lembu yang terikat.

Saya terpaksa berdiri sewaktu mendengar khutbah raya sebab tikar yang dihamparkan di atas jalan itu adalah basah. Saya rasa rindu pulak dekat Khutbah Raya Masjid Chemor waktu ni sebab Khutbah Raya Masjid Chemor lebih interesting.

Lepas solat raya, kami balik rumah dan minum dulu. Kami makan biskut ajapun sementara menunggu yang lain datang.

Gambar raya kami...maklum lah, tiada siapa nak tolong ambilkan gambar

Kami juga ada menerima gambar dari kampung, yang ini adalah gambar Abang Hab dengan lembu kita orang

Ini anak-anak sedara saya selepas solat raya

Yang ini adalah emak, kakak2 dan kakak2 ipar saya. Mereka siap breakfast di Masjid lagi

Kami juga menerima gambar ini...keluarga Chemor di dapur, memproses tulang kut...

Keluarga Ijok juga sibuk  memproses daging

Sementara itu, di KK, kami punya pertemuan raya sepatutnya diadakan pada jam 11.00 pagi, tetapi 3 keluarga telah datang lewat...jadi sementara menunggu, kami pun tangkap gambar

ini Daniel, bila dia merajuk...super cute

 bersembang, beginilah ruang tamu saya, ada sofa 3-seater tu dengan carpet sahaja


Encik Rashid, Shikin dan hubby

Akhirnya, dekat jam 12.00 baru kami mula makan. Ini adalah sebahagian daripada meja hidangan, sampai meja bekerja hubby pun terpaksa guna untuk letak hidangan.

yang ni sepenuhnya..ada sambal tumis petai, ayam masak madu, ikan cencaru bakar dan sup tulang yang sedap. Saya juga sediakan buah-buahan dan Azah sediakan puding roti dan sayur. Ehh, ada spaghetti juga yang dibawa oleh Encik Rashid.



Terus makan sebab memang lapaq semua orang


Haa...baru mula makan


Makan lagi...jumlah tetamu adalah dalam 26 orang...he he he...penuh rumah den. 


Rumah ni tiada aircond, jadi panaslah sikit. 


 Andddd...tadaaaa......group photo

Lepas semua orang balik, kami pun solat zohor, makan dan tidoq. 

Okay lah, begitu lah cerita saya, bagaimana pula hari raya anda?...