Friday, December 23, 2016

23 Disembe 2016, Sebelum Bercuti

Assalamualaikum.

Hah, esok pagi, saya akan balik ke Semenanjung. Kami akan bercuti sehingga 4 Januari, insyaa allah.

Sebab mencari harga tiket yang paling murah, flight kami esok adalah pada jam 6.10 pagi. Maknanya kami kena bangun awal sebab kami nak check in luggage. Nowaday, the general rule for local flight, saying that you must check in one hour earlier is no long longer relevant. You better check in earlier to avoid having a heart attack for having to haste...hiks...

Dan esok, kami perlu bertolak ke KKIA pada jam 4.30 pagi. Semoga semuanya akan berjalan lancar, insyaa allah.

Dan seperti biasa, sebelum bercuti, kita akan di hadapkan dengan cabaran-cabaran yang lebih hebat daripada biasa dan kali ini YBM datang KK. Untuk menambah perasa kepada cabaran kali ini, kawan-kawan daripada agensi lain ramai yang sudah mula bercuti. Keadaan ini telah memerlukan saya untuk ke hadapan lebih sedikit daripada keadaan biasa. 

Semalam, saya perlu pergi ke KKIA untuk sambut YBM. Flight YBM pulak delay 40 minit menyebabkan ETA adalah pada jam 1.40 pagi. Bila sampai rumah pula, saya menghadapi masalah untuk menenangkan diri untuk tidur, langsung tidur hampir jam 3.00 pagi dan apabila bangun esok paginya,  dunia saya memang sedikit berputar.

Alhamdulillah kami hanya terlibat dengan satu program pada jam 11.00-11.45 pagi hari ini. Setelah program tersebut tamat dan laporan sudah di hantar, hanya tinggal satu aktivit terakhir malam ini iaitu menghantar YBM pulang. Alhamdulillah.

Dalam saya sudah excited mahu balik esok, tiba-tiba saya telah menerima email yang mungkin memaksa saya untuk berfikir pada sepanjang cuti nanti. Haihhhhhh. But I am determine not to do that of course. I deserve some break lah kannn.

Okay lah people, this may be my last update for this year. Or it may not be if I suddenly become very excited to write while I am away...it depends.

Okay...saya nak solat dan start kemas ofis. Panjang umur, kita jumpa lagi..



Wednesday, December 21, 2016

Rabu, 21 Disember 2016

Assalamualaikum.

Hari ini hari Rabu, 21 Disember 2016. Di ofis ni hanya ada saya, Saf dan Asmah. Yang lain-lain tidak ada sebab ada yang cuti, ada yang sakit. 

Mati kutu juga saya bila ramai yang tiada. Selalu kalau buat kerja, ramai aja yang membantu, tapi minggu ni memang hampir-hampir jadi lone ranger. Hari Isnin, sibuk cari feedback, semalam pula, ada visitor terkejut datang dan hari ini juga sibuk buat preparation untuk hari Jumaat. 

Bila ramai yang tidak hadir, banyak juga perkara yang terpaksa ditangguhkan, haaaa, begitulah pentingnya rakan sekerja, tanpa mereka, buntu kita jadinya. Tiada siapa yang boleh buat kerja berseorangan di dunia ini, therefore, appreciate your colleagues.

Hari ini juga, mesti ramai yang terbaca mengenai seorang Dato' ini yang telah pergi ke Bangunan SUK Selangor dengan hanya bertuala, kononnya ingin tumpang mandi kerana di rumahnya tiada air. Saya tidak mahu membuat apa-apa komen mengenai isu ini tetapi suami dan saya baru sahaja berbincang mengenai masalah air di Selangor (Malaysia) semasa perjalanan ke ofis pagi tadi.

Perbualan bermula apabila saya bertanya sama ada Shah Alam terlibat atau tidak dalam masalah catuan air yang telah di umumkan baru-baru ini. Suami saya jawab "ya". Adoiii, kami kan nak balik hari Sabtu ni.

Makan keluarlah statement "Negara kita ni, kata nak jadi negara majulah, nak jadi negara yang mempunyai rakyat berpendapatan tinggilah, itu lah, ini lah, tapi masalah yang asas iaitu masalah air pun masih belum selesai".

Di Sabah masalah bekalan air ini memang biasa. Dalam 2 minggu itu, adalah sekali tidak ada air, tetapi, sebab kami 2 orang sahaja, kurang lah sikit masalah yang dihadapi. Tapi di Sabah ni mungkin lah kita boleh kata yang memang masih banyak sangat ruang yang perlu di sempurnakan, tapi bila cakap Semenanjung, haihh...where are we heading man, kalau masalah air pun tidak dapat diatasi.

Lepas itu, keluar pula isu mengenai kenyataan YB Timbalan Menteri Pendidikan mengenai isu fasal keputusan PT3 dan juga mengenai pelbagai pembaharuan yang dibuat. Saya tidak tahu mood apa saya hari ini tapi saya terus rasa yang sampai bila kah yang kita akan terus mencari sistem yang terbaik? Rasaya terlampau banyak tenaga dan wang yang telah diperuntukkan, tetapi kita masih belum nampak "result". Masih tercari-cari sistem yang terbaik. Kalau saya, hantar sahaja pakar kita ke negara-negara yang sudah yang sudah diakui mempunyai sistem pembelajaran yang baik, buat comparison dan pilih yang terbaik, kan senang. Pasti tiada satu sistem yang sempurna, but just choose the best. Penat saya mendengar sekejap ada PT3, sekejap tak de...

Ha ha ha, apa ke hal nya saya ni...

Anyway, hari ini juga saya sempat ke Pasar Filipina untuk membeli ole-ole untuk di bawa balik ke Semenanjung. Kami beli sikit-sikit aja pun, maka siapa ada rezeki, dia dapatlah, saya tidak boleh janji sebab adik beradik saya ada 8 orang, adik beradik suami pun 8 orang juga, dengan anak sedara lagi...heee....

Esok hari Khamis dan sekiranya iman saya kuat, saya akan berpuasa. Kalau iman tidak kuat, saya akan puasa pagi, buka tengahari. Jika iman saya solid, saya akan berpuasa cukup sehari, insyaa allah. Saya juga berhasrat untuk menjadikan puasa pada hari Isnin dan Khamis sebagai resolusi tahun 2017 saya. Itu saja resolusi saya...semoga tercapai, insyaa allah.

Ok lah you alls...dah nak tidur ni. 



Monday, December 19, 2016

19 Disember 2016 - Sebelum bercuti

Assalamualaikum.

Apa khabar? Salam hari Isnin semua. Semoga semuanya sihat, dan dipermudahkan semua urusan kita, di dunia, juga akhirat.

Hari ini adalah hari yang mencabar, juga menarik. Kami mendapat kerja baru pada jam 10.50 pagi dan perlu memberi feedback pada jam 11.00 pagi. Saya perlu mendapatkan 3 feedback walau bagaimanapun, sehingga saat ini saya baru mendapat satu feedback yang sempurna. Lagi satu syarikat berjanji untuk bagi response petang ini sementara yang lagi satu masih belum dapat di hubungi.

Lebih menarik lagi adalah bila topik yang perlu kami tanya adalah satu topik baru yang kami tidak berapa faham. Hah..new measures yang dikeluarkan oleh Bank Negara. Semacam perlu membaca satu perkataan ke satu perkataan dan setiap perkataan tu kena google translate semula sebab tidak faham. But that's where the challenges are, just keep trying and leave the rest to Allah.

Cabaran ini sebenarnya semakin menarik sebab salah seorang kawan saya sedang bercuti dan saya perlu buat kerja seorang diri. Ha ha ha ha ha ha...semoga Allah permudahkan. Aamiin.

Okay, sudah-sudah fasal kerja, mari bercakap mengenai cuti kami semalam.

Saya tidak tahu kenapa tetapi mood saya untuk shopping memang meningkat lah sekarang. Rasa teruja aja nak pergi shopping mall. Banyak juga saya beli kali ini, tapi semuanya barang keperluanlah (konon), tapi memang ada benda yang saya kena ganti baru seperti kasut kerja. Saya memang jenis guna satu kasut sampai kasut tu lunyai dan sudah tidak berapa sesuai untuk di bawa ke mesyuarat, kalau bawa ke lawatan kilang, masih lagi sesuaiii...

Jadi, saya telah beli kasut dan baju dan seluar. Saya ada juga ternampak handbag cantik daripada tingkap cermin di salah satu buti handbag di Imago. Tapi, bila masuk dan check harga, saya terkejut beruks sedikit (konon juga, what do you expect kan, butik tu). So, kami mengambil keputusan untuk tidak membelilah kan, lagi pun saya baru saja beli handbag baru pada bulan Mac baru-baru ini dan selalunya setiap handbag boleh tahan 3-4 tahun sebab saya jenis tidak berapa bertukar handbag, pakai yang tu aja (semoga kuat iman).

Dan yang menariknya adalah apabila saya ditanya oleh adik kedai handbag itu mengenai asal usul saya. Bukanlah bertanya secara detail, tapi dia tanya macam ini "akak asal dari mana? dari Brunei?"

Haaa....dari situ baru lah saya faham yang sesungguhnya pada setiap hari minggu, KK adalah dipenuhi oleh warganegara Brunei. Maklumlah, nilai RM pun turun, maka rakyat Brunei memang lebih berkemampuan untuk membeli belah. Baru lah saya faham bagaimana butik2 mahal boleh hidup di KK, yup, rakyat Brunei rupanya yang membeli. 

Selepas itu, apabila kami melihat wanita Melayu yang simple, pakai tudung, dan tidak lah glamour sangat, tetapi pergi ke butik-butik mahal dan melihat barang, rupa-rupanya mereka orang Brunei.

Sewaktu kami minum di salah satu cafe di Imago, kami juga telah menyaksikan dua buah bas kecil yang bernombor plat Brunei. Rupanya mereka datang naik bas dari Brunei....

Kami pun ada berfikir-fikir untuk ke Brunei sebenarnya, saja nak berjalankan. Kami ada pilihan sama ada untuk naik kapal terbang (yang mahal giler), ataupun naik bas, ataupun drive sendiri. Kami tengah fikir-fikir yang mana satu pilihan hati.

Secara peribadi, saya teringin naik kereta sendiri, tapi suami saya mungkin mahu naik bas. Nanti kami bincang balik (atau bertekak) dan buat keputusan.

Okaylah people, saya akan balik ke Semenanjung pada 24 Disember nanti. Doakan selamat dan mudah perjalanan  saya nanti. 

Okayyy...assalamualaikum  







Thursday, December 8, 2016

8 Disember 2016

Assalamualaikum

Hari ini sudah hari Khamis, 8 Disember 2016. Saya rasa seperti baru semalam saya menyambut tahun 2016, pejam celik, sedar-sedar, tahun 2016 semakin hampir meninggalkan kita.

Saya mengantuk sebenarnya sekarang ini jadi, mari tulis blog sekejap. Saya dapati, saya boleh menulis blog dalam masa yang singkat, tapi kadangkala, untuk menulis email yang hanya mengandungi 4-5 ayat, mungkin habis satu jam...hah, kadang-kadang tu, bila idea habis, saya perlu pergi solat dulu untuk berdoa supaya di berikan idea...hah, lemah nya kita ni kan. Semuanya dari Allah, kalau Allah kata jangan bagi idea kepada cikbibcome, maka tiadalah idea yang akan datang...maka untuk itu, stay humble people.

Ooo...seperti yang anda semua tahu, saya ada menerima lawatan daripada HQ minggu ini. Pada hari Isnin dan Selasa, ada dinner juga, jadi kami kena balik lambat sikit. Di KK ni, sebab hari gelap cepat, makan malam boleh bermula lebih awal iaitu pada jam 7.00 malam dan selesai pada jam 9.00 malam.

Walau bagaimanapun, oleh kerana salah seorang daripada tetamu telah sampai lewat pada hari Isnin, iaitu lebih kurang pada jam 8.00 malam, kami terpaksalah selesai lewat sedikit iaitu pada jam 9.40 malam. Hmmm...saya kan jenis orang yang tidur awal, makanya balik aja daripada dinner tu, saya terus mandi, solat dan lena.

Hah...itu nikmat juga ye di mana kita tidak perlu bergolek-golek lama untuk lena.

Dan hari ini, malam nanti, saya akan terbang ke KL, tidur di Sama-Sama hotel kerana esoknya ada meeting pada jam 9.00 pagi. Selepas meeting, saya akan pulang ke KK dann cutiiii....yippie.

Semoga cuti kali ini lebih best, atau kami dua-dua akan spend masa tengok handphone masing-masing. Yup, ini adalah contoh di mana kita ni dekat, tapi jauh. Both of us are equally guilty fasal sangat obses dengan telefon ni, so we cannot blame sape2.

Tapi yang eloknya, kalau kami not in a good term, kami tidak lah rasa sunyi sangat sebab we could just continue spending time with our handphones, hah, that is just the way we spend our days kan.

Ok people, doakan saya selamat pergi dan balik ye. Saya penat sikit sebenarnya, can't wait for the long weekend.




Monday, December 5, 2016

5 December 2016

Assalamualaikum.

How is your Monday people? I am okay here, feeling fresh after having a lot of rest yesterday. Yup, yesterday was a lazy day and was spend lying around watching tv. 

This week we are going to have two teams coming from HQ, meaning we will be quite busy. This time, we have to arrange for dinners with stakeholders, of which some group would choose not to.

After the visit, I will be flying to KL on Thursday night because I have a meeting to attend on Friday morning. I will fly back to KK on Friday afternoon. Let's pray that everything will go on smoothly.

Ah, how was my weekend? Hah, nothing much actually. On Saturday I woke up early, and went for my morning walk. I climbed one of the hill which is located near my current house. I was wishing that there will be a proper place to exercise, like a proper trail for me to go round the hill. There's none though, but I could enjoy the sunrise from top of the hill. I was also very curious and climbed to the other side of the hill and found a cemetery. Since I wouldn't dare to go down using the same trail I climbed which was slippery, I decided to go down the stairs at the cemetery. Alhamdulillah selamat.

I ended up on the opposite side of the hill and walked back to my house. Bila sampai, I buat aktiviti mencangkul sikit, mandi dan baring depan tv,  terus tidur sebab malam sebelumnya saya tidur jam 2.30 pagi, tengok you tube.

On Sunday, at first I thought of going for my morning walk at Perdana Park, but I was just feeling lazy. That's when my movie marathon starts. It was fun anyway.

Oklah people, saya ada meeting lepas ini dan dalam jam 11.30 akan ke KKIA. Selamat bekerja semua. Bubaiii

Thursday, December 1, 2016

Hari Minggu Kami, 26-27 November 2016

Assalamualaikum,

Hari ini sudah hari Khamis, 1 Disember 2016. Saya sebenarnya sudah plan mahu update blog ni pada hari minggu, 26-27 November, tapi tidak terbuat pulak...sooo...mari cuba curi masa dan update sekarang.

Bercerita mengenai hari minggu, kami telah menyambung kerja mencangkul kami pada hari Sabtu, sehinggalah kerusi kecil tempat duduk saya sewaktu bekerja telah patah. Kejadian itu adalah satu lagi bukti mengenai betapa seriusnya isu berat badan saya ini. Ehh..ada gambar kerusi patah itu...jeng jeng jeng...


Tapi tak pe, saya telah ganti dengan kerusi baru, iaitu kerusi kecil yang di letakkan di dalam bilik mandi. Kerusi itu adalah lebih kukuh, lebih selesa dan lebih sesuai untuk saya buat merumput. Itulah yang di namakan Allah bagi yang lebih baik, alhamdulillah.

Selepas merumput, kami telah mandi dan pergi ke Suria Sabah. Mungkin sebab gaji baru masuk, terasa nafsu untuk shopping adalah membuak-buak ketika ini. Teringin nak tuala baru lah, teringin nak beli itu lah, nak beli ini lah. Tapi saya telah mengelak daripada pergi ke bahagian beg, takut terbeli samsonite sebab saya memang sudah lama asyik tengok aja satu beg ni. Semoga allah bagi kekuatan untuk saya...ataupunnnnnn...kalau ada sale gila- gila waktu Krismas ke...hmmm. Anyway, sekarang ni KK memang sudah gila-gila sale...tu yang terjebak tu.

Kami juga pergi ke satu kedai yang menjual seribu satu macam benda. Kedai ini bukan kedai hardware, tapi dia ada jual cangkul kecil seperti di bawah :


Hah...hubby was skeptical at first when I told him that I want to have that cangkul, but once he tried it himself, he fall in love with it right away. Saya juga ada beli kerusi kecil baru untuk ganti kerusi yang telah diambil untuk menggantikan kerusi yang patah itu.

Kami juga ada beli benda-benda lain yang saya sudah tidak boleh ingat. Cumanya, bila balik ke rumah dan membuat kiraan, kami terkedu sedikit dengan jumlah yang telah dibelanjakan...semoga kami akan insaf selepas ini.

Sebab ada cangkul baru, kami pun lebih bersemangatlah untuk membersihkan rumah kami. Tapi cuaca di akhir tahun di mana hujan turun hampir setiap petang menjadi cabaran kepada kami kerana rumput yang di kumpulkan tidak boleh kering. Kami mengharapkan supaya rumput itu boleh kering cepat untuk dibakar...

Selepas merumput pada pagi Ahad, saya telah sediakan cucur udang untuk sarapan. 


Selepas sarapan, saya tdoq...

Selepas Asar, kami keluar ke Imago untuk berjalan-jalan tanpa berbelanja langsung walaupun hanya seketul ais krim sebab kami insaffff...ha ha ha ha ha.  Tapi kami ada juga buat marketing, beli beras, beli jagung dan lain-lain barang keperluan.

Solat Maghrib buat di Imago sahaja hari itu dan sebelum balik, kami dinner di sebuah gerai ini dan bila sampai di rumah, kami bersiap untuk menonton GV. Hah...itulah sahaja aktiviti kami hari minggu lalu.

Saya ada masak gulai lemak cili api dengan udang pada hari Jumaat malam Sabtu. Saya juga goreng ikan dan buat sambal belacan/timun. Rasa sudah lama sungguh saya tidak masak sebegitu sehingga selera menjadi berganda. 

Okaylah you alls, sampai di sini dulu. Sekarang ni, saya tak larat sunggu nak tengok berita TV3 sebab asyik berita mengenai Perhimpunan UMNO kan...malas nak tengok.