Thursday, August 7, 2014

Raya 2014 - Part 1

Saya demam. Encik suami pun demam. Sebab demam, kami bad mood sikit dan saya malas/tak larat nak update blog ni.Tapi ada yang tertunggu cerita raya saya...so, let's update.

Hari Jumaat terakhir sebelum raya tu, adalah hari yang sedih buat saya...tak tahu kenapa, tapi saya rasa sedih sepanjang di ofis...heeee.

Balik rumah, hubby sudah masak nasi, tapi dia suruh saya buat juice tembikai sebab dia teringin. Bila saya dah siapkan, saya pun hidang la air tu dalam mug, macam biasa, tapi encik suami tiba tiba bawa keluar gelas cantik...ha ha ha ha ha ha...sooo...saya tangkap gambar macam di bawah :


Malamnya, seperti biasa kami telah keluar bersiar siar di Shah Alam... Saya rasa 
semacam ajaaa, rasa sayu...sempat singgah di Restoran Syed Seksyen 4, minum dan makan roti canai...selamat tinggal Shah Alam

The next day, kami bangun sahur, mandi, solat dan terus bertolak ke Chemor dalam jam 7.00 pagi. Tapi kan, jalan punye lah jam. Perjalanan yang sepatutnya mengambil masa kurang dari tiga jam telah menjadi 6 jam...erggggh. 

Infact, bila sampai di rumah saya, jam di pekan Chemor tu telah melarat sehingga ke depan rumah saya...saya ada tangkap gambar seperti di bawah :


Heeee....sampai di rumah, abang saya dah ada...depa semua dok pakat tidur tengahari dah waktu tu. 

Bila depa bangun, kita orang pun mula masak. Kami masakkk....lupa la saya kami masak apa hari Sabtu tu. Tapi saya ada snap gambar waktu kami memasak tu ...meriah...ketuanya adalah kakak ipar saya...yang lain-lain tu adalah askar askar kami yang cekap..yup...anak anak sedara saya


The next day...kami bangun awal dan masak pelan pelan. Mula-mula kakak ipar saya masak rendang kerang untuk esok.

Lepas tu saya masak udang tumis petai

Lepas tu saya goreng 3 ekor ikan siakap...kak ina lepas tu masak sauce sweet sour untuk ikan tu...ada gambar ikan dan udang...seperti di bawah.


Makanan-makanan lain yang kami tempah pun tiba secara pelan-pelan. Lemang, rendang ayam dan kek coklat....semua nya home delivered...kami bayar duit aja..he he he..daserrrr

Dalam pukul 5 petang, saya keluar pergi Mydin di Meru...beli barang barang yang dah habis...Bila balik, most of the things are siap already. Anak-anak sedara perempuan saya sudah cekap and realiable  kalau fasal mengemas dan bersiap. Tapi dalam soal memasak....belum la lagi. Sambil bersiap, sambil bersembang, sambil bergurau....itu yang seronoknya kan...Buka puasa...di bawah ni, gambar kami baca doa buka puasa yang saya ambil dari atas...hanya tiga keluarga aja yang ada sewaktu ni...kalau ada semua, separuh dari kami perlu makan di atas tangga...atau buat 2 shift


 

Buka puasa...solat berjemaahLepas Isyak...kami bertakbirMalamnya, kami sembang-sembang, dan ada sesi main mercun sikit. Kami tidur lewat tau, dalam jam 2 pagi, langsung la saya bangun lewat untuk masak ayam masak merah esoknya...haih.

Okay....di sini dulu...nanti saya sambung..udah mengantuk saya ni


No comments:

Post a Comment