Friday, May 19, 2017

Aiman Bertunang

Assalamualaikum.

Semoga kita semua dikurniakan kesihatan yang baik, rezeki yang baik serta dipermudahkan semua urusan kita, dunia dan akhirat.

Saya telah balik ke Semenanjung pada 11 Mei 2017. Kami menaiki pesawat jam 9.00 malam dan telah sampai di Shah Alam pada jam 1.00 pagi. Tujuan utama kami balik adalah untuk menghadiri majlis kenduri kahwin anak saudara kami (belah suami saya).

Keesokan harinya, pada hari Jumaat, kami ambil peluang pergi menempah baju sebab saya ada beli kain di Brunei dahulu dan aktiviti seterusnya adalah aktiviti makan dan bersama keluarga.


Gambar di atas adalah menu yang kami makan di Chicken Rice Shop yang telah sempat kami lawati pada Jumaat petang (12 May). Saya sudah lama teringin mahu makan pai tee di sini, tetapi suami tidak berminat. Walau bagaimanapun, setelah mencuba, suami pun macam suka, jadi berkemungkinan besar kami akan ke sini lagi, kerana memang ada cawangan chicken rice shop di KK. 

not forgetting the super sweet cendol yang tidak boleh diminum selalu kerana sangat manis.

Pada sebelah malamnya pula, kami ke BTHO, rumah abang kepada suami saya. Bersempena upacara peminangan pada keesokan harinya (Sabtu), abang sulung suami telah memanggil kami ramai-ramai untuk bermesyuarat. Sebenarnya mesyuarat berjalan kurang daripada 30 minit, masa-masa yang lain di penuhi dengan makan dan bonding (gossip tu termasuk di dalam bonding juga ye).

Hmmm...mari tengok menu....

Home made ye, Kak Ina masak kari ikan, ayam goreng dan sayur. Kak Nor (kakak ipar lagi satu) telah bawah pasembor yang sedap. Saya pula, menantu perempuan yang akhir, hanya membawa perut sahaja, dan alasan yang diberi adalah, "rumah kami tiada lemari es"....and heyyyyy, it's a valid reason lah kan. Tapi makanan memang sudah cukup banyak, lagipun sudah lewat malam, semua orang pun tidak berapa larat untuk makan.


 View meja makan tempat aktiviti utama dijalankan. 

Aktiviti malam itu berlanjutan sehingga ke lebih jam 1 pagi. 

Keesokan harinya, kami ke kajang untuk aktiviti meminang.

Upacara bersembang....

Hah, Kak Ina dan Anis, posing istimewa untuk blog ini..

Haaa...barisan ke rumah perempuan


Upacara meminang berjalan


Upacara meminang daripada sudut yang lain...suami saya duduk di sebelah ketua rombongan, Abang Halim, oleh sebab itu, suami saya boleh lah dipanggil Deputy, hikkkssss.


Ketua kedua belah lelaki dan perempuan...bonding time


Mak Mertua saya menyarungkan cincin


One for the album


Dulang boys, di ketuai oleh jejaka yang tidak begitu boys lagi di tengah-tengah tu

Selepas itu, kami balik rumah, berehat dan malamnya kami ke Serdang pula kerana ada makan-makan di rumah Abang kepada suami saya, Abang Halim.


Mula-mla sekali adalah gambar antara menu yang ada. Menu utama adalah mee kuah tulang yang sedap. Ada juga ayam goreng berempah, tempe goreng tepung yang marvellous dan dessert yang sedap (tiada di dalam gambar)


Ini adalah pinggan saya. Saya makan dua pinggan.


Ini dessert, ada puding roti dan puding buah-buahan


Ada birthday celebration, Abang Halim pun celebrate birthday malam itu. Gambar ini di ambil sewaktu kami ramai-ramai menyanyi lagu "Allah selamatkan kan kamu".


Cake cutting, ada 3 ketul kek tu.


Mesti lah ada gambo tuan tanah yang sedang beriya-iya makan


Anddd...the anak daras...ehh...ada sorang tu dah emak terunas pun

Kami balik ke rumah dalam jam 1 pagi. Esoknya kami ke Jalan Bellamy


Makan ikan bakar lah, apa lagi


Lepas tu singgah makan cendol di kedai mamak jalan Bellamy tu.

Selepas makan, kami ke Sungai Buaya untuk menghantar barang ke rumah abang saya. Kami makan lagi, minum lagi dan bersembang.

Selepas itu kami balik...

Keesokan harinya, iaitu hari Isnin, 15 Mei 2017, kami naik kapal terbang semula ke KK. Pada paginya kami sempat ke Cili Merah, Teh Tarik Place dan beli barang sikit di AEON.

Sebelum menutup post ini saya ingin kongsikan gambar tanah runtuh di Seksyen 9 Shah Alam.

Rasanya keadaan sudah berlanjutan selama lebih kurang 3 bulan. Mesti tuan-tuan rumah tidak tidur malam memikirkan keselamatan keluarga

Semoga akan ada tindakan untuk membaiki struktur yang runtuh ini secepat mungkin.

Ehh, ada satu gambar lagi, kali ini adalah gambar kakak/adik ipar saya serta anak saudara bergambar dengan artis...artis muda...

Tadaaaa...ini artisnya, dia masuk top five ABPH, hebat lah tu. 

Okay...di sini dahulu...insyaa allah kita jumpa lagi di lain post.
No comments:

Post a Comment